5 korisnih saveta kako da ti menstruacija ne upropasti letovanje

Letnji beauty trend: Kako da postigneš puniji i smeliji izgled obrva koje izgledaju prirodno

*GIVEAWAY* Proizvodi za negu kože koji su ti neophodni ovog leta

Belgrade Notes: Novo cool mesto za tvoje letnje uživanje skriveno među krovovima grada

Bobbi Brown u Srbiji: Pogledaj KO je sve bio na promociji čuvenog makeup brenda!

Made for a Goddess: Kako da svoju kožu učiniš nežnom i glatkom (ADVERTORIJAL)

5 koraka kako da ovog leta imaš svilenkastu kožu i budeš ženstvena poput boginje

Ovo su OSOBINE muškarca sa kojim će SVE biti moguće!

Vodič kroz modele cipela koje će savršeno pratiti tvoje autfite tokom cele letnje sezone

Anastasija Grujić otkriva omiljeni par obuće koji se može kombinovati za sve prilike

1/2

Šta je prvo na šta vas asocira Švajcarska? Čokolada, pašnjaci, jezera, banke ili vreme, zbog čuvene “tačan kao Švajcarac”? Švajcarska je vrlo interesantna zemlja koja pored razvijene privrede obiluje i prirodnim lepotama.

Slika 249 Najlepše od Evrope: Švajcarska

Švajcarska je vrlo razvijena i bogata zemlja u svakom smislu i zemlja u kojoj je sve na svom mestu

Švajcarska Konfederacija, ili Švajcarska, jeste država u centralnoj Evropi. Službeni naziv države je na latinskom jeziku kako bi se izbeglo favorizovanje bilo kog od službenih jezika, i glasi Confederatio Helvetica. To je savezna parlamentarna republika i sastoji se od 26 kantona. U njoj se koriste četiri jezika: francuski, nemački, italijanski i retoromanski. Glavni grad je Bern, a pored njega veći gradovi su Lucern, Cirih, Ženeva, Bazel, Lozana i Vintertur. Švajcarska ima skoro osam miliona stanovnika od kojih 21.3% nisu poreklom iz te zemlje. To je alpska zemlja, a najviši vrhovi su Dufuršlic i Materhorn, čija visina doseže preko 4,500 metara. Klima je umereno kontinentalna i planinska. Južni deo zemlje zauzimaju Visoki Alpi. Naseljeno je samo 5.8% površine zemlje, a ostale predele čine šume i poljoprivredni predeli. U Švajcarskoj postoje dva nacionalna parka.

Slika 339 Najlepše od Evrope: Švajcarska

Lepote Švajcarske primetićete kako u gradovima, tako i u nenaseljenim predelima

S obzirom na to da je naseljena vrlo različitim ljudima, godinama je bila pod uticajem susednih država, ali je vremenom razvila i sopstvenu kulturu. Francuski deo Švajcarske orijentiše se ka francuskoj kulturi i proevropska je. Nemački deo orijentiše se ka nemačkoj kulturi, italijanski je naklonjen Italijanima, a retoromanska verno čuva svoje nasleđe. Planinski delovi su aktivni zimi, dok tokom toplog perioda žive mirnije, a u farmerskim delovima se živi mirno i tradicionalno tokom cele godine. Švajcarska je poznata po humanitarizmu, naročito po tome što se baš u njoj osnovao Crveni krst i Veće Ujedinjenih nacija za ljuska prava. Obrazovanje je raznoliko, jer samostalno određuju školski sistem. Postoji 12 univerziteta. Prvi univerzitet osnovan je 1460. godine u Bazelu, a najveći univerzitet je u Cirihu i broji 25,000 studenata.

Mnoge Nobelove nagrade otišle su u ruke švajcarskih naučnika. Neki od najpoznatijih su Albert Ajnštajn (Albert Einstein), Vladimir Prelog (Vladimir Prelog), Hajnrih Rorer (Heinrich Rorer), Rihard Ernst (Richard Ernst), Rolf Cinkernagel (Rolf Cinkernagel) i Kurt Vitrih (Kurt Vitrih). Nagrađeni su na poljima fizike i drugih prirodnih nauka.

Slika 434 Najlepše od Evrope: Švajcarska

Lucern, jedan od najvećih i najlepših gradova

Editors choice