Modne kombinacije zbog kojih ćeš poželeti da jesen traje tokom cele godine!

WANNABE DIGITAL AWARDS 2018: Počelo glasanje publike za izbor najboljih influensera!

5 stvari koje sam naučila tokom studiranja, a nemaju veze sa fakultetom

16 malih boostera samopouzdanja za dane kada nisi sva svoja

4 stvari koje treba da uradiš za svoju kožu kada imaš 35+

Shaped by passion: Kako da postaneš najbolja u onome što radiš

Ove patike nose apsolutno sve trendseterke!

Otkrivamo: Gde u Beogradu otići na (odlične) kolače?

#WokeUpLikeThis: Kako da tvoja koža BLISTA ceo dan! (Beauty advertorial)

Znamo, menstruacija nije zabavna, ali evo kako da olakšaš sebi “one dane”!

1/2

Šta je prvo na šta vas asocira Švajcarska? Čokolada, pašnjaci, jezera, banke ili vreme, zbog čuvene “tačan kao Švajcarac”? Švajcarska je vrlo interesantna zemlja koja pored razvijene privrede obiluje i prirodnim lepotama.

Slika 249 Najlepše od Evrope: Švajcarska

Švajcarska je vrlo razvijena i bogata zemlja u svakom smislu i zemlja u kojoj je sve na svom mestu

Švajcarska Konfederacija, ili Švajcarska, jeste država u centralnoj Evropi. Službeni naziv države je na latinskom jeziku kako bi se izbeglo favorizovanje bilo kog od službenih jezika, i glasi Confederatio Helvetica. To je savezna parlamentarna republika i sastoji se od 26 kantona. U njoj se koriste četiri jezika: francuski, nemački, italijanski i retoromanski. Glavni grad je Bern, a pored njega veći gradovi su Lucern, Cirih, Ženeva, Bazel, Lozana i Vintertur. Švajcarska ima skoro osam miliona stanovnika od kojih 21.3% nisu poreklom iz te zemlje. To je alpska zemlja, a najviši vrhovi su Dufuršlic i Materhorn, čija visina doseže preko 4,500 metara. Klima je umereno kontinentalna i planinska. Južni deo zemlje zauzimaju Visoki Alpi. Naseljeno je samo 5.8% površine zemlje, a ostale predele čine šume i poljoprivredni predeli. U Švajcarskoj postoje dva nacionalna parka.

Slika 339 Najlepše od Evrope: Švajcarska

Lepote Švajcarske primetićete kako u gradovima, tako i u nenaseljenim predelima

S obzirom na to da je naseljena vrlo različitim ljudima, godinama je bila pod uticajem susednih država, ali je vremenom razvila i sopstvenu kulturu. Francuski deo Švajcarske orijentiše se ka francuskoj kulturi i proevropska je. Nemački deo orijentiše se ka nemačkoj kulturi, italijanski je naklonjen Italijanima, a retoromanska verno čuva svoje nasleđe. Planinski delovi su aktivni zimi, dok tokom toplog perioda žive mirnije, a u farmerskim delovima se živi mirno i tradicionalno tokom cele godine. Švajcarska je poznata po humanitarizmu, naročito po tome što se baš u njoj osnovao Crveni krst i Veće Ujedinjenih nacija za ljuska prava. Obrazovanje je raznoliko, jer samostalno određuju školski sistem. Postoji 12 univerziteta. Prvi univerzitet osnovan je 1460. godine u Bazelu, a najveći univerzitet je u Cirihu i broji 25,000 studenata.

Mnoge Nobelove nagrade otišle su u ruke švajcarskih naučnika. Neki od najpoznatijih su Albert Ajnštajn (Albert Einstein), Vladimir Prelog (Vladimir Prelog), Hajnrih Rorer (Heinrich Rorer), Rihard Ernst (Richard Ernst), Rolf Cinkernagel (Rolf Cinkernagel) i Kurt Vitrih (Kurt Vitrih). Nagrađeni su na poljima fizike i drugih prirodnih nauka.

Slika 434 Najlepše od Evrope: Švajcarska

Lucern, jedan od najvećih i najlepših gradova

Editors choice