Vreme je da malo porazgovaramo o koži. Sa toliko fokusa na koje proizvode za negu kože treba koristiti i koje tretmane lica treba raditi, možete zaboraviti da zdrava koža nije povezana samo sa onim što se stavlja na nju. Ovo govorim i iz ličnog iskustva, jer uprkos tome što sam oduvek imao na raspolaganju različite skincare proizvode, i dalje sam dobijao akne i moja koža nije uvek izgledala savršeno. Istina je da serumi, kreme, maske i ulja za lice mogu da urade samo jedan deo posla, jer se, bukvalno, računaju stvari koje dolaze iznutra.

Prema odeđenim stručnjacima, proizvodi za kožu koje možemo nabaviti u prodavnicama pružaju samo 50% od onoga što je potrebno da bi neko imao zdravu kožu. Zbog toga je veoma važno da se koža pre svega tretira iznutra, i da se prepozna kao organ sa dva lica. Takođe, na našu kožu utiču svi unutrašnji organi, tako da se dobra briga o njima, kao i dobra ishrana, računaju kao veliki faktori u njenoj nezi.

Da, možda suplementi ne pružaju tu “instant” satisfakciju, i nećete istog trenutka videti rezultate na koži, kao što to čine serumi i busteri. Ipak, nakon određenog perioda možete da vidite da se izbijanja bubuljica ne dešavaju tako često, da vam je koža mnogo glađa i sjajnija.

Pročitajte i ovo: Top 8 skincare saveta koje treba da usvojite tokom hladnih meseci

Ovo je pravi pokazatelj da, ako ne vidite rezultate istog trenutka, kao sa pojedinim proizvodima, to ne znači da suplementi koje uzimate ne rade ništa “iza kulisa”. Svaki suplement je jedinstven i može da prođe i do tri meseca pre nego što rezultati koje pruža budu vidljivi.

Pronalaženje suplemenata koji su odgovarajući može delovati kao ogroman i težak zadatak, s obzirom na njihov broj i različite karakteristike i doprinose organizumu. Zbog toga smo odlučili da za vas izdvojimo one koji se najčešće koriste i preporučuju.

Omega preparati

Najlakši način da se objasni funkcija omega preparata je da su oni poput hidratantne kreme koju stavljate na lice, samo služe za unutrašnju upotrebu. Omega preparati pružaju podršku svim tipovima kože, ali se često preporučuju osobama sa suvom kožom, ili onima čija koža trpi promene prilikom zime.

Pored toga što će poboljšati hidrataciju, omega-3 preparat, takođe, dokazano smanjuje celokupnu inflamaciju, što je dobro ako imate problema sa crvenilom. Isto tako, može smanjiti izbijanje bubuljica.

Omega peparati koje treba da potražite su oni koji sadrže linolnu kiselinu (omega-6 masna kiselina), koja se može naći prvenstveno u biljnim uljima. Eikozapentaenoinska kiselina (EPA) i dihidroksiaceton (DHA) (omega-3 masne kiseline), takođe se mogu naći u ribljem ulju.

Cink

Cink je obično hvaljen zbog svojih svojstava koja jačaju imunitet, ali se takođe treba koristiti kao sastojak za lečenje rana i antioksidant – upravo ono što želite na svojoj koži. Koža koristi cink kako bi proizvela specijalne ćelije (keratinocite) koje proizvode keratin. Keratin, kao i kolagen, daje koži elastičnost i jača je. To znači da cink može pomoći prilikom obnavljanja oštećene kože, tako da može biti efektivan suplement koji bi trebalo da se uzima ako imate dugogodišnja oštećenja (ožiljci i inflamacija).

Probiotici

Ako su oko jedne stvari nutricionisti i eksperti za kožu saglasni, to je onda korelacija između kože i stomaka. Zdrav stomak je ključan za sve tipove kože, a probiotici vam mogu pomoći upravo u tome. Oni funkcionišu tako što prouzrokuju razvoj zdravih bakterija. Isto tako, treba da razmislite o prebioticima, koji praktično služe kao hrana za probiotike, a koji pospešuju zdravlje bakterija koje svi imamo u mikrobiomu svoje kože.

Kolagen

Verujemo da ste za kolagen svi čuli. Postoji veliki broj kapsula, prahova i tečnosti koji tvrde da pospešuju lučenje kolagena. Ipak, za razliku od drugih suplemenata o kojima je bilo reči, kolagen nema skoro nikakav efekat kad se nanese na kožu.

Kolagen je molekula koja je prevelika kako bi se apsorbovala transdermalno u kožu, tako da nanošenje kolagena na lice, na primer, neće pomoći u smanjenju bora ili poboljšati elastičnost kože. Ovo objašnjava zbog čega je kolagen tako popularan suplement – upravo jer ispunjava svaku kategoriju brige o koži kad je u pitanju starenje i fine linije. Naša tela počinju da gube kolagen kad stupimo u tridesete, tako da, kako naše telo usporava, ovi znakovi starenja postaju sve vidljiviji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Amandean (@amandeancollagen)

Vitamin A

Kad je u pitanju nega kože, vitamin A je najčešće poznat kao retinol, ali može biti isto toliko efektivan kad se uzima kao suplement. Vitamin A je poznat po tome što čini mnogo toga za kožu, od pomaganja protiv stvaranja bubuljica, do pospešivanja prirodne hidratacije.

Takođe, vitamin A je potreban za razvoj ćelija, kao i u procesu razvijanja matičnih ćelija u druge vrste ćelija, što zauzvrat može pomoći u održavanju normalne kože. Kad se nanese na kožu, retinol može da izazove crvenilo, iritaciju, pa čak i ljuštenje, pa se ne preporučuje da se ne nanosi u slojevima sa drugim aktivnim sastojcima. Zbog toga nije uvek lako ubaciti ga u rutinu nege kože. Na tržištu nema mnogo suplemenata koji su isključivo vitamin A, tako da ćete obično naći komplekse vitamina.

Vitamin C

Velika je verovatnoća da već koristite vitamin C u svojoj svakodnevnoj skincare rutini, ali je ovaj moćni antioksidant isto toliko važan i doprinosi koži kad se uzima oralno. Vitamin C pomaže u izgradnji kapilarnih zidova, i takođe pomaže u povećanju kiseonika u celokupnom sistemu, što je važno za podizanje energije. Ovo, potom, pomaže u popravljanju kože, tako da je veoma dobar za obnovu ćelija.

Isto kao što se serumi sa vitaminom C preporučuju za one koji su primetili pojavljivanje finih linija i opuštene kože, tako se vitamin C suplementi preporučuju za poboljšanje istih tih problema, zahvaljujući svojim antioksidantnim svojstvima. Vitamin C takođe doprinosi proizvodnji kolagena, što može smanjiti vidljivost finih linija i bora, a čak može izravnati čitav ton vaše kože.

Ovaj tekst je informativnog karaktera. Ako niste sigurni koji od navedenih suplemenata bi vam najviše odgovarao, i u kojim količinama bi ih trebalo uzimati, posavetujete se sa svojim odabranim lekarom ili farmaceutom.

Pročitajte i ovo: Proizvodi zbog kojih ćete imati besprekornu kožu kao Danci

Naslovna fotografija: instagram.com/accelerated_aesthetics

Nenad Grubanoski

Comments