Njujork, grad koji nikad ne spava, simbol američkog sna, mesto gde ćete videti i upoznati najinteresantnije ljude, gde ćete biti sasvim svoji i nikog neće biti briga. Bezbroj filmova je snimljeno u Njujorku, jer ovaj jedinstveni grad predstavlja večitu inspiraciju. U njemu su snimane brojne komedije, romantični filmovi, drame… gotovo je nemoguće izabrati one najbolje, ali mi smo se potrudili da to učinimo.

Rosemary’s Baby (1968)

Rosemary’s Baby je jedan od najpoznatijih filmova režisera Romana Polanskog. Radi se o mladom bračnom paru, Rosemary Woodhouse (koju igra fenomenalna Mia Farrow) i Guyju (John Cassavetes), koji su se tek preselili u Njujork. Ubrzo je jasno da imaju veoma neobičan komšiluk, ali do kulminacije dolazi tek kad Rosemary zatrudni.

Tada Rosemary odlazi u izolaciju, a njene komšije postaju sve čudnije i pokušavaju da je kontrolišu. Glavni lik tada počinje da sumnja da sa njenom bebom nešto nije u redu. Ovo je horor/triler koji morate pogledati jer je naprosto genijalan.

The Devil Wears Prada (2006)

Ovo je svojevrsni iconic film, barem u svetu mode. Imamo fenomenalan spoj Meryl Streep i Anne Hathaway. Streep glumi urednicu inspirisanu Annom Wintour, urednicom časopisa Vogue, a Hathaway je njena nova astistentkinja.

Film je zabavan i lagan, a opet postavlja važna pitanja, kao što su – koliko vremena ćete posvetiti poslu i šta ste spremni da izgubite zarad karijere?

The Godfather (1972)

The Godfather čini trilogiju filmova, svaki od njih je odličan, ali prvi je definitivno najbolji. Film otkriva kako funkcioniše italijanska mafija u srcu Njujorka. Iako su se preselili iz svoje domovine, Sicilijanci su deo svoje kulture i tradicije poneli sa sobom u SAD.

Ovo je kultni film koji bi definitivno trebalo svako da pogleda jer je pravo umetničko delo, sa izvanrednim glumcima i sjajnom pričom.

Uptown Girls (2003)

Molly Gunn (Brittany Murphy) nije radila jedan dan u svom životu. Živela je u izobilju otkad je njen otac, rokenrol zvezda, preminuo i ostavio joj kompletno bogatstvo. No, zaplet nastaje kada Molly saznaje da joj je menadžer ukrao sav novac.

Molly nalazi posao kao dadilja devojčici zvanoj Ray (Dakota Fanning) koja imam sasvim suprotan karakter od Molly. Bezbrižna Molly će upravo od ove devojčice naučiti kako da se ponaša kao odrasla i odgovorna osoba.

American Psycho (2000)

Ovaj film je pomalo težak za klasifikaciju, ima elemente horora, trilera i komedije, pa ako volite ovakav sklop, ovo je film koji morate pogledati. Glavnu ulogu tumači Christian Bale, igra lika koji je pravi američki biznismen u toku dana, a noću je svirepi ubica.

Njegov život je naizgled savršen, ali je, u stvari, daleko od toga. Patrick Bateman pokazuje simptome narcisoidne ličnosti, ali to ubrzo odlazi i korak dalje sa njegovim monstruoznim delima. Film veoma dobro preispituje psihu osobe koja želi apsolutni uspeh i dovodi je do krajnosti – upravo tu leži komedija.

Breakfast at Tiffany’s (1961)

Breakfast at Tiffany’s je film snimljen prema romanu Trumana Capotea. Radi se o mladoj ženi koja se preselila u Njujork i upoznaje se sa čovekom koji se uselio u njenu zgradu. On je u vezi sa starijom bogatom ženom i ima ambicije da postane pisac, a ona traži bogatog starijeg čoveka za udaju.

Par se, naravno, zaljubljuje jedno u drugo i tu nastaju komplikacije. Jedna od najpoznatijih scena iz filma je kada predivna Audrey Hepburn peva Moon River.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments