Da bi vam vežbanje joge bilo prijatnije, zdravije, ali i zabavnije, navešću vam 5 stvari na koje bi trebalo da obratite pažnju. 

Ako ste početnik u jogi ili planirate da počnete da je vežbate, to je odličan način da se oslobodite stresa, poboljšate fleksibilnost i ojačate mišiće celog tela. Međutim, tokom podučavanja mogla sam da primetim da postoje pojedine uobičajene greške koje početnici prave. 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Samo Joga | Zorka (@samojoga)

Najčešće greške u jogi 

Previše fokusiranja na to kako izgedamo u položaju

Često primetim da se ljudi tokom joge gledaju u ogledalo, kako bi se bolje namestili u položaju. Međutim, ono što primete je uglavnom da ne mogu da uđu u pun položaj, kao što to može neko drugi. Međutim, bitno je da znate da ne postoji takva stvar kao što je “savršen” položaj. Postoji samo „savršen položaj“ za vas.

Ono što je bitno jeste da se osećate u položaju stabilno i udobno. Svaki položaj se može prilagoditi vašem trenutnim mogućnostima. Predlažem da tokom vežbanja više obratite pažnju na to kako se osećate u tom položaju, da li možete još malo da se otvorite u grudima, ili da izdužite kičmu itd. U položaju želimo da uživamo, a da bi se to desilo, potrebno je da se opustimo i usmerimo fokus na unutra.

Zaboravljanje na pravilno disanje

To je normalno i svima nam se dešava. Međutim, želimo što je više moguće da postanemo svesni daha, jer je izuzetno bitan. Posmatrajte kako vaš dah reaguje na vaše pokrete tokom vežbanja. Ako vam je disanje napeto, znači da radite više nego što telo može da isprati u tom trenutku. Trudite se da tokom vežbanja budete svesni daha, održavajte ga prirodnim i lakim. Ako je potrebno idite polako, svojim tempom, sve dok se ponovo ne povežete sa dahom.

Fokusiranje na dah u jogi ima mnogo prednosti. Održava um budnim i prisutnim, pošto se dah uvek dešava „sada“. Kada se dah i pokret sinhronizuju, počinje magija joge. Um postaje tih i doživljavamo mir.

Guramo preko svoje granice

Prirodno je da želite da napredujete kada počnete da praktikujete jogu. Kada nađete granicu u određenom položaju, možete da se lagano nagnete na nju, ali je nemojte gurati. Kada forsiramo i previše guramo svoje telo da uradi određeni položaj, telo se uplaši i reaguje tako što štiti sebe i zgrči se. Kao rezultat toga, ta granica će se zategnuti i sledeći put će biti malo manje fleksibilna.

Kad savladate veštinu igranja na granici, na toj ivici, vaše telo će početi srećno sve više i više da se otvara. Polako se prilagođavajući onome što tražite od njega. Dakle, dajte telu vremena i strpljenja, i ono će sa ljubavlju odgovoriti.

Preskakanje zagrevanja

Zagrevanje znači nežno uvođenje tela u ono što od njega želite. Možete se zagrejati na različite načine, donoseći toplotu telu kroz povećanu cirkulaciju. Uvek treba da se zagrejete, tako što ćete prvo raditi jednostavnije položaje i polako prelaziti na naprednije položaje. Ovo smanjuje mogućnost preteranog istezanja, jer je telo već pripremljeno za određeni položaj.

Preskakanje opuštanja

U opuštanju na kraju časa imamo priliku da uravnotežimo sve ono što smo uradili. Ovo je bitan deo časa, jer je telu potrebno vreme da apsorbuje efekte vežbanja. Kad se vratite svom uobičajenom danu nakon jače vežbe, vaš nervni sistem je najverovatnije preterano stimulisan i na kraju se možete osećati raštrkano i nervozno. Kada date sebi vremena da se opustite, vaš nervni sistem dobija priliku da upije prednosti vežbanja, da se resetuje, a onda se osećate odlično ceo dan!

Sad kad imate znanje i svest o ovim najčešćim greškama, sledeći put kada razvučete svoju prostirku za jogu, primetićete veliku razliku u svom vežbanju! Pretplatite se na kanal Samo Joga i vidimo se na prostirci da vežbamo zajedno! 

Pročitajte i ovo: Da li ste čuli za jogalates?

Naslovna fotografija: instagram.com/samojoga

Zorka Ristić

Comments