Na kraju godine, kritičari i gledaoci prave svoje liste najboljih i najgorih filmova prikazanih tokom protekle godine. Ukusi su različiti, pa uvek ima neslaganja, ali je većinsko mišljenje ipak vredno čuti pre nego što se odlučimo da li da pogledamo neki film. Vebsajt Rotten Tomatoes, poznat po tome što od 1998. skuplja sve filmske recenzije koje se objave na Internetu i računa procenat pozitivnih kritika, objavio je listu filmova iz 2013. koje je najveći broj kritičara negativno ocenio.

Film “Nakon Zemlje” (After Earth), porodični projekat Vila Smita (Will Smith) sa njegovim sinom Džejdenom (Jaden) u glavnoj ulozi, sa 11% pozitivnih kritika, jedva je izbegao da se nađe među 10 najgorih filmova. Među 20 najgorih su i “Instrumenti smrti: Grad kostiju” (The Mortal Instruments: City of Bones), “Utočište” (Safe Haven), “Ivica i Marica – lovci na veštice” (Hansel and Gretel: Witch Hunters) i “Dobar dan da se umre muški” (A Good Day to Die Hard).

Na 10. mestu se našla “Ukleta kuća”(A Haunted House), još jedna u nizu neduhovitih i nemaštovitih parodija na horor filmove, slična poznatom (ili ozloglašenom) serijalu “Mrak film” (Scary Movie). Film je dobio samo 10% pozitivnih kritika, ali, kao što se to često dešava sa ovom vrstom filmova, to ga nije sprečilo da relativno dobro prođe na bioskopskim blagajnama, barem u odnosu na skroman budžet od 2,5 miliona – mada se jednom kritičaru i ta učinila previsokom za nešto što se, po njegovim rečima, teško može i nazvati filmom.

Najgori filmovi 2013 A Haunted House Najgori filmovi 2013. godine

"Da li se ovo uopšte može smatrati filmom?" pita se jedan kritičar o horor parodiji "Ukleta kuća"

Na 9. mestu je “Rizična igra” (Runner, Runner) sa Džastinom Timberlejkom (Justin Timberlake) i Benom Aflekom (Ben Affleck). Ovaj triler o mladom pokerašu koji iz želje za lako stečenim bogatstvom biva uvučen u, kao što naslov kaže, rizičnu igru koju vodi moćni tajkun, dobio je 9% pozitivnih kritika. Dve zvezde su ipak privukle dovoljno publike da film ne pretrpi potpuno katastrofu u bioskopima, ali ne dovoljno da povrati ogroman novac koji je uložen u njegov marketing.

Romantična tinejdžerska drama sa naučnofantastičnom premisom “Domaćin” (The Host) našla se na 8. mestu sa 8% pozitivnih kritika. U pitanju je ekranizacija romana Stefani Majer (Stephenie Meyer), autorke književnog serijala “Sumrak” (Twilight), koji je i pored sumnjivog kvaliteta postigao ogromnu popularnost. Međutim, za razliku od filmskog serijala “Sumrak”, “Domaćin” je doživeo potpunu propast u bioskopima, a jedan kritičar je napisao da film podseća na parodijski skeč o razmaženoj klinki koja u sebi ima vanzemaljca.

Najgori filmovi 2013 The Host Najgori filmovi 2013. godine

"Domaćin" je neuspešan pokušaj Holivuda da ponovi formulu koja je zaslužna za uspeh sage "Sumrak".

Komedije Adama Sendlera (Adam Sandler) već se kao po tradiciji svaki put nađu na svim listama najgorih filmova, ali i pored toga postignu dobru zaradu. Tako je bilo i ove godine sa filmom “Matorani 2” (Grown-ups 2), koji je dobio 7% dobrih kritika, i bez sumnje će biti jedan od favorita za Zlatnu malinu, ali je ipak postao jedan od hitova ovog leta.

Ovaj film deli 6. mesto na listi sa romantičnom porodičnom komedijom “Venčanje godine” (The Big Wedding), koja je prošla skoro neprimećeno, uprkos velikom broju velikih glumačkih imena. Kritičari su se pitali zašto su glumci poput Roberta De Nira, Suzan Sarandon (Susan Sarandon), Dajen Kiton (Diane Keaton) i Robina Vilijamsa (Robin Williams) pristali da igraju u filmu koji se odlikuje neuverljivom pričom i lošim humorom.

Drugo mesto na listi deli čak četiri filma. Od plesnih filmova retko ko očekuje umetničku vrednost, ali film “Bitka godine” (Battle of the Year), snimljen u 3D tehnologiji, ne samo da je izuzetno loše prošao kod kritike (4% pozitivnih recenzija), već je i propao na bioskopskim blagajnama.

Najgori filmovi 2013 Battle of the Year Najgori filmovi 2013. godine

Priča o plesnoj ekipi koji pokušava da pobedi na svetskom brejkdens takmičenju i tako trofej posle 15 godina vrati u SAD... Ova tema vas prosto tera da pogledate film, zar ne?

“Paranoja” (Paranoia) je triler koji po mnogo čemu podseća na “Rizičnu igru”, osim što je priča je smeštena u svet korporativnog biznisa, i što u njemu igraju dva velika glumca – Geri Oldman (Gary Oldman) i Harison Ford (Harrison Ford), zbog čega se od filma dosta očekivalo. Film se pokazao kao razočarenje, Oldman i Ford kritikovani su zbog preglumljivanja, a glavni glumac Liam Hemsvort (Liam Hemsworth) proglašen je za još jednog bledunjavog i netalentovanog holivudskog lepotana. Publika nije bila ništa blaža, pa je film zaradio samo 7 miliona dolara, jedva isplativši petinu svog budžeta.

Izgleda da je serijal “Mrak film” neuništiv. Mada svaka od ovih vulgarnih i neduhovitih parodija na poznate filmove dobija očajne kritike, oni i dalje imaju svoju publiku. Da sve bude besmislenije, “Mrak film 5” čak ni ne parodira ovogodišnje horor filmove, već njihove trejlere, pošto je snimljen pre nego što je ijedan od tih filmova prikazan.

“Film 43” (Movie 43), neobična kolekcija humorističkih skečeva sa bizarnim i šokantnim sadržajima, u kome igra veći broj poznatih glumaca, poput Hali Beri (Halle Berry) i Hjua Džekmena (Hugh Jackman), dugo je imao status najgore ocenjenog filma godine. Ovaj film je ipak stekao neku vrstu kultnog statusa, i možda će se o njemu govoriti kao o jednom od onih filmova koji su “tako loši da su dobri“.

Titulu najgoreg filma godine sa samo 2% pozitivnih kritika poneo je akcioni triler “Bekstvo” (Getaway), u kome igraju Itan Hok (Ethan Hawke), Selena Gomez i Džon Vojt (Jon Voight). Glavni junak (Hok) prinuđen je da vozi ukradena kola prema uputstvima zagonetnog čoveka koji mu je kidnapovao ženu.Film je prošao loše kod publike, a kritika je iskasapila svaki aspekat filma, od zapleta i dijaloga do režije i montaže.

Najgori filmovi 2013 Getaway Najgori filmovi 2013. godine

Kritičari smatraju da je film "Bekstvo", pokušavajući da bude napet i uzbudljiv, uspeo samo da bude monoton i zamoran

Izvori fotografija: wallstcheatsheet.com, screencrush.com


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Comments