Proglašeni su najbolji gradovi za život u 2024. godini, a mi vam donosimo listu prvih 10 od 100. U pitanju je godišnji izveštaj Resonance Consultancy, agencije koja rangira 100 najboljih od više od 270 gradova, sa više od milion stanovnika.

Rezultati su zasnovani na tri ključne kategorije – stilu života koji nudi grad, lepoti grada i prosperitetu, uz desetine faktora uzetih u obzir. To su obrazovanje, BDP po glavi stanovnika, stopa siromaštva, broj kvalitetnih restorana, prodavnica i noćnih klubova; prohodnost, broj mapiranih biciklističkih ruta, kvalitetni parkovi i muzeji; kao i broj preporuka na sajtovima kao što su Tripadvisor, Google, Facebook i Instagram.

Ovo su najbolji gradovi za život u 2024: Prvih 10

10. Seul, Južna Koreja

Seul se čvrsto etablirao kao globalni centar pop kulture, prema izveštaju u kojem se kao pohvala navodi i brza transformacija glavnog grada Južne Koreje iz rata razorenog rugla u centar visoke tehnologije, sa niskom stopom siromaštva, velikim brojem najboljih firmi i rastućim ekosistemom.

Sva ta inovacija je oličena sa 176 objekata sa Michelinovim rejtingom koji su Seulu doneli 3. mesto u potkategoriji gradova sa najboljim restoranima na svetu, dodaje se u izveštaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 황 철하 (@great.c.h)

9. Amsterdam, Holandija

Amsterdam je deveti najbolji grad na svetu za život nakon što se “vratio na ulice” i “zavladao” noćnim životom koji je ponekad van kontrole. Tako se navodi u izveštaju, koji ističe nedavne napore grada u rešavanju dugogodišnjih lokalnih pritužbi – od premeštanja čuvene Ulice crvenih fenjera iz centra u Erotski centar u predgrađu, do obeshrabrivanja tura koje veličaju nemoralnu stranu grada.

Holandska prestonica je na visokom mestu zbog biciklizma, muzeja, kupovine, noćnog života i aktivne radne snage.

8. Barselona, Španija

Barselona se ističe kao jedan od retkih gradova na svetu koji se svrstava u prvih deset i po stilu života i po lepoti, kaže se u izveštaju. To je delimično zahvaljujući parkovima i upečatljivoj arhitekturi, kao i kilometrima zlatnih peščanih plaža i skoro savršenog vremena tokom cele godine.

Kao i Amsterdam, grad dočekuje turiste pod sopstvenim uslovima, navodi se u izveštaju, koji ukazuje na nove biciklističke staze, mirnije puteve, stroga pravila iznajmljivanja stanova i poboljšane zajedničke gradske prostore (parkovi i dr).

7. San Francisko, SAD

Mogućnosti za posao su ključne za San Francisko, koji je u izveštaju prepoznat kao najbolje mesto na svetu za inovacije, sa visokim platama i velikom, obrazovanom radnom snagom. Raspored grada takođe dobija velike poene, usred planova da se izgradi najveća mreža za bicikliste i pešake u SAD sa 747 km zaštićenih staza i novih ulica bez automobila.

Druge pohvale idu njegovim novim javnim prostorima, od plutajućeg vrta na krovu na vrhu zgrade od 21 m, do parka od 14 ari izgrađenog iznad tunela na auto-putu.

6. Dubai, Ujedinjeni Arapski Emirati

Dubai nastavlja svoj epski uspon na svetskoj sceni kao grad koji je u jednakoj meri raskošan, luksuzan i živahan. Ovo su reči koje su korišćene u izveštaju da opiše se Dubai, koji je čuven po atrakcijama kao što je najviša zgrada na svetu, Burdž Kalifa.

Možda nije iznenađenje što ima visoke rezultate za hotele, znamenitosti i atrakcije – beskrajni tržni centri, akvarijumi, zatvoreni ski parkovi, plesne fontane i fantastični tematski parkovi se spominju u izveštaju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Visit Dubai (@visit.dubai)

5. Singapur

Izvanredna ponuda restorana i šoping su stavke kojima Singapur pleni, navodi se u izveštaju. Grad se može pohvaliti titulom jednog od najmodernijih i najorganizovanijih urbanih centara Azije, sa zapanjujućim maloprodajnim izborom – od visoke mode do elektronike, dodaje se.

Kaže se da je njegova kulinarska scena podstaknuta popularnim gradskim jelom od rakova i koktelom Singapore Sling. Njegova hotelska ponuda uključuje hiljadu soba Marina Bay Sands hotela, koji ima kolosalni krovni infinity bazen.

4. Tokio, Japan

Tokio se, kaže se u izveštaju, dugo zadržao na vrhu kao jedna od najprikladnijih metropola na planeti. Na četvrtom mestu u ukupnom poretku, osvaja krunu za najbolju svetsku kupovinu zbog svojih butika i luksuznih robnih kuća.

Uprkos katastrofalnim Letnjim olimpijskim igrama 2021. održanim u Tokiju, grad je kao rezultat dobio 2.000 novih hotela, pokazuje list. I još poboljšanja je na vidiku, sa proširenjem aerodroma Haneda i planiranom brzom železničkom vezom do grada, dodaje se.

3. Njujork, SAD

Resonance Consultancy slavi Njujork zbog njegovih muzeja, pozorišta i muzičke scene, koja je bila svedok rođenja hip-hopa 1973. godine.

U izveštaju se zaključuje: „Najveći grad u SAD je doživeo urbani oporavak, sa vrtoglavim spiskom novih kulturnih sadržaja, hotela i parkova – i rekordnih cena nekretnina. Ali Velika jabuka uvek vredi troškova, posebno u svojim slavnim danima”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Michael Boegl (@michaelboegl)

2. Pariz, Francuska

Izveštaj izdvaja višestruka poboljšanja i uzbudljive inicijative u drugoplasiranom Parizu. Tu su uskoro ponovo otvorena Notr-Dam katedrala i obližnja Plages urbana plaža, renoviranje terminala pariskog aerodroma Charles de Gaulle od 250 miliona evra i poplava novih i renoviranih hotela.

Izveštaj, takođe, hvali grad za posvećenost pešacima i životu na otvorenom nakon kovida. Da bi se osiguralo da automobili ne preuzmu kontrolu nad pariskim ulicama, gradonačelnik je zakonski propisao da se 60.000 parking mesta pozajmi restoranima za sedenje na otvorenom. Studija, takođe, ukazuje na Olimpijske igre sledeće godine, na kojima će se Jelisejska polja preobraziti u masivnu baštu.

1. London, Velika Britanija

A kruna ide Londonu, “prestonici prestonica” koja “vlada nad svim globalnim gradovima”, kao najbolja metropola za život na svetu, navodi se u izveštaju. Studija kaže da se kulinarska scena Londona “ponovo rađa” usred desetina smelih hotela, novim stanicama metroa i nedavno otvorenom linijom Elizabeth.

U izveštaju se zaključuje: „Uprkos štetnim blokadama zbog kovida i ekonomskoj devastaciji. Uprkos Bregzitu. Uprkos ratu u Evropi. Grad je neukrotiv i deo je globalnog diskursa više nego ikad pre”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by VISIT LONDON (@visitlondon)

Pročitajte i ovo: Najlepši mali gradovi oko sveta – od popularnih mesta do tajnih rajeva

Naslovna fotografija: instagram.com/hipparis

Božica Luković

Comments