Poslednjih godina primećujemo vidan napredak u pogledu novčanog i kreativnog ulaganja u TV serije, i ne samo što primećujemo, već se davimo u mnoštvu sadržaja, često ne znajući šta sledeće da gledamo. I 2022. je krcata uzbudljivim karuselom serija, a mnoge nas tek i očekuju (prva epizoda House of the Dragon je tek premijerno prikazana, dok ceo svet broji dane do The Lord of the Rings: The Rings of Power). Hteli/ne hteli – bliži nam se jesen, pa ćemo slobodno vreme češće provoditi kod kuće, a mi smo iz tog razloga izdvojili najbolje serije 2022. koje su premijerno prikazane ove godine, a u potpunosti zavređuju vašu pažnju. 

Ovo su najbolje serije 2022. godine (do sada):

The Bear

Ova serija iz dana u dan postaje sve popularnija među gledaocima, a prati kuvara (Jeremy Allen White) koji se vraća u Čikago kako bi pomogao u vođenju porodičnog restorana nakon samoubistva svog brata. Serija je neprestano veoma zabavna, ali simultano i vrlo napeta i mračna (scene anksioznosti, nervnog rastrojstva u kuhinji i proživljavanje starih trauma). Sirova i frenetična, The Bear je zadivljujuća priča o porodici i problemima zavisnosti koja se ne sme propustiti.    

Somebody Somewhere

Bridget Everett je američka stand-up komičarka koja se ovaj put oprobala u drugačijoj ulozi – i u tome briljirala. Radnja je zabavna, nekako nežna, dirljiva, smeštena u sanjivi Menhetn u Kanzasu (ne onaj u Njujorku) i prati izgubljenu ženu od četrdeset i nešto godina koja pokušava da pronađe sreću u svom rodnom gradu. Zapravo, Somebody Somewhere pomalo liči na produženi indie film, koji maestralno prikazuje jin i jang odnos između Sam i njenog novog najboljeg prijatelja (Jeff Hiller), uz odlične izvedbe Murraya Hilla i Mikea Hagertyja.

The Dropout

Dosad ste možda čuli za Elizabeth Holmes, ozloglašenu prevarantkinju koja je čitav niz prebogatih investitora ubedila da ulože u njenu “inovativnu” zdravstvenu kompaniju. Elizabeth je imala viziju za elektronski uređaj koji će iz samo jedne kapi krvi uspeti da izvuče kompletnu dijagnostiku bolesti. Kad se saznalo da njen plan nije izvodljiv, izbio je skandal svetskih razmera. U seriji The Dropout, Elizabeth igra Amanda Seyfried i to radi savršeno, uspevajući da istovremeno verodostojno prikaže fokus očajne biznis-žene, kao i naivnost devojke koja je verovala da u ovome može uspeti.

Pročitajte i ovo: Odgledala sam Charmed posle 15 godina i seriju vidim sasvim drugačije

Heartstopper

Nova Netflixova serija o odrastanju se, bez ikakvih doza arogancije, u potpunosti bavi pričom punom topline. Zasnovana na romanu Alice Oseman, Heartstopper prati gej tinejdžera koji pohađa srednju školu za dečake. On uskoro pronalazi saveznika – kapitena ragbi tima, a potom uviđa da s njim deli sličnosti koje primarno nije primetio. Fun fact: Olivia Colman igra jednu od majki protagonista i, da, krade svaku scenu u kojoj se pojavi.

Pachinko

Adaptirati kulturološki bogati i kompleksni roman Pachinko Min Jin Lee nije jednostavan posao. Srećom, Soo Hugh i njen tim su odradili odličan posao, kreiravši moćnu seriju koja prati generacije korejske porodice koja pokušava da se prilagodi ekonomskim, geografskim, političkim i ličnim promenama. Reditelji Justin Chon i Kogonada prikazuju narativ kroz zadivljujuću scenografiju, pa čak i jednostavna scena (kao ona kad protagonistkinja Sunja pravi kimči) izgleda izvanredno i nekako opipljivo. Uz odličnu glumačku postavu, Pachinko suptilno preispituje emocionalne posledice imigracije i selidbe, sve radeći na autentični zabavni način. 

Abbott Elementary

Abbott Elementary, sa epizodama u trajanju od samo pola sata, vrlo je jednostavna, i ne trudi se da forsira kompleksnost, što je čini jednom od najduhovitijih feel-good serija u poslednjih nekoliko godina. Radnja je smeštena u osnovnoj školi u Filadelfiji, a prati ekipu nastavnika koja pokušava da preživi sa onoliko koliko im vlada obezbedi. Ne pomaže i to što imaju i užasnu direktorku, koju perfektno igra Janelle James, a koja im postavlja prepreku na svakom koraku.

Pročitajte i ovo: 8 seksi filmova za idealnu dozu date night tenzije

Minx

Da li Minx ponekad ulazi u kliše? Naravno. Ipak, postoji nešto zavodljivo u radnji smeštenoj u sedamdesete, u kojoj mlada feministkinja iz Los Anđelesa udružuje snage sa nepoznatim izdavačem kako bi kreirali prvi ženski erotski magazin. Kroz ovu nesvakidašnju saradnju junaci otkrivaju značajne veze na najčudnijim mestima. 

This Is Going To Hurt

Ova britanska dramedija Adama Kaya zasnovana je na njegovim istoimenim memoarima, a prati živote grupe mladih doktora na ginekološkom odeljenju nacionalne bolnice. Prikazuje njihove profesionalne i privatne trenutke istražujući izazove stresnog radnog mesta, kao i nedostatak podrške za mlade lekare. Slično kao kultna ER. Glavni junaci su Adam Kay (Ben Whishaw) i Shruti Acharya (Ambika Mod) koji pokušavaju da se provuku do vrha bolničke hijerarhije.    

Ako vam se dopao tekst Ovo su najbolje serije 2022 (do sada), pročitajte i Ovo su najbolji filmovi 2022. (do sada).

Naslovna fotografija: instagram.com/thedropouthulu

Dušan Veselinović

Comments