Što je vreme lepše, to smo raspoloženiji za čitanje romana sa dinamičnim zapletima, a žanr u kome interesantnu radnju najčešće možemo da očekujemo je upravo triler. Zbog toga smo za vas odabrali top 10 triler romana svih vremena, kako biste čitavo proleće i leto imali štivo za čitanje koje će vam konstantno držati pažnju. Retke su stvari koje su angažovanije od pažljivo osmišljenog, brzog trilera, koji donosi visok stepen uzbuđenja i iščekivanja, brzo se krećući do zapleta i istovremeno otvarajući više opcija za njen rasplet.

Ovo su najbolji triler romani svih vremena

The Talented Mr. Ripley, Patricia Highsmith

Nastavljajući stazom Agathe Christie, Patricia Highsmith zauzima istaknuto mesto u žanru psihološkog trilera. The Talented Mr. Ripley prikazuje jednog od najfascinantnijih likova ikad prikazanih na stranicama triler romana. Pratimo Toma Ripleyja, prevaranta koji, na putovanju u Italiju, počinjava ubistva i preuzima identitete svojih žrtava kako bi živeo život bogatstva i privilegija. Iako šarmantan spolja, gospodin Ripley skriva lukavost i okrutnost psihopate.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by N 🌸 (@thebooksthething)

Gone Girl, Gillian Flynn

Retko koja triler knjiga je toliko zaintrigirala modernu publiku i bila predmet brojnih diskusija kao slavno delo Gillian Flynn. Pojedini su ga nazvali “najboljim romanom 21. veka”, a mi smo saglasni da predstavlja remek-delo misterije i trilera. Gone Girl govori o nestanku Amy Dunn na njenu petu godišnjicu venčanja, i ko bi drugi bio glavni osumnjičeni nego njen muž, Nick, pogotovo nakon što se saznalo da je imao aferu. Naravno, čitaoce očekuje obrt koji menja celu priču…

Tinker, Tailor, Soldier, Spy, John Le Carré

Pokušaj određivanja samo jednog dela Johna Le Carréa kao njegovog najboljeg – skoro je nemoguć, ali ako bismo morali da odaberemo jedno za koje smatramo da fascinantno kombinuje kompleksne likove, svet u koji su smešteni i dinamiku priču, to bi bio Tinker, Tailor, Soldier, Spy. Radnja prati Georgea Smileya, britanskog operativca obaveštajne službe koji je postavljen da otkrije ruskog dvostrukog agenta koji je uspeo da se uvuče u najviše rukovodeće položaje operativne komande.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jack (@thornypages)

And Then There Were None, Agatha Christie

Agatha Christie je ultimativna kraljica misterije i ova lista bez nje ne bi bila potpuna. U romanu And Then There Were None, grupa ljudi se našla na izolovanom delu britanske obale, gde biva optužena za ubistvo putem misterioznog glasa sa snimka. Kad počnu da umiru jedan po jedan, preživeli moraju da pronađu način da izbegnu opasnost i pobegnu od pravog ubice. Kao i većina romana Agathe Christie, ovo je kratko štivo jednostavno za čitanje, ali brzina razvoja radnje učiniće da stranice prolete. Takođe, radnja je nezavisna u odnosu na njene druge romane, tako da ne morate da pročitate druge da biste razumeli šta se dešava.

Memory Man, David Baldacci

David Baldacci je jedno od najpoznatijih imena u krimi žanru. Napisao je veliki broj knjiga da je gotovo nemoguće svesti listu na samo jednu preporuku iz njegovog opusa. Pokušaćemo da ga ne oštetimo i predložićemo Memory Man, prvu među njegovim knjigama o Amosu Deckeru. U toku radnje, saznajemo o povredi glave koja je pretvorila ovog NFL igrača u FBI istražitelja sa savršenim fotografskim pamćenjem – sposobnošću koja mu dobro dođe kad radi na rešavanju zločina.

Clear and Present Danger, Tom Clancy

Tom Clancy je majstor političkih vojnih trilera, koji su ga učinili jednim od omiljenih autora svih vremena, fokusirajući se na specijalne jedinice koje služe na prvoj liniji fronta ili u senci — u direktnoj, brutalnoj i veoma uzbudljivoj vojnoj akciji. Clear and Present Danger je prvi od ovih romana , koji su doveli do stvaranja Rainbow Six, izmišljene vojne jedinice koja je bila deo više romana koji su usledili, ali i inspirisala igrice na istu temu. Kao čitaoci smo bačeni na neprijateljsku teritoriju sa malom, pažljivo odabranom, visoko obučenom jedinicom operativaca, i postavljeni da obavimo određeni, opasni zadatak prateći glavne junake. Momenat gde Clancy zaista sija jeste prikazivanje ne samo “prljavih i grubih” elemenata borbe, već i političkog manevrisanja koje se odvija iza scene.

The Bourne Identity, Robert Ludlum

Robert Ludlum je prodao više od 210 miliona knjiga širom sveta, i nijedna nije prepoznatljivija od serije o Jasonu Bourneu, na kojoj su zasnovani holivudski hit filmovi istog imena. U The Bourne Identity prvi put susrećemo Jasona Bournea, koji pati od amnezije i kog muče pitanja na koja je odlučio da pronađe odgovore — između ostalog, zašto ima 4 miliona dolara na švajcarskom bankovnom računu i zašto neko pokušava da ga ubije. Ono što počinje kao potraga čoveka za izgubljenim identitetom, vodi do stihije avantura širom sveta, punih opasnosti, pretnji i izazova. Ako ste uživali u filmovima, sigurno ćete voleti knjige, jer su daleko složenije i detaljnije, da ne pominjemo da ih odlikuju i mnogo uzbudljivije scene akcije.

The Girl with the Dragon Tattoo, Stieg Larsson

The Girl With the Dragon Tattoo je sirova, gruba, napeta i emocionalno uzbudljiva psihološka priča koja predstavlja neizostavan deo top 10 triler romana svih vremena. U suštini, to je priča vođena osvetom, koja vrhunski uspeva da uravnoteži zaplet, dinamiku i likove kako bi polako otkrila slojeve korupcije koja je omogućila nasilje nad ženama u Švedskoj (i širom sveta) i potpomogla nepravdi da nekažnjeno prolazi godinama.

Bad Luck and Trouble, Lee Child

Mali broj kriminalističkih trilera očarava koliko romani o Jacku Reacheru, a fanovi očigledno padaju na mirnog, velikodušnog diva s brzim umom i moćnim mišićima. Izdvojiti samo jedan Jack Reacher roman nije lak zadatak, a mi smo izdvojili 11. po redu u serijalu, a kad ga pročitate – saznaćete i zašto. Kad vojnici u jedinici počnu da ginu, na Reacheru i preživelima ostaje obaveza otkrivanja ubice pre nego što se i sami nađu na nišanu. Reacher je ovde u svom najboljem i najopasnijem izdanju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fiona (@booksbytheborder)

Out, Natsuo Kirino

Out je zapanjujuće delo koje je napisao japanski autor, ali sa modernim zapadnim tempom – a rezultat je nešto originalno i zadivljujuće. Radnja počinje sa četiri žene koje rade u fabrici, čija se svakodnevica naglo menja kad započne serija ubistava. Tempo počinje da se ubrzava, a žene se utrkuju protiv vremena i izbegavaju policijske organe u očajničkom pokušaju da pobegnu. U romanu, koji pojedini smatraju izrazito feminističkim, oseća se gotovo opipljiv bes što, priznaćete, brojni pisci ne uspevaju verodostojno da predstave. Topla preporuka.

Pročitajte i: Knjige koje treba da pročitate, ako volite romantične komedije Nancy Meyers

Naslovna fotografija: instagram.com/aaroninteriors

Milana Petković

Comments