Svako od nas je kao mali željno iščekivao posete zoo vrtovima, a neki od nas i danas ne mogu da zaobiđu ovu atrakciju, ako se zadese u gradu koji ima zoo vrt.

Da zoo vrtovi nisu popularni od skoro najbolje govori činjenica da se najstariji nalazio u Starom Egiptu, čak 3.500 godina pre nove ere. Prema iskopinama iz 2009. godine na lokalitetu Hirakonpolis (Hierakonpolis) u prvom zoološkom vrtu nalazile su se divlje mačke, slonovi, nilski konji i majmuni. Drugi poznati zoo vrtovi u starom veku pripadali su kineskom imperatoru Tankiju, izraelskom kralju Solomonu i Aleksandru Velikom.

orang singapore zoo Najbolji zoo vrtovi sveta

Današnjii zoo vrtovi su čitavi kompleksi sa najrazličitijim životinjama sa svih meridijana, locirani obično u velikim gradovima i predstavljaju neke od glavnih turističkih atrakcija.

Zoo Praha, Češka – Nezvanično najbolji zoološki vrt u Evropi prostire se na 111 hektara. Nastanjuje ga 4.600 životinja iz 630 različitih vrsta. Najposećenije izložbe ovog vrta su Šuma Indonezije i Ostrvo Majmuna.

Higashiyama Zoo i Botanical Gardens – Ovaj vrt se nalazi u gradu Nagoja na površini od 150 hektara, i obuhvata zoološki vrt, botanički baštu i zabavni park. Ovde možete videti čak 550 vrsta životinja, 7.000 vrsta biljaka i spejs-šatl jednog japanskog astronauta. U zoni “Japansko dvorište” postoji trešnjino drvo koje je staro koliko i sam zoo park – 74 godine.

Japanski zoo picnik Najbolji zoo vrtovi sveta

Zoologischer Garten, Švajcarska – je najveći švajcarski zoo vrt (površine 300 hektara), koji je u isto vreme i najstariji (sagrađen 1874. godine), a nalazi se u Bazelu. Lociran u samom centru grada, predstavlja njegovu glavnu atrakciju sa oko 1,7 miliona turističkih poseta godišnje. Park je podeljen na tematske celine inspirisane Afrikom, Azijom i Australijom. Najveće interesovanje turista je za Kuću majmuna ali i impresivni akvarijum sa tropskim ribama.

Basel Zoo Najbolji zoo vrtovi sveta picture 1351 Najbolji zoo vrtovi sveta

National Zoological Gardens, Južna Afrika – je najveći i najraznovrsniji zoološki vrt u zemlji, sastoji se od akvarijuma, i zasebnih parkova sa reptilima i sisarima. U okviru zoo vrta je i istraživački centar. Menadžment vrta sa ponosom ističe program usvajanja  životinja.

Smithsonian National Zoological Park, Vašington – je jedan od najstarijih i najpoznatijih zoo vrtova u Americi. Turistima je u ponudi celodnevna zabava koja pored razgledanja životinja nudi i edukatine radionice, a posebnost ovog  zoo vrta su centri za odgajanje životinja, popularna “Obdaništa”. Najpopularniji stanovnici vašingtonskog vrta su tigrovi sa Sumatre, crvene pande i azijski slonovi. Čak 1/5 životinja koje ovde borave su ugrožene.

panda slavi rodjendan u vasingtonskom zoo Najbolji zoo vrtovi sveta

Singapore Zoo, Singapur – je park na otvorenom, proglašen je za najlepši na svetu, jer je većina životinja u skoro autentičnom okruženju. Jedan deo vrta je smešten u tropskoj prašumi, gde se organizuje i noćni safari. Najveće zvezde ovog zoo vrta su beli tigrovi, komodo zmajevi, lemuri i polarni medvedi.

singapore zoo 9 picnik Najbolji zoo vrtovi sveta

Tijana Jeremić je student turizma, pasionirani putnik i autor bloga Heels and Voyages by T. Veliki obožavalac štikli, slatkiša, okeana i životinja. Smatra da ljudi kroz putovanja uče o drugima, ali i o sebi.

Comments