Filmovi o plesu oduševljavaju nas već godinama. Snažno nam prenose emocije, strast i želju za plesom. Od hip-hopa, preko baleta, do klasičnih plesova, ovi filmovi su ples učinili delom naših života i uverili nas u to da u njemu možemo uživati čak i ako nismo na plesnom podijumu. Od “Groznice subotnje večeri” (Saturday Night Fever), gde nam je Džon Travolta (John Travolta) predstavio disko dens u potpuno drugačijem svetlu, do “Prljavog plesa” (Dirty Dancing), koji nas je upoznao sa svim čarima plesa. Predlažemo da pogledate koje smo filmove izdvojili kao najbolje i u kojim smo pričama najviše uživali.

“Groznica subotnje večeri” (Saturday Night Fever)

Devetnaestogodišnjak, koga igra neodoljivi Džon Travolta, živi za noćne izlaske i postaje kralj plesnog podijuma – što mu daje snagu da nakratko pobegne od svakodnevnih problema. Njegovi prijatelji i on sanjaju o boljem životu i uspehu i žive za svoje plesno umeće. Prelepa priča koja govori o strasti čoveka prema plesu i značaju plesa za njegov život.

Slika 121 Najlepši filmovi o plesu

Legendarni film koji je disko ples predstavio na potpuno drugačiji način

“Prljavi ples” (Dirty Dancing)

Odličan klasik iz osamdesetih gde Patrik Svejzi (Patrick Swayze) i Dženifer Grej (Jennifer Gray) jednostavno briljiraju na plesnom podijumu. Naivna devojka Bejbi (Baby) provodi praznike sa svojom porodicom u porodičnom letovalištu gde se gostima nude časovi plesa. Spletom okolnosti ona upoznaje Džonija (Jonny), instruktora plesa i velikog zavodnika koji postaje njena prva ljubav. Bejbi ubrzo postaje očarana seksi ritmom i slobodnim pokretima prljavog plesa. “Prljavi ples 2” donosi još jednu magičnu ljubavnu priču koju svakako ne smete da propustite.

Slika 219 Najlepši filmovi o plesu

Magična priča o ljubavi i plesu

“Uhvati ritam” (Step Up)

Zanimljiva plesna priča koju započinju buntovnik Tajler (Tyler) i balerina Nora (Nora) koji se zaljubljuju jedno u drugo upravo na plesnom podijumu. Glavne uloge dodeljene su Čeningu Tejtumu (Channing Tatum) i Dženi Djuan (Jenna Dewan) koji uz zvuke repa i hip-hopa pokazuju pravo umeće i talenat za igru. Život ovih mladih ljudi potpuno se menja kada odluče da svoju tradicionalnu plesnu školu prodrmaju modernom muzikom i stilom.

Slika 313 Najlepši filmovi o plesu

Čening i Džena započeli su vezu na setu i svoju ljubav krunisali brakom

“Footloose”

Ovo je jedan od onih filmova koji je podstakao mnoge srednjoškolce da osmisle ples za matursko veče. Kada se tinejdžer, koga igra Kevin Bejkon (Kevin Bacon), preseli u manju sredinu gde su ples i rok muzika predmet podsmeha, pred njim je izazov života. U sumornom gradu bez muzike upravo on doneće promene, koje započinju organizovanjem plesa za matursko veče. Kevin i njegove uske pantalone razdrmali su plesni podijum i probudili uspavani gradić na zapadu SAD-a.

Slika 411 Najlepši filmovi o plesu

Film je 2011. doživeo i svoj rimejk sa Gerijem Barberom u glavnoj ulozi

“Lak za kosu” (Hairspray)

“Lak za kosu” je prava retro romantična komedija. Trejsi Turnblad (Tracy Turnblad) je devojka sa velikom kosom i velikim srcem čija je jedina strast igranje. Njen san je da nastupi u velikom Korni Kolins šou (The Corny Collins Show), ali ima jedan mali problem – njena pozamašna figura je razlikuje od ostalih kul klinaca. Ipak, to je neće zaustaviti jer je ona uverena u jednu stvar – da je rođena za ples. Nakon što oduševi Kolina (Colin) na školskoj igranci ona postaje član njegove ekipe i prava TV senzacija. Zanimljivo, zar ne? Ne propustite da pogledate šta se dalje dešavalo u životu šarmantne Trejsi.

Slika 58 Najlepši filmovi o plesu

Odličnu glumačku ekipu čine: Džon Travolta, Kvin Latifa, Mišel Fajfer, Zek Efron, Britani Snou i drugi

“Bili Eliot” (Billy Elliot)

Priča prati život jedanaestogodišnjeg dečaka koji obožava balet. Jedini problem je njegov otac koji ga ne podržava i želi da ga uključi u muške poslove kako bi ga odvratio od baleta. U dvoranu gde Bili trenira boks jednoga dana dolazi baletska grupa i on biva potpuno opčinjen i tajno kreće na časove plesa. Ne samo da prikazuje odličnu igru, već i dokazuje da svoje snove možeš da ostvariš uprkos svemu.

Slika 66 Najlepši filmovi o plesu

Uprkos svemu, dečački san postaje stvarnost

Brojni filmovi poput “Hani” (Honey), “Ulični tango” (Take the Lead), “Flashdance”, “Sačuvaj poslednji ples” (Save the last Dance) i mnogi, mnogi drugi zaslužuju da se nađu na ovoj listi i svakako su vredni pažnje. Za vas smo izdvojili neke od najboljih filmova o plesu, vama ostaje da se opustite i uživate u njihovim pričama.

Izvori fotografija: bam.org, blogs.pop.com.br, cinematoria.com, film.com, aceshowbiz.com, beforesunset.pixnet.net


Aleksandra Dejanović je studentkinja novinarstva, uvek nasmejana i pozitivna. Obožava kafenisanje sa prijateljima i čvrsto veruje da se sve dešava sa razlogom.

Comments