Veliki dio filmske i glazbene kulture pripada upravo mjuziklima. Odabrali smo za vas dvadeset najvećih i poređali ih kronološki. Uživajte!

“Čarobnjak iz Oza” (Wizard of Oz) iz 1939. godine je originalna i najbolja verzija ovog mjuzikla. U glavnoj ulozi je legendarna Džudi Garland (Judy Garland), majka Lajze Mineli (Lize Minnelli). Radnja filma vam je sigurno poznata, a u to vrijeme je ovaj film bio pravi hit, jer je prikazan u boji i koristili su veoma modernu odjeću i rekvizite. Najpopularnija pjesma iz ovog mjuzikla je “Over the Rainbow”.

slika148 Najbolji mjuzikli svih vremena (1. deo)

Doroti sa svojim psom

“Pevajmo na kiši” (Singin’ In the Rain) se smatra najboljim mjuziklom svih vremena. Snimljen je 1952. godine, a u glavnim ulogama su Džin Keli (Gene Kelly) i Debi Rejnolds (Debbie Reynolds). Debi je jednom prilikom izjavila da su joj snimanje ovog filma i rađanje djece bile dvije najteže stvari koje je morala napraviti u životu. Radnja se odvija oko skupine glumaca nijemog filma koji se moraju priviknuti na dolazak zvuka na veliko platno. Najpoznatija pjesma iz filma je “Singin in the Rain”.

slika240 Najbolji mjuzikli svih vremena (1. deo)

Glumci se moraju priviknuti na zvuk

Mjuzikl “Momci i cure” (Guys And Dolls) se diči odličnom glumačkom postavom. Snimljen je 1955. godine, a dva glavna glumca su Marlon Brando (Marlon Brando) i Frenk Sinatra (Frank Sinatra). Radnja se odvija u Njujorku, oko skupine kockara i kriminalaca. Najpoznatija pjesma filma je “Luck Be A Lady”, koja je kasnije postala Sinatrin veliki hit, iako ju je u filmu otpjevao Marlon Brando (Marlon Brando).

slika334 Najbolji mjuzikli svih vremena (1. deo)

Marlon Brando zavodi

“Priča sa zapadne strane” (West Side Story), snimljena je 1961. godine. To je priča o njujorškom Romeu i Juliji, Mariji i Toniju, koji pripadaju suparničkim bandama. U glavnim ulogama su: Natali Vud (Natalie Wood) i Ras Temblin (Russ Tamblyn). Najpoznatije pjesme su: “I Feel Pretty”, “Somewhere in America”.

slika436 Najbolji mjuzikli svih vremena (1. deo)

Američki Romeo i Julija

“Meri Popins” (Mary Poppins) iz 1964. s Džuli Endrjuz (Julie Andrews) u glavnoj ulozi je odigrala veliku ulogu u svačijem djetinjstvu. Radnja vam je vjerojatno poznata: dadilja s čarobnim moćima dolazi u dosta nesretnu obitelj u koju unosi sreću. Film je osvojio 13 nominacija za Oskara, od kojih je pet osvojio. Najpoznatija pjesma iz ovog filma je “Chim Cheree”.

slika532 Najbolji mjuzikli svih vremena (1. deo)

Dadilja s čarobnim moćima bi mnogim roditeljima dobro došla

Još jedan mjuzikl nam stiže iz 1964. godine. “My Fair Lady” s Odri Hepbern (Audrey Hepburn) i Reksom Harisonom (Rexom Harrisonom) je osvojio čak osam Oskara. U filmu Odri glumi Elizu, koja povodom oklade bude preobražena iz ružnog pačeta u predivnu labudicu. Najpoznatija pjesma filma je “The Rain in Spain”.

slika622 Najbolji mjuzikli svih vremena (1. deo)

Vježbanje damskog hoda

Nadamo se da je svima poznata radnja filma “Moje pesme, moji snovi” (The Sound of Music). Marija dolazi u kuću samohranog oca sedmero djece raditi kao njihova dadilja. Upozna ih s njihovom ljubavi prema glazbi, a i upozna ljubav svog života. U glavnim ulogama su Džuli Endrjuz (Julie Andrews) i Kristofer Plamer (Christopher Plummer), a najpoznatija pjesma je “So Long, Farewell”.

slika718 Najbolji mjuzikli svih vremena (1. deo)

Mariju svi već dobro poznajemo

“Slatka Milostinja“ (Sweet Charity) je snimljena 1969. Riječ je o plesačici Čeriti (Charity), koja je razočarana u život i nada se ljubavi sa zgodnim Oskarom (Oscarom). U glavnim ulogama su Širli Meklejn (Shirley MacLaine) i Semi Dejvis Džunior (Sammy Davis Jr.), a najpoznatije pjesme su: “Rythm Of Life” i “Big Spender”.

slika818 Najbolji mjuzikli svih vremena (1. deo)

Talentirana, ali nezadovoljna Charity

O filmu “Kabare” (Cabaret) se ne mora mnogo govoriti jer je postigao kultan status. Snimljen je 1972. s Lajzom Mineli (Liza Minnelli) u svom najboljem izdanju, u ulozi američke pjevačice i plesačice koja nastupa u berlinskom noćnom klubu. Na ljubavnom planu je u središtu ljubavnog trokuta s Englezom i Nijemcem u kojemu se svi odlično zabavljaju, no stvari se brzo zakompliciraju. Još jedan film dobitnik osam Oskara. Najpoznatija pjesma je “Don’t Tell Mama”.

slika914 Najbolji mjuzikli svih vremena (1. deo)

Lajza je u ovom filmu dokazala svoj kultni status svestrane dive

Film o posljednim danima Isusova života, “Isus Hrist Superstar“ (Jesus Christ Superstar), s Tedom Nelijem (Ted Neeley) i Karlom Andersonom (Carl Anderson) u glavnim ulogama je u kratkom roku postao jako popularan, iako su ga mnogi smatrali kontroverznim. Snimljen je 1973, a najpoznatija pjesma iz filma je “Jesus Christ Superstar”.

slika1014 Najbolji mjuzikli svih vremena (1. deo)

Jednima kontroverzan, drugima odličan način približavanja vjere mladima


Darija Jelavić je autorica bloga From Paris With Love. Voli sve što nije obično i sve što ne vole mladi. Voli zapažati detalje i vidjeti neprimjetno u svemu, jer je to ono što život čini zanimljivijim. Kad odraste želi biti Lady Gaga.

Comments