Uprkos činjenici da je, nažalost, pandemija i dalje zastupljena širom sveta, možemo reći da je 2022. bila solidna godina za kinematografiju i bioskopske premijere, pa smo u prilici da izdvojimo i koji su to najbolji filmovi koji su se po kvalitetu i originalnosti izdvojili od gomile. Nažalost, Marvel ostvarenja se nisu “proslavila” ove godine, pa ih nema na našoj listi, ali očekujemo da će se to, uz predstojeći Black Panther: Wakanda Forever, uskoro promeniti. 

Otkrivamo vam koji su to najbolji filmovi 2022. godine (do sada)

…A vi nam u komentarima pišite koji su ostavili najveći utisak na vas.

Top Gun: Maverick

Veoma nam je drago što i drugi filmovi, pored superherojskih ostvarenja, mogu postati blokbasteri i zaraditi preko milijardu dolara, a upravo to se desilo sa Top Gun: Maverick, nastavkom kultnog filma Top Gun iz 1986. Tom Cruise je ponovo dokazao da i dalje važi za jednu od nemerljivih sila Holivuda, koji je istrajao u tome da mu film, zbog pandemije, ne bude premijerno prikazan na striming platformama, već u bioskopu. Iako je na premijeru čekao dve godine, strpljenje se isplatilo, jer nema šanse da bi film zaradio ovoliko novca na strimingu. Maverick ima dušu i uzbudljive akcione scene za koje smo sigurni da prkose zakonima fizike, a i skoro cela ekipa je reprizirala uloge, što mu je donelo preko potrebni nostalgični efekat koji svi volimo.

Nope

Režiser Jordan Peele je karantin proveo u razrađivanju svog novog originalnog ostvarenja koji miksuje SF, horor i vestern kako bi kreirao sasvim novi žanr. Rezultat: uznemirujući, zabavni film uz odlični performans Keke Palmer, upečatljivi soundtrack i zastrašujući dizajn zvuka. Jordana mnogi danas nazivaju spasiteljem horor žanra i nakon Get Out i Us, možemo se složiti sa tom konstatacijom. Iako Nope nije bez mana, predstavlja blokbaster koji se ne plaši da se radikalno udalji od normi, time osiguravši mesto na ovoj listi. 

Pročitajte i ovo: 10 filmova sa jedinstvenim završnim scenama koje vas neće ostaviti ravnodušnim

The Worst Person in the World

Norveška glumica Renate Reinsve je srce i duša ovog dirljivog i inovativnog prikaza milenijalskog života koji se odvija u toku nekoliko godina u Oslu. Julie je studentkinja medicine, koja se preusmerava na psihologiju, pa na fotografiju, i započinje vezu sa petnaest godina starijim strip umetnikom Akselom. Julie potom postaje i književnica u povoju, i predstavlja savršen primer neizvesnosti i zbunjenosti mlade zrelosti, pun konfliktnih želja, trenutaka besciljnosti i emotivne sirovosti u kojima se svi možemo pronaći. Njeno trčanje po gradu u kom je stalo vreme je možda najupečatljiviji filmski trenutak godine.      

Happening

Ova turbulentna, značajna drama Audrey Diwan gađa pravo u centar, prikazujući realnost ilegalnog abortusa. Happening nije baš za lagano gledanje, jer prelazi granicu i filma Vera Drake – detaljno istražujući ovaj sumoran svet. Ovo je uzbudljiva priča o trudnoj studentkinji koja rizikuje da šezdesetih godina prošlog veka bude uhapšena u Francuskoj, a glumica Anamaria Vartolomei igra zadivljujuću heroinu punu čvrste odlučnosti. 

Cow

Cow je smeli dokumentarni film britanskog indie režisera Andree Aronlda, čija se radnja dešava usred krda krava. S jedne strane, ostvarenje je devedesetominutni voiceover bez objašnjenja – svet mukanja i svakodnevice ovih domaćih životinja. Sa druge strane, ovo je dirljivi prikaz životnog ciklusa krave – koji nije toliko sentimentalan da bi vas pogodio u srce, ali ipak u tome uspeva. Krajnje zadivljujuće.

Everything Everywhere All At Once

Evelyn, junakinja glumice Michelle Yeoh, vodi perionicu veša u “našoj” dimeniziji, ali u drugoj – Evelyn je kamen sa očima, a u trećoj – kuvarica koja radi sa briljantnim rakunom, a u četvrtoj… Da, i ovde se radi o nekom vidu multiverzuma koji se već izvesno vreme praktikuje u Marvel ostvarenjima. Međutim, autorima filma je poznat ključ uspeha, pa postoji i svetu kom Evelyn “praši zadnjice”. Suočavajući se sa omnipotentnom varijantom svoje ćerke (Stephanie Hsu) koja se kreće kroz sve realnosti, Evelyn mora da se izdigne iznad izazova ne tako što će postati najsmrtonosnija borkinja u univerzumu, već učeći da voli svoje neprijatelje i da se daje bezuslovno. 

Pročitajte i ovo: 8 najboljih Netflix and Chill filmova za romantično veče

Benediction

U ovom srceparajućem biografskom filmu, režiser Terence Davies još jednom koristi svoju umetnost kako bi izrazio lični bes i borbu sa svojim demonima. Nežni Jack Lowden igra namučenog pisca Siegfrieda Sassoona, čija ga je snažna antiratna poezija nakon služenja u Prvom svetskom ratu poslala u Edingburg u psihijatrijsku bolnicu. Sasson se nikad neće oporaviti od mentalnih povreda koje je zadobio u ratu, pa provodi ceo život u bezuspešnoj potrazi za unutrašnjim mirom. 

RRR

Ovo je treći finansijski najuspešniji indijski film svih vremena, a možda i najzabavniji od svih. RRR znači rise, roar i revolt, teme koje igraju veliku ulogu u eri britanskog kolonijalizma i priči o otetom detetu koje se povremeno pojavljuje u svim neverovatnim akcionim scenama koje uključuju plesne rutine, eksplodirajućevozove i tigrove (pojavljuje se mnogo tigrova). RRR je idealno rešenje ako tragate za izrazito zabavnom akcijom. 

Turning Red

Da li verujete da nijedan Pixarov film nije režirala žena do ovog preslatkog ostvarenja? Kinesko-kanadska režiserka Domee Shi je osmislila priču o 13-godišnjoj devojčici koja se pretvara u crvenu pandu u naletu jakih emocija. Radnja je zasnovana na režiserkinom detinjstvu – dobro, ne mislimo na deo sa pandom – ali na autentičnim bolima odrastanja i adolescencije. Šteta je što je premijera ovog animiranog filma održana na striming platformi Disney+, jer bi iznenađujući klimaks epski izgledao na velikom platnu. 

Pročitajte i ovo: Ovo su najbolje serije 2022. godine (do sada)

Naslovna fotografija: instagram.com/lerayonvert_revue

Dušan Veselinović

Comments