Zatvorenost u kući, jedenje sladoleda direktno iz kofice i bindžovanje starih dobrih serija i filmova dok traje noć, mnoge je podsetilo na tinejdžerske dane. Ili makar na dane koje su provodili tinejdžeri u našim omiljenim filmovima. I iako većina nas sa nostalgijom pamti najbolja ostvarenja devedesetih i dvehiljaditih (ja sam, na primer, izolaciju iskoristila da pogledam ponovo sve delove Harija Potera i Gospodara prstenova u cugu), prave priče ipak dolaze iz decenije pre – ovo su najbolji filmovi osamdesetih koji su zabeležili tinejdž-doba u svom punom sjaju i tako da se mi mlađi kajemo što nismo odrastali u tom periodu!

Ferris Bueller’s Day Off (1986)

Ukoliko ti je dosadila socijalna distanca, ovaj film će te sigurno razveseliti! Obrati pažnju na scenu kada Ferris Bueller (Matthew Broderick) peva “Twist & Shout” u ludom prsluku leopard printa. Posebna zahvalnost ide i njegovom partneru u zločinu, Cameronu (Alan Ruck) i Ferariju njegovog oca iz 1961. Inače, film je dostupan na Netflixu.

Heathers (1988)

Ovo je definitivno najcrnja tinejdžerska komedija, ali baš zato je i vredna pažnje – ipak je reč o kultnom ostvarenju Michaela Lehmanna. U filmu možemo videti Veronicu (Winona Ryder) koja se udružuje sa J.D. (Christian Slater) kako bi zajedno ubili tri najpopularnije devojke u školi istog imena (Heather) koje su, naravno, zle i koje niko ne voli.

Footloose (1984)

Kevin Bacon u ovom filmu glumi tinejdžera Rena McCormacka iz Čikaga koji se seli u Jutu, gde saznaje da na lokalnom nivou postoji zabrana plesa postavljena od strane vlasti. Ren odlučuje da uradi nešto po tom pitanju te organizuje tinejdžersku “pobunu” – i uspeva da spasi ples i srednjoškolsku maturu!

Sixteen Candles (1984)

Matursko iskustvo Molly Ringwald će svima biti zanimljivo – kako onima kojima je matura otkazana, tako i nama kojima nedostaje jedan od boljih provoda u srednjoj školi! Ovaj film takođe možeš pogledati na Netflixu.

Comments