Polako nam se bliži praznična sezona, a ona nam donosi mnoštvo prelepih novogodišnjih dekoracija, kuvano vino, toplu čokoladu, trpeze pune hrane i osećaj topline doma, naročito kada se svi okupe da porodično gledaju praznične filmove.

U poslednjih nekoliko godina je zahvaljujući streaming servisima već dobro poznata klasika prazničnih filmova updateovana sa nekoliko novih instant klasika koje ćeš obožavati da gledaš iznova. Stoga, nemoj da brineš ove predstojeće praznične sezone šta ćeš da gledaš, jer u ponudi postoji izobilje filmova!

Mi stoga izdvajamo naš mali miks klasika koje sad već znamo napamet i nekoliko novih filmova kojima treba da posvetiš svoju pažnju.

How the Grinch Stole Christmas

How The Grinch Stole Christmas je jedan od ultimativnih prazničnih klasika, inače film nastao po istoimenoj knjizi Dr. Seussa. Uloga Grincha je pripala genijalnom Jim Carreyu, a film je objavljen još godine 2000. Ovo izdanje nas podseća da za vreme Božića nije sve u poklonima, već je bitna toplina doma i naravno – na kraju dana, ljubav sve pobeđuje i donosi mir i sreću na Božićni dan.

HOME ALONE 1 & 2

Nisam siguran da li postoji osoba koja nije mali milion puta gledala iznova prve dve instalacije filmova Home Alone. Svi volimo urnebesnu priču Kevin McCallistera (Macaulay Culkin) koji ostaje potpuno sam u velikoj kući koja je meta dva bandita. Hrabri Kevin brani svoj dom pažljivo osmišljenim zamkama, i upravo tu imamo uvid u izuzetnu komediju koja nam je servirana i apsolutno je obožavamo. Drugi deo je možda i za nijansu zanimljiviji, s obzirom da Kevin završi sam u jednom od najvećih gradova na svetu – Njujorku. U drugom delu doduše on koristi dom svog ujaka kao “ratno polje” za njegove silne zamke.

The Christmas Chronicles

The Christmas Chronicles je prošlogodišnji film Netflixa koji je odmah osvojio srca publike! Bračni par iz stvarnog života Kurt Rusell Goldie Hawn glume Deda Mraza Baba Mrazicu, a avantura nas vodi kroz magičnu noć pred Božić. Teddyja Kate njihova majka pokušava da održi na okupu nakon smrti svog supruga koji je poginuo kao vatrogasac, ali ipak najveći doprinos drastičnom popravljanju porodičnih odnosa donosi Deda Mraz sa kojim su se ovaj brat i sestra upustili u avanturu. Posebno je zanimljiva činjenica da su ovaj film radili isti ljudi koji su radili i Harry Potter filmove.

Santa Clause 1, 2 & 3

Disney trilogija filmova Santa Clause je takođe instant praznični klasik. U glavnoj ulozi imamo Tim Allena koji sasvim slučajno postaje Deda Mraz, iako na početku odbija novu ulogu koju mu je sudbina dodelila, on vremenom u prvom delu filma prihvata svoja zaduženja i počinje da se bavi ovom “profesijom”. U drugom delu filma je fokus na ljubavnom životu Deda Mraza, stoga se on mora oženiti i pritom izboriti sa sinom tinejdžerom koji ima ozbiljan bunt prema praznicima jer mu samo nedostaje njegov tata. Treći deo (koji i nije baš najbolji) nam donosi na male ekrane prikaz borbu Deda Mraza sa Jack Frostom, koji želi da potpuno izmeni tradicionalna shvatanja proslave Božića na mnogo gore. Kada su u pitanju klasici – Disney nikad ne razočara.

Jingle All The Way

Većina zaboravlja da je Arnold Schwarzenegger glumio u prazničnom filmu! Nakon istorije akcionih filmova i “bad boy” reputacije, on je pokazao svoju za nijansu nežniju stranu u filmu Jingle All The Way u kom je tumačio ulogu oca koji je zaboravio da kupi jako traženu akcionu figuru svom sinu i našao se u problemu zbog toga. Splet događaja ga uvodi u avanturu i to sve zbog jedne igračke, kako bi svom detetu ulepšao praznike.

A Christmas Carol

Većina nas dobro zna knjigu Charles Dickensa, A Christmas Carol po kojoj je rađen ovaj istoimeni film. Tri duha Božića pomažu Scrougeu da promeni svoje ponašanje i prestane biti škrtica kako ne bi završio potpuno sam na svetu sa samo svojim novčanim bogatstvom. Kroz ovaj 3D film, interesantno je prikazana ova priča u kojoj Jim Carrey tumači glavnu ulogu ovog starog namćora.

Eloise At Christmas

Sećate se kada je legendarna Julie Andrews glumila dadilju u filmu Eloise At ChristmastimeA malenu Eloise tumači Sofia Vassilieva. Film je rađen po istoimenoj knjizi Kay Thompson, koja je objavljena još godine 1958. Avanture ove malene plave devojčice kroz jedan od najprestižnijih hotela na svetu – PLAZU je megazabavan. Iako je jako loše kritike dobio, ovaj film je i dan-danas jedan od najvećih klasika.

ELF

Film ELF je objavljen još godine 2003. i odmah je završio na listi instant prazničnih klasika. Will Ferrell glumi Buddy The Elfa koji kreće sa Severnog pola Njujork kako bi pronašao svog oca. U međuvremenu, njegov svet na koji je navikao u gradu gde je Deda Mraz, drastično se razlikuje od surove realnosti jednog od najvećih gradova na svetu, stoga se on nalazi u problemu, ali kroz komične situacije uspeva da se izbori sa svakodnevicom.

Comments