Uživanje pod otvorenim nebom, bilo da šetate ili gledate u zvezde, jedan je od najboljih načina da doživite i upoznate svaku zemlju. Sa sve većom pomamom širom sveta da se „vratimo prirodi”, saznajemo za sve više nesvakidašnjih lokacija za kampovanje.

Oni koji vole da kampuju vezuje ljubav prema prirodi, iako možda dolaze iz raznih društvenih slojeva i različitih su zanimanja. Kampovanje je način da se upustite u nešto drugačije i vidite destinaciju iz potpuno novog ugla, a možda upoznate i entuzijastu sličnog sebi, s kojim ćete se potom upuštati u zajedničke avanture.

Mesta za kampovanje birajte po svom nahođenju, aktivnostima koje su ponuđene u sklopu kampa, ali i na osnovu toga šta možete obići u okolini. U nastavku teksta vam predstavljamo pojedina od najlepših mesta za kampovanje (neka su i u Srbiji)…

Cala Llevado, Španija

Smešten preko okeana, kamp Cala Llevado je okružen bujnom, zelenom i gustom šumom. Šatore možete da postavite u blizini šume kako biste se zaštitili od sučeve svetlosti, što je malo dalje od plaže. U ovom području se nalaze i planine koje su savršene za trekking. Međutim, ukoliko više želite da se opustite, onda je plaža pravi izbor sa koje se pruža zadivljujuć pogled.

Ostrvo Aran, Škotska

Kamp na ostrvu Aran u Škotskoj se nalazi na istorijskoj lokaciji. Ostrvo pleni bajkovitim pejzažima i legendarnim zelenim planinama. Pored toga, postoje pešačke staze koje su idealna početna tačka za istraživanje ostrva. Oprobajte se i u biciklizmu ili se možete voziti čamcem. Možete posetiti lokalitete i otisnuti se u obilje aktivnosti na otvorenom. Da biste došli do ostrva Aran, možete od aerodroma u Glazgovu da uhvatite autobus ili voz.

Sardinija, Italija

I Sardinija se može naći na spisku za najlepša mesta za kampovanje. Obala Sardinije prošarana je zapanjujućim plavim morem i peščanim plažama, te ne čudi što je ovo jedna od najpopularnijih destinacija za kampovanje u Evropi. Na raspolaganju kamperi imaju 42 različita mesta za kampovanje, što garantuje da ćete pronaći savršeno mesto za sebe. I, naravno, ništa bez uživanja u tradicionalnoj italijanskoj kuhinji – to se ne može zaobići. Sirevi su posebno ukusni, pa obavezno ih probajte što više.

Pustinja Sahara, Maroko

Kampovanje u pustinji Sahara je jedinstveno iskustvo. Tamo vas čekaju prelepi pejzaži idealni za fotografisanje. Peščane dine možete istražiti sandboardingom ili dok jašete kamile. Samo budite spremni za veoma tople i suve vremenske uslove. Pustinja Sahara je destinacija koja se mora videti bar jednom u životu. Dok obilazite peščane dine, možda ćete otkriti nekoliko staromodnih berberskih kampova u kojima možete da ostanete. Međutim, više se preporučuje da se vozite na pesku 4×4 džipovima. Samo zapamtite da sa sobom ponesete dovoljno vode.

Kamp Srbija

Na Vračevgajskom jezeru, 4 km od centra Bele Crkve, nalazi se kamp Srbija čiji je kapacitet oko 50 kamping jedinica. Ovo je jedno od omiljenih ribolovačkih odmarališta, a popularan je i među mladima zbog bogatog sportsko-rekreativnog sadržaja na obali i na jezeru. U sklopu kampa nalaze se sportski tereni za odbojku i fudbal na pesku. Tu su i obližnje prodavnice, restoran na jezerskom ostrvcetu i tri četvorokrevetna bungalova. Mogu se iznajmiti i pedaline i čamaci za vožnju po jezeru, kako bi uživanje bilo potpuno.

View this post on Instagram

A post shared by ❤ (@bela__crkvaaa)

Kamp Vlasina

Na Vlasinskom jezeru, na 1.213 m nadmorske visine, smešten je kamp Vlasina. U kampu se nalaze parcele za šatore, ali i mesta za karavane. Tu su i dva terena za fudbal, trim staza, uređena plaža, a dostupne su i vožnje čamcima i obilasci plovećih ostrva na jezeru. Takođe je moguće organizovati i takmičenja u sportskom ribolovu. Blagonakloni uticaj klime i tišina planinske prirode čine ovo mesto idealnim za boravak i odmor, a ne zaboravite i na planine Čemernik i Varednik kojima su okruženi kamp Vlasina i Vlasinsko jezero.

Kamp Drina

Tik uz put Bajina Bašta – Perućac je smešten kamp Drina. Prostire se prema reci Drini, dok se u blizini nalaze jezero Perućac i NP Tara sa različitim aktivnostima. U kampu se nalazi više od 30 kamping parcela pogodnih za šatore i prikolice. Postoji i opcija iznajmljivanja apartmana u obližnjoj vili. Ako ste fan pecanja, kamp Drina je savršeno mesto. Poseduje tuš sa toplom vodom, besplatan internet, a tu je i mogućnost punjenja mobilnih telefona u simpatičnom letnjikovcu. Od turističkih lokaliteta obiđite manastir Raču, Drvengrad u Mokroj Gori, kupalište i srednjovekovnu nekropolu „Mramorje“ u Perućcu, kao i mnoge druge.

Pročitajte još i: Potcenjene turističke destinacije: 14 lokacija koje su mali raj na zemlji

Naslovna fotografija: instagram.com/umnya_desert_camp

Marija Gavrilović 

Comments