Nije važno da li ste uveliko proslavili 15 godina mature ili ste još uvek u srednjoj školi, teen drame na HBO Max nude ponešto za svakoga. Neosporivo je da ovaj period ostavlja tragove (i pozitivne i negativne) na čitave živote – to je vreme za samootkrivanje, prve filozofske dileme, prvu ljubav i slomljeno srce. Televizijske serije zauzimaju važno mesto u pop kulturi, a pored toga nas vraćaju u srednjoškolski period, dajući nam priliku za samorefleksiju.

Osvrnućemo se na 3 idealne tinejdžerske serije na HBO Max plaftormi, bilo da ste raspoloženi za intenzivno emotivno putovanje, kontroverzan pristup škakljivim temama ili za klasičnu sapunicu – postoji izbor za svakoga.

My Brilliant Friend (2018)

Ukoliko tražite temu koja će vas zaintrigirati i preplaviti emocijama, My Brilliant Friend će vam približiti priču o dve najbolje prijateljice, Lenù i Lili. Radnja je smeštena u Napulju i prati život dve devojčice od njihovih ranih školskih dana – sve do zrelijih, složenih društvenih odnosa, kao i ljubavi i izazova odrastanja. Lila je divlja duša koja se suprotstavlja konvencionalnim normama, dok je Lenù odmerena i ambiciozna devojka koja se bori da pobegne iz siromaštva.

Lila i Lenù su i rivali, a njihova dinamika prijateljstva će vas u potpunosti fascinirati. Serija se bavi važnim pitanjima poput obrazovanja, društvenih normi, ženske snage i još mnogo toga. Složeni odnosi između likova, uključujući i Liline brakove, dodaju dubinu priči i prikazuju promenu prijateljske dinamike kroz godine, ali donose i lekcije o ljubavi i lojalnosti.

Gossip Girl (reboot iz 2021.)

Ako ste u potrazi za tinejdžerskom sapunicom iz sveta bogatih, ova američka teen drama Joshue Safrana predstavlja reboot i nezavisni nastavak istoimenog serijala sa televizije CW, koji je zasnovan na književnom serijalu spisateljice Cecily von Ziegesar. Novo poglavlje serije nas vodi kroz svet visokog društva Njujorka, a u centru pažnje je anonimna i sveprisutna blogerka gossip girl, koja izaziva buru skandala među mladom gradskom elitom. Producenti serije su originalni tvorci serijala – Josh Schwartz i Stephanie Savage, zajedno sa Safranom, koji je bio izvršni producent i prvog serijala. Priču nam pripoveda omiljena Kristen Bell, koja reprizira svoju ulogu naratora.

Serija je ispunjena napetim odnosima, luksuznim modnim izdanjima i neočekivanim obrtima, obećavajući gledaocima uzbuđenje i neopterećujuću temu koju mogu da prate uz činiju kokica.

Euphoria (2019)

Euphoria je američka tinejdžerska drama koju je većinski napisao Sam Levinson, a zasnovana je na izraelskoj mini-seriji istog imena autora Rona Leshema i Daphne Levin. Radnja prati lik Rue Bennet (koji tumači Zendaya), problematičnu tinejdžerku i zavisnicu od droge, koja se bori da izađe iz začaranog kruga narkotika i pronađe svoje mesto u svetu. Iako je Rue centralni lik, serija pruža dubok i kompleksan uvid u priče i ostalih junaka.

Euphoria vas tera na razmišljanje i poistovećivanje sa likovima koji se suočavaju sa realističnim životnim izazovima. Levinson donosi autentičan i provokativan prikaz tinejdžerskog iskustva, bez ustručavanja da istraži tamne i složene aspekte njihovih života. Za razliku od sapunica poput Gossip Girl, Euphoria se bavi teškim trenucima i zalazi duboko ispod površine.

Degrassi: The Next Generation (2001)

Kanadsku tinejdžersku dramu su napisali Yan Moore i Linda Schuyler, a predstavlja četvrtu seriju u franšizi Degrassi i obnovu serija Degrassi Junior High i Degrassi High. Radnja se fokusira na glumačku ekipu učenika u fiktivnoj Degrassi školi u zajednici koja se suočava sa brojnim izazovima poput tinejdžerske trudnoće, vršnjačkog nasilja, silovanja, zloupotrebe droga, samoubistva i mnogih drugih problema.

Dobila je podeljene kritike u početku, ali je kasnije postigla kako kritički, tako i komercijalni uspeh. Nagrađena je brojnim priznanjima, uključujući i Teen Choice Awards. Posebno se ističe epizoda My Body Is a Cage u kojoj je jedan lik otkriven kao transrodna osoba, zbog čega je dobila i Peabody Award 2011. godine.

Pretty Little Liars (2010)

Misteriozna tinejdžerska drama zasnovana je na serijalu istoimenog romana autorke Sare Shepard. Radnja se odvija u fiktivnom mestu Rosewood, u Pensilvaniji, i prati pet najboljih prijateljica čije tajne neprestano ugrožava anonimni “A”, koji počinje da ih proganja nakon nestanka liderke njihove družine.

Aria Montgomery, Emily Fields, Hanna Marin i Spencer Hastings su četiri bivše najbolje prijateljice koje se ponovo sastaju godinu dana nakon nestanka njihove vođe družine, Alison DiLaurentis. Iz pretećih poruka od misteriozne osobe koja se identifikuje kao “A”, saznaju da su njihove laži i tajne oktrivene i da je tajanstvena osoba sakupila kompromitujuće informacije pre i posle raspada njihove družine. Tokom serije se otkrivaju različiti elementi vezani za noć kada je Alison nestala, što pomaže protagonistima da razumeju šta se desilo njihovoj prijateljici.

Pročitajte i ovo: WNB Latest: Pogledajte novi trejler doku-serije “The Super Models”

Naslovna fotografija: instagram.com/euphoria

Milica Nešić

Comments