Pre nego što vas prepustim čarima uništavanja savršenih pesama, red je da prozborimo koju o njima. Iako se ježim od obrada sa liste, drago mi je što postoje, jer omogućavaju da oni malo mlađi i neke buduće generacije čuju za neku fantastičnu, a nepravdeno zaboravljenu pesmu. Naravno, postoje i one obrade koje nadmaše originale, ali o njima nekom drugom prilikom. Preslušajte, nasmejte se, nemojte se nervirati, ipak je muzička industrija baš to – industrija.

Britni Spirs (Britney Spears) definitivno ima dobar muzički ukus, jer je čak dva mega-hita obradila. Mada, kako zvuče – čovek može samo da bude zahvalan originalima i prepusti se obožavanju Stounsa (The Rolling Stones) i Džoan Džet (Joan Jett).

A iza Britni, kao što smo navikli, pojavljuje se još jedna plavušica, koja je brutalno urnisala hit pesmu Nensi Sinatre (Nancy Sinatra) iz 1966. godine. Naravno, reč je o Džesiki Simpson (Jessica Simpson), a pesma je “These Boots Are Made for Walkin”. Čizmice su ipak pregazile nju.

Unajmili su jednu od najpopularnijih glumica sveta, Hale Beri (Halle Berry) za potrebe spota, kako bi nam skrenuli pažnju sa tragi-komične obrade velikog hita grupe “The Who”. Dame i gospodo, bend Limp Bizkit i pesma “Behind Blue Eyes”.

Šta li bi pokojni Džon Lenon (John Lennon) rekao na ponašanje današnje omladine i ovo skrnavljenje jedne od najpoznatijih pesama ikada otpevanih? Avril (Avril Lavigne) bi trebalo malo da se zamisli kada bira čiju pesmu će probati da prepeva.

Ali nije samo Avril danas na tapetu, i Green Day su se ogrešili o Lenona, a to se ne zaboravlja lako.

Pokušaj obrađivanja pesme kralja popa, i to ne bilo koje, nego jedne od onih za sva vremena, može značiti samo jedno: dajte im publicitet, ma po koju cenu. A evo šta se desi kada Alien Ant Farm otpevaju “Smooth Criminal”.

Šeril Krou (Sheryl Crow) započela je svetsku karijeru dopadljivim pop/kantri pesmama, a šta su joj Guns N’ Roses učinili da zasluže ovo, ostaje misterija.

Došao je momenat kada su vam potrebni živci ko konopci. Jer malena Majli Sajrus (Miley Cyrus) se usudila da udari po svetinji, tačnije Nirvani i to ni manje, ni više – malena je nanjušila “Smells Like Teen Spirit”.

Selin Dion (Celine Dion) možete da volite ili ne, ali žena ume da peva. Samo, ne ume da odabere šta joj leži: AC/DC ili Hearts.

Parodija na hit Bitlsa (The Beatles) “Lucy In The Sky With Diamonds”, ne može da vas ne nasmeje.

I na kraju, kraljica popa Madona (Madonna) poražena je 2000. godine, kada je prepevala pesmu “American Pie”, Dona MekLina (Don McLean), hit iz 1971. godine. Mada, nije ni Madona ostala netaknuta, setimo se Keli Ozborn i pesme “Papa Dont Preach”.

A sada, pravac Youtube i preslušavanje originala, kao lek od loših zvukova koje ste imali prilike da čujete u ovom tekstu.


Milica Jarić je na papiru diplomirani ekonomista, a u stvarnosti zaljubljenik u modu, filmove Vudi Alena i poeziju Majakovskog. Ponaša se u skladu sa svojim godinama samo kada je neophodno, obožava svog psa, crnu kafu, najviše para troši na haljine, a kada bi mogla, obojila bi ceo svet u nijanse plave. “A girl should be two things: classy and fabulous.” (Coco Chanel)

Comments