Prestižni magazin Time je presudio koji su najbolji modni momenti 2023. godine. Nakon što su Taylor Swift proglasili za ličnost godine, došao je red na modnu sferu.

Moda je oduvek bila odraz društva, a 2023. nije bila izuzetak. Modni trenuci koji su odjeknuli u celom svetu bili su prilično dobar pokazatelj stvari o kojima nismo mogli da prestanemo da pričamo ili razmišljamo ove godine.

Potrošačka moć žena bila je u potpunosti u fokusu – od tematskih odevnih predmeta ovog leta za veoma ružičasti Barbie film, do Eras ture Taylor Swift i Beyoncine srebrne, diskom inspirisane Renaissance turneje. Sve to je slavljeno jer je dalo preko potreban podsticaj globalnoj ekonomiji — i učinio da je svačiji ormar bude malo ružičastiji i malo veseliji.

Evo najboljih modnih trenutaka koji su definisali godinu.

Najbolji modni momenti 2023. godine

Rihanna je objavila trudnoću u poluvremenu Super Bowla

Prepustite Rihanni da iskoristi jednu od najvećih bina na svetu da objavi svoje lične vesti. Ona je najavila drugu trudnoću sa svojim partnerom, reperom A$AP Rockijem, dok je u februaru nastupala na poluvremenu Super Bowla, i to je uradila sa stilom.

Odevena u crveni kombinezon modne kuće Loewe, Alaia jaknu i patike Margiela x Salomon, pevačica je iskoristila svoju odeću da pokaže stomak.

Mačke su bile najpopularniji kostim na Met Gali

Dok je komplikovano nasleđe Karla Lagerfelda, kao jednog od najtvrdoglavijih modnih talenata, bila glavna tema tokom Met Gale 2023. godine, jedna stvar oko koje su se svi mogli složiti jeste da je Choupette, Lagerfeldova razmažena mačka, bila jedna od najuticajnijih ličnosti večeri. Zvezde poput Doje Cat kanalisale su Choupette svojim autfitom, a Jared Leto se pojavio u mačjem kostimu.

Dominacija “tihog luksuza”

“Tihi luksuz” se pojavio kao vrhunski trend na početku 2023. godine, izazvavši bezbroj razgovora o reprezentaciji bogatstva i klase. Trend je bio podstaknut poslednjom sezonom serije Succession, u kojoj je odevanje Shiv Roy oličavalo sve karakteristike “tihog luksuza” – to su minimalistička odeća, fini krojevi i ukusni, nepristojno skupi aksesoari.

Barbiecore

Ako ste tražili vizuelnu manifestaciju uticaja filma Barbie, neospornog hita godine, našli biste je svuda – od pista do ulične mode. Sve nijanse ružičaste nosile su se ovog leta, posebno na filmskim projekcijama, gde su se gledaoci često oblačili u Barbiecore estetiku. Naravno, najistaknutiji ambasador Barbiecora bila je Margot Robbie, čiji su autfiti za promociju filma bili replike Barbie lutaka tokom godina.

Promena kreativnih direkora u modnim kućama

Ove godine je smenjeno više kreativnih direktora iz istaknutih modnih kuća: Gabriela Hearst iz Chloe, Sarah Burton iz Alexander McQueen, Jeremy Scott iz Moschina i Tom Ford iz njegove istoimene kuće. Ova promena pokrenula je diskurs o potrebi za većim diverzitom na svim pozicijama u industriji.

Međutim, kada su se pojavila mnoga nova imenovanja, u pitanju su bili pretežno belci i muškarci; u Keringu, jednoj od najvećih i najuticajnijih luksuznih kompanija na svetu, svi kreativni direktori su sada belci.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jeremy Scott (@jeremyscott)

Uticaj štrajkova na crvene tepihe

Nakon što su sindikati holivudskih scenarista i glumaca glasali za štrajk ovog leta, crveni tepisi i press ture za filmove su stopirane. Glumci su menjali svoje dizajnerske haljine i odela za sindikalne majice i proteste, kako bi se pridružili piscima. To je bila modna izjava koja je imala pravi uticaj, pošto su oba sindikata završila svoje štrajkove sa istorijskim dobicima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Hugh Dancy (@hugh_dancy)

Pročitajte i ovo: Godina u modi: Najviralniji brendovi, trendovi i ličnosti u 2023. prema Lyst platformi

Naslovna fotografija: instagram.com/imshivfuckingroy

Božica Luković

Comments