Pored toga što nam donose anksioznost i brigu o tome šta da obučemo, gde da idemo i sa kim da se družimo, tinejdžerske godine su prožete smehom i zabavom koje nam pomažu da preguramo brojne izazovne trenutke. U tome su nam u velikoj meri pomogli mnogi filmovi, prvenstveno najbolje teen komedije čijih se rečenica i danas podsećamo u raznim prilikama, budeći nam osećaj topline i nostalgije.

Ovom prilikom smo se podsetili nekolicine takvih ostvarenja, koja i danas mogu biti idealan izbor za gledanje sa društvom, pa vam bez daljeg odlaganja predstavljamo:

Najbolje teen komedije svih vremena

Dazed and Confused (1993)

Alright, alright, alright… izgovara lik Matthewa McConaugheyja i ulazi u anale kinematografije, a ko bi u tom trenutku rekao da će to biti slučaj? Pored njega, u filmu se pojavljuju i Ben Affleck i Milla Jovovich – i dalje na početku svojih zavidnih karijera, što ga danas čini dodatno dopadljivim. Radnja prati avanture, nestašluke i uzbuđenja nekoliko tinejdžera njihovog poslednjeg dana škole davne 1976. Iako prvenstveno nije privukao pažnju publike, Dazed and Confused je u toku godina postao kultni klasik. Ako ga niste pogledali, učinite to i znaćete zašto.

Superbad (2007)

Ova urnebesno uvrnuta komedija prati dva tinejdžera pred završetak srednje škole, koja maestralno tumače Jonah Hill i Michael Cera, koji čine sve što im je u moći kako bi na predstojećoj žurci smuvali devojke koje im se izvesno vreme dopadaju. Njih dvojica za samo jedan dan nailaze na toliko izazova i nesvakidašnjih bizarnih situacija da nam nije jasno kako uopšte istrajavaju – i to samo da bi otišli na žurku. Primetne uloge tumače i Emma Stone, Seth Rogen i Bill Hader, što Superbad čini must-watch izborom ako planirate zabavno veče s prijateljima.

Fast Times at Ridgemont High (1982)

U ovoj komediji o odrastanju, u gradu Ridžmontu pratimo tinejdžerske živote Brada (Judge Reinhold), Stacy (Jennifer Jason Leigh), Mikea (Robert Romanus) i Jeffa (Sean Penn). Njihove priče se međusobno razlikuju i svaka je prožeta jedinstvenim setom zabavnih trenutaka. Pored toga što je lansiralo karijeru Seana Penna, ovo vanvremensko ostvarenje predstavlja nezaobilazni deo svih lista najboljih komedija i, kao i Dazed i Confused, ima svoj kult sledbenika. Ne zaboravimo na to i da ga je režirala Amy Herckerling, autorka i sledećeg filma s naše liste…

Clueless (1995)

As if! Pitamo se ko to nije bio zaljubljen u Aliciu Silverstone, koja je devedesetih bila lice malih i velikih ekrana, pojavljujući se sa Liv Tyler u provokativnim spotovima grupe Aerosmith, a potom i kao heroina Batgirl u blokbasteru Batman & Robin… Ipak, Alicia nas je prvenstveno osvojila u filmu Clueless kao razmažena bogatašica Cher Horowitz, koja ima dobre namere u romantičnom spajanju svojih prijatelja. To joj se, naravno, obija o glavu, ali na duhovit, poučan način. Ako vam se premisa čini poznatom, to je zato što je ista kao u romanu Emma Jane Austen, samo smeštena među tinejdžerima Beverli Hilsa devedesetih. Clueless je pun duše, originalnih dosetki i šarmantnih likova koje, pored Alicie, između ostalih čine i Brittany Murphy i Paul Rudd.

Napoleon Dynamite (2004)

Da li je i vas pozitivno iznenadio Napoleon Dynamite kad ste ga prvi put pogledali? Radnja ovog izrazito zabavnog, indie filma prati srednjoškolca, štrebera Napoleona (Jon Heder), njegovog još štreberskijeg brata Kipa (Aaron Ruell) i njihovog uvrnutog ujaka Rica (Jon Gries). Tu su i Tina Majorino i Haylie Duff – svi zajedno čineći ansambl koji je učinio da ovaj film postane instant klasik koji je pobrao mnogobrojne nagrade. Za svaku pohvalu je kad uspete da totalno jednostavnu priču (zapravo, naizgled vrlo monotonu radnju) pretvorite u slojevito, urnebesno, dirljivo ostvarenje u kom uživaju naraštaji.

Mean Girls (2004)

Ovo je nesumnjivo jedan od onih filmova koji smo svi besomučno gledali iznova i iznova. Zašto? Zbog skoro pa savršenog scenarija, koji nam je doneo fore i fazone za sva vremena, ali i zbog Lindsay Lohan, Rachel McAdams, Amande Seyfried, Lacey Chabert i doslovno svih drugih glumaca koji su nam doneli maestralne izvedbe. Svaki od ovih slojevitih likova je dobio svoj trenutak da zasija – i u tome je apsolutno uspeo. Radnja se, takođe, odvija u srednjoj školi u kojoj vlada ženska klika – The Plastics – koja kroz omalovažavanje i malicioznost uspeva da održi svoj status na vrhu društvene lestvice – naravno, dok to neko ne poljulja…

Heathers (1989)

Slične tematike kao Mean Girls, ali sa mnogo više crne komedije, pa čak i kriminalnih radnji, Heathers je stekao zvanje revolucionarnog ostvarenja kad se u bioskopima pojavio krajem osamdesetih. Radnja prati četvoročlanu žensku kliku koja zavodi strahovladu među učenicima srednje škole, dok to ne prekrati smrt jedne od članica, pa u školi nastaje haos. Heathers se na opušteniji, ali ipak poučni način bavi temama depresije, samoubistva i ubistva, a glavne uloge tumače Winona Ryder, Christian Slater i Shannen Doherty (neposredno pre nego što je postala Brenda u Beverly Hills 90210). Apsolutni must-watch!

The Breakfast Club (1985)

The Breakfast Club je definitivno jedan od najboljih teen filmova iz druge polovine 20. veka, čuven po vrhunskom soundtracku, prikazu načina na koji nas različitosti zapravo povezuju, kao i poruci koliko je važno da ponekad izađemo iz svoje zone komfora. Tinejdžeri različitih društvenih klika i statusa (sportista, naučnik, čudakinja, odmetnik i najpopularnija devojka generacije) sastaju se u toku vikenda u školi kako bi odslužili kazne zbog svog neprimerenog ponašanja. Originalni razgovori i nestašluci koji se dešavaju u tih nekoliko sati nam poručuju da se, uprkos našim različitostima, i dalje možemo zabavljati – svi zajedno.

Pročitajte i ovo: Ovo su trenutno najpopularnije serije na striming servisima

Naslovna fotografija: pinterest.com/theguardian.com

Dušan Veselinović

Comments