LGBT praznični filmovi se snimaju sve češće, ali i dalje nedovoljno. Naime, ne razlikuju se od uobičajenih božićnih i novogodišnjih ostvarenja, osim što glavni likovi otvoreno priznaju svoju seksualnu orijentaciju. U 2020. godini, Hallmark Channel i Lifetime su objavili svoje prve praznične filmove s LGBT tematikom (The Christmas House i The Christmas Setup), a 2021. Netflix je uključio svoj prvi gej božićni film – Single All the Way. Od tada se pojavilo još sličnih ostvarenja, a u nastavku teksta – pogledajte 5 najboljih prazničnih LGBT filmova (od klasika do modernih filmova na Netflixu).

Praznični LGBT filmovi koji će vam vratiti veru u ljubav

Some of My Best Friends Are…(1971)

Radnja filma se dešava na Badnje veče 1971. godine u gej baru u mestu Greenwich Village, pa je ostvarenje za taj period predstavljalo hrabar prikaz života gej parova. Režirao ga je Mervyn Nelson, a u glavnim ulogama su Fannie Flagg, Rue McClanahan i Candy Darling. Film istražuje njihove odnose, prijateljstva i borbu dok se nose s društvenim stigmama i pritiscima, što je bilo vrlo značajno u tadašnjem kontekstu vremena nakon Stounvolske pobune.

Većina likova u filmu pati od osećaja internalizovane homofobije i samoeksploatacije, a u pojedinim trenucima se ne vidi jasna razlika između parodije i stvarnog razumevanja protagonista. Naime, Mervyn Nelson, koji je i napisao scenario i režirao film, sa svojim likovima deli veliku količinu “pijanog samosažaljenja”, ali i onu vrstu romantizma koja dozvoljava likovima da definišu sebe, bez ironije – kroz prizmu klišea staromodne holivudske sapunice.

Imagine Me & You (2005)

Romantični film režisera Ola Parkera prati priču Rachel (Piper Perabo) i Luce (Lena Headey), koje se upoznaju na Rachelinom venčanju. Film istražuje neočekivanu ljubav između njih, sa elementima oštrog humora i nepredvidive drame. Kroz različite situacije i izazove, likovi se suočavaju s vlastitim konfuznim osećanjima, kao i društvenim očekivanjima. Tokom proslave Rachelinog rođendana, njen suprug shvata u koga je zaista zaljubljena i, želeći da Rachel bude srećna, odlazi. Nakon priznanja svojim roditeljima da voli ženu, Rachel poziva Luce u klasičnoj atmosferi romantične komedije.

Single All the Way (2021)

U režiji Michaela Mayera, film prati Petera (Michael Urie), koji uverava svog prijatelja Nicka (Philemon Chambers) da se pretvara da mu je dečko tokom praznika kako bi izbegao umarajuća porodična pitanja o svom single statusu (ponovo). No, stvari postaju komplikovane kad majka (Kathy Najimy) otkrije da već ima zakazane planove za sastanak na slepo za svog sina. Luke Macfarlane, Barry Bostwick, Jennifer Robertson i Jennifer Coolidge takođe su deo ikoničnog ansambla. Film istražuje porodičnu dinamiku, izazove u prijateljstvu i ljubavnim odnosima, ali uz božićnu tematiku.

The Bitch Who Stole Christmas (2021)

Ovaj drag-themed božićni film iz 2021. godine, režiralo je nekoliko režisera. RuPaul je u ulozi stroge modne novinarke koja je poslata na zadatak u grad opsednut Božićem. Film kombinuje elemente humora i drame, a RuPaula prate i takmičari iz popularnog šoua RuPaul’s Drag Race. Nazvan “najvećim drag filmom od svih prazničnih ostvarenja”, The Bitch Who Stole Christmas donosi humoristički prikaz prazničnih tradicija, s Winter Ball takmičenjem kao središnjim događajem.

Happiest Season (2020)

Happiest Season je praznični romantično-komični film iz 2020. godine, koji je režirala Clea DuVall, a podržan je glumačkim ansamblom koji uključuje velika imena poput Kristen Stewart, Mackenzie Davis i Alison Brie. Radnja se fokusira na Abby (Kristen), koja, nakon godinu dana romantične veze, planira da zaprosi svoju devojku Harper (Mackenzie) tokom božičnih praznika. Ipak, situacija se zakomplikuje kad protagonistkinja sazna da Harper još uvek nije otkrila svojoj porodici da je lezbijka, što pokreće niz izazova, retrospektiva, ali i teških (i neophodnih) razgovora. Ukoliko ste u potrazi za dramatičnom radnjom koja će definitivno učiniti da vam prostruji krv, a istovremeno ste željni složene radnje koja prati razrešavanje komplikovanih porodičnih odnosa, ovo ostvarenje je savršeno za vas.

Pročitajte i ovo: Znamo datum premijere nove sezone True Detective – i jedva čekamo da gledamo Jodie Foster

Naslovna fotografija: pinterest.com/thekrazycouponlady.com

Milica Nešić

Comments