Fashion vintage stil uz koji ćeš biti prepoznatljiva na maturskoj večeri

Jelena Gavrilović o modi, trendovima i stilu: “Patike su postale moj novi modni fetiš!” (INTERVJU)

Kako da 40-te budu nove 20-te: Ako još uvek ne koristiš ovaj sastojak u nezi kože lica, bilo bi dobro da počneš!

Šta oni koji ispunjavaju život zelenom bojom rade bolje od ostalih?

Zašto je serija Sluškinjina priča toliko relevantna danas i kako pomaže ženama da se (iz)bore za svoja prava

Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Tri sporty chic načina da nosiš patike ovog proleća kao Nina Seničar

Fenomen veštačke inteligencije ili zašto smo zapravo fascinirani serijom Zapadni svet

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Najbolji zoo vrtovi sveta

Najbolji zoo vrtovi sveta

Svako od nas je kao mali željno iščekivao posete zoo vrtovima, a neki od nas i danas ne mogu da zaobiđu ovu atrakciju, ako se zadese u gradu koji ima zoo vrt.

Da zoo vrtovi nisu popularni od skoro najbolje govori činjenica da se najstariji nalazio u Starom Egiptu, čak 3.500 godina pre nove ere. Prema iskopinama iz 2009. godine na lokalitetu Hirakonpolis (Hierakonpolis) u prvom zoološkom vrtu nalazile su se divlje mačke, slonovi, nilski konji i majmuni. Drugi poznati zoo vrtovi u starom veku pripadali su kineskom imperatoru Tankiju, izraelskom kralju Solomonu i Aleksandru Velikom.

orang singapore zoo Najbolji zoo vrtovi sveta

Današnjii zoo vrtovi su čitavi kompleksi sa najrazličitijim životinjama sa svih meridijana, locirani obično u velikim gradovima i predstavljaju neke od glavnih turističkih atrakcija.

Zoo Praha, Češka – Nezvanično najbolji zoološki vrt u Evropi prostire se na 111 hektara. Nastanjuje ga 4.600 životinja iz 630 različitih vrsta. Najposećenije izložbe ovog vrta su Šuma Indonezije i Ostrvo Majmuna.

Higashiyama Zoo i Botanical Gardens – Ovaj vrt se nalazi u gradu Nagoja na površini od 150 hektara, i obuhvata zoološki vrt, botanički baštu i zabavni park. Ovde možete videti čak 550 vrsta životinja, 7.000 vrsta biljaka i spejs-šatl jednog japanskog astronauta. U zoni “Japansko dvorište” postoji trešnjino drvo koje je staro koliko i sam zoo park – 74 godine.

Japanski zoo picnik Najbolji zoo vrtovi sveta

Zoologischer Garten, Švajcarska – je najveći švajcarski zoo vrt (površine 300 hektara), koji je u isto vreme i najstariji (sagrađen 1874. godine), a nalazi se u Bazelu. Lociran u samom centru grada, predstavlja njegovu glavnu atrakciju sa oko 1,7 miliona turističkih poseta godišnje. Park je podeljen na tematske celine inspirisane Afrikom, Azijom i Australijom. Najveće interesovanje turista je za Kuću majmuna ali i impresivni akvarijum sa tropskim ribama.

Basel Zoo Najbolji zoo vrtovi sveta picture 1351 Najbolji zoo vrtovi sveta

National Zoological Gardens, Južna Afrika – je najveći i najraznovrsniji zoološki vrt u zemlji, sastoji se od akvarijuma, i zasebnih parkova sa reptilima i sisarima. U okviru zoo vrta je i istraživački centar. Menadžment vrta sa ponosom ističe program usvajanja  životinja.

Smithsonian National Zoological Park, Vašington – je jedan od najstarijih i najpoznatijih zoo vrtova u Americi. Turistima je u ponudi celodnevna zabava koja pored razgledanja životinja nudi i edukatine radionice, a posebnost ovog  zoo vrta su centri za odgajanje životinja, popularna “Obdaništa”. Najpopularniji stanovnici vašingtonskog vrta su tigrovi sa Sumatre, crvene pande i azijski slonovi. Čak 1/5 životinja koje ovde borave su ugrožene.

panda slavi rodjendan u vasingtonskom zoo Najbolji zoo vrtovi sveta

Singapore Zoo, Singapur – je park na otvorenom, proglašen je za najlepši na svetu, jer je većina životinja u skoro autentičnom okruženju. Jedan deo vrta je smešten u tropskoj prašumi, gde se organizuje i noćni safari. Najveće zvezde ovog zoo vrta su beli tigrovi, komodo zmajevi, lemuri i polarni medvedi.

singapore zoo 9 picnik Najbolji zoo vrtovi sveta
Tijana Jeremić je student turizma, pasionirani putnik i autor bloga Heels and Voyages by T. Veliki obožavalac štikli, slatkiša, okeana i životinja. Smatra da ljudi kroz putovanja uče o drugima, ali i o sebi.

Editors choice