Davne 1357. godine, u Pragu, preko reke Vltave, kralj Karlo IV započeo je izgradnju jednog od najlepših mostova Evrope. Za sam početak gradnje vezuje se jedna zanimljivost. Naime, Karlo IV je kamen temeljac postavio 9. jula 1357. godine u 5:31h. Ovo vreme su predložili numerolozi, jer bio onda datum i vreme početka gradnje stvarali simetričan broj 135797531. Još jedna zanimljivost vezana za sam proces izgradnje je ta da su, kako se priča, radnici u malter dodavali žumance, kako bi konstrukcija bila čvršća. S obzirom na to da most odoleva poplavama već više od 600 godina, možda je ipak bilo nečega u tom sastojku!

tumblr lpgykxzhT01qzak0ro1 5001 224x300 Najlepši mostovi sveta: Karlův most, ČeškaZavršen je tek početkom XV veka, kada su ga prozvali Kameni most (Kamenný most), a kasnije je postao poznatiji kao Praški most (Pražský most). Danas ga zovemo Karlovim mostom, imenom koje nosi od 1870. godine.

Njegovih 515m, koliko je dug, služilo je, na početku, kao najbrži način za prelazak Vltave od Praškog zamka do Starog grada, ali i kao prelaz koji je umnogome pomogao trgovinu između istočnog i zapadnog dela kontinenta. Danas je Karlov most jedna od najposećenijih znamenitosti grada, a njegov gotski stil i čuvenih 30 baroknih skulptura koje ga krase oduševljavaju posetioce iz celog sveta. Noću skoro potpuno prazan, miran i beživotan, danju se pretvara u jedno od najprometnijih mesta u gradu, pun turista, ali i raznih trgovaca, uličnih umetnika, slikara i portretista.

Većina pomenutih statua koje se nalaze na mostu podignuta je između 1683. i 1714. godine, a posebno se vodilo računa u uklapanju stilova statua i mosta. Statue predstavljaju svece i zaštitnike tog vremena, a služe, osim toga što krase most, i kao čuvari ovog mosta i njegovog Praga. Međutim, statue koje se danas mogu videti na mostu nisu originali, već samo kopije onih koje su prvobitno krasile most. Godine 1965, statue su zamenjene replikama, a originali se danas čuvaju u Narodnom muzeju.

Najpoznatija od ovih 30 statua je svakako statua sv. Jana Nepomuka (Sv. Jan Nepomucký), koji je bio dvorski sveštenik, a sa mosta, čija je gradnja tada bila tek u početnoj fazi, bačen je 1383. godine.

507px Nepomuk 253x300 Najlepši mostovi sveta: Karlův most, Češka

Statua sv. Nepomuka

Dodirivanje ove statue navodno donosi i sreću i siguran povratak u Prag, pa je to ono što na mostu obavezno uradi najveći broj turista.

Karlov most se često pojavljuje u popularnoj kulturi, a verovatno ga često nećete ni primetiti. Može se videti u muzičkim spotovima za pesme “Diamonds from Sierra Leone” Kanije Vesta (Kanye West), jednu od poznatijih pesama benda Linkin Park – “Numb” , zatim “Silver and Cold” benda AFI, kao i u akcionim filmovima “Mission: Impossible” i “xXx” i filmu “The Fall”, ali i u mnogim stripovima, video igricama i, neizostavno, romanima.

Preživeo je više od 600 godina. Do danas je uspeo da odoli svim poplavama i pokušajima rušenja; svemu što ga je snašlo. Ali, ako vas uopšte ne fasciniraju ni njegova “starost” ni lepota, sigurno će vas oduševiti bar život koji se na njemu svakodnevno odvija: gužva, turisti i meštani, slikari, muzičari, prodavci… a, kada odvratite pogled od gužve i okrenete su takođe deo mosta, se, videćete bar jednu od 30 impozantnih skulptura i predivnu Vltavu, kao i jedan od tri tornja koji su takođe deo mosta (dva se nalaze na “Maloj strani”, dok je treći u Starom gradu).

Karlov most svakako da ne smete propustiti ako budete posetili Prag, a ako i kada budete, ne zaboravite da mu poklonite pažnju koju zaslužuje i odvojite bar nekoliko sati koje ćete provesti šetajući po njemu.

tumblr lpko3lqrpM1r02p52o1 5001 Najlepši mostovi sveta: Karlův most, Češka

Dejana Knežević voli knjige (one opipljive), crnu boju i Avenged Sevenfold; Behemota, kafu i McQueen-a. “I am sick of lovable people, somehow they are all a lie.” (D. H. Lawrence)

Comments