Converse u novoj kampanji poziva žene da redefinišu reč “žena”

Pitali smo nutricionistu: Sve što nisi znala o ishrani kada treniraš

#SheRuns21k: Iskreni osvrt na prvi trening devojke koja je do sada trčala samo za autobusom – ponekad!

Novi gradovi čekaju na tebe! Evo gde sve možeš jednostavno da otputuješ ovog proleća!

7 razloga zašto se Sejšeli nalaze na svačijoj “bucket” listi

Destinacija koju moraš da posetiš ukoliko tvoje srce čezne za avanturom života!

6 makeup proizvoda koji se moraju naći u tvom neseseru!

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Trikovi kako da “one dane u mesecu” učiniš lakšim!

Tri saveta za postojani tečni puder

Novogodišnja euforija je uveliko počela. Bliži se Božić a sa njim neizbežno i uspomene na detinjstvo, na bazbrižnost i onu neizvesnost iščekivanja poklona od Deda Mraza. Vratite se unazad kroz vreme i pogledajte neke od sjajnih crtaća koji su obeležili te nezaboravne trenutke.

“Bilo je to veče pre Božića” (‘Twas the Night Before Christmas)

Crtani film inspirisan pričom Luiza Tornbula (Louise Turnbull) koja govori o tome kako je Klement Mur (Clement Moore) došao na ideju da napiše poznatu poemu “Posete Svetog Nikole” (A Visit From St. Nicholas). Klemet Mur, otac troje dece, odlazi na službeni put, obećavši da će se vratiti sa poklonima koje im je obećao. Međutim, ne našavši knjigu sa pričama o Božić Bati za najstariju kćerku, on odlučuje da joj sam napiše i ispriča priču.

“Božićna priča” (A Christmas Carrol)

Rađena po romanu Čarlsa Dikensa (Charles Dickens) govori o škrtom direktoru londonske banke, Abanizeru Skrudžu (Ebenezer Scrooge) koji prezire Božić. Njemu na Badnje veče u posetu dolaze duhovi prošlosti, sadašnjosti i budućnosti koji mu pokazuju događaje iz njegovog života. Nakon što mu duh budućnosti pokaže njegov grob pokriven snegom i porodicu koja se raduje njegovoj smrti, Skrudž se pokaje, ispravlja svoje greške i odlazi u posetu nećakovoj porodici, na proslavu Božića.

153 Najlepši praznični crtani filmovi

Poznata priča o škrtici čije hladno srce otopi magija Božića

“Rudolf, irvas crvenog nosa” (Rudolph the Red-Nosed Reindeer)

Crtani film iz 1998. godine koji govori o avanturama Rudolfa, irvasa sa jarkocrvenim nosem. Upravo zbog svog čudnog svetlećeg nosa, drugi irvasi su ga potcenjivali i omalovažavali. Međutim, kada Ledena kraljica pokuša da spreči Božić i Deda Mraza da podeli poklone deci, Rudolf mu pomaže. On spasava Božić, i od odbačenog irvasa postaje Deda Mrazov omiljeni pomoćnik koji mu svojim svetlećim nosem obasjava put.

239 Najlepši praznični crtani filmovi

Simpatični irvas koji svojim nosem osvetljava put Deda Mrazu

“Godina bez Deda Mraza” (The Year Without a Santa Claus)

Crtani film rađen po knjizi Filisa Mekginlija (Phyllis McGinley) iz 1956. godine. Deda Mraz se jednog jutra budi bolestan u svojoj kući na Severnom polu. Od lekara, koji ne veruje u Božić, dobija preporuku da promeni svoje Božićne planove i ode na odmor. Dva vilenjaka Džingl (Jingle) i Džengl (Jangle) dobijaju zadatak da obave Deda Mrazov posao i pronađu ljude koji zaista veruju u Deda Mraza. Međutim, kada on dobije pismo od devojčice koja je tužna što Deda Mraz neće doći, on ipak odluči da upregne sanke i krene u posetu svoj dobroj deci koja veruju u Deda Mraza.

332 Najlepši praznični crtani filmovi

Džingl, Džengl i irvas Viksen

“Tom i Džeri, noć pre Božića” (Tom and Jerry, The Night Before Christmas)

Poznata epizoda iz serije avantura najpoznatijeg mačka i miša. Jurnjava oko jelke, poljubac ispod imele, ljutiti Tom koji izbacuje Džerija iz kuće na sneg, a zatim i pomirenje. Ovo je epizoda u kojoj čak i Tom i Džeri zakopavaju ratne sekire i zajedno provode Božić ispred toplog kamina.

433 Najlepši praznični crtani filmovi

Tom i Džeri, poljubac ispod imele

“Kako je Grinč ukrao Božić” (How the Grinch Stole Christmas)

Grinč (Grinch) je mrzovoljno, sebično stvorenje, srca duplo manjeg od normalnog, koje živi na visokoj, snežnoj planini iznad malog gradića Huvila. Jedino društvo mu je njegov verni pas Maks (Max). Grinč sa svoje planine može da čuje zvuke veselja i proslave Božića koji dopiru iz Huvila, ali ne može da razume njihovu sreću. On odlučuje da im pokvari veselje i ukrade Božićne dekoracije i poklone. Međutim, videvši da stanovnici Huvila i pored toga proslavljaju Božić, on shvata da je taj praznik više od poklona i ukrasa. Njegovo hladno, malo srce biva ispunjeno ljubavlju, pa ga stanovništvo Huvila prihvata i kasnije svi zajedno slave Božić.

528 Najlepši praznični crtani filmovi
Grinč shvata značenje Božića

“Božić dolazi jednom godišnje” (Christmas Comes But Once a Year)

Dirljiv crtani koji nam daje priču o deci u jednom sirotištu koja radosno ustaju jednog Božićnog jutra, srećni zbog igračaka koje su dobili. Međutim, uskoro shvataju da su igračke pokvarene i zakrpljene tako da ne traju dugo. Gospodin Grampi (Mr. Grampy), pronalazač je dirnut tugom razočarane dece. Saznavši šta se desilo, on odlučuje da im pomogne i od jednostavnih stvari iz kuhinje napravi nove igračke, bolje od bilo kakvih koje su deca mogla sanjati.

“Božić Čarlija Brauna” (A Charlie Brown Christmas)

Epizoda u kojoj je Čarli Braun (Charlie Brown) i pored mnogobrojnih poklona i slavlja oko Božića tužan jer misli da je ovaj praznik komercijalizovan i iskvaren. Drugari mu se podsmevaju kada na pozornicu Božićne predstave donosi malu, prirodnu jelku, ne želeći da u predstavi koriste njenu plastičnu zamenu. Međutim, kada je pokušao da je ukrasi, grana jelke se polomila, što je Čarlija rastužilo pa je odustao od pokušaja da ispravi Božić. Videvši da je Čarlija to jako pogodilo Linus (Linus), Sali (Sally) i ostali drugari ispravljaju polomljenu granu i ukrašavaju malenu jelku. Zatim se izvinjavaju Čarliju Braunu i svi zajedno odlaze da pevaju božićne pesme.

622 Najlepši praznični crtani filmovi

Čarli Braun spasava Božić na svoj način

“Artur Božić” (Arthur Christmas)

Ovaj crtani daje odgovor na večito pitanje: kako Deda Mraz stigne da podeli sve poklone za jedno veče? Uz pomoć brojnih pomoćnika, naravno! Na Severnom polu nalazi se baza njegovih vilenjaka kojima zapovedaju Deda Mrazov sin Stiv (Steve) i njegov dobroćudni, nespretni mlađi brat Artur (Arthur). Međutim, kada devojčici Gven (Gwen) greškom ne stigne njen božićni poklon, nastaje problem – opasnost da ona izgubi veru u Božić. Artur odlučuje da ispravi grešku i lično odnese poklon, uz pomoć Deda Mraza koji sa svojih 136 godina i dalje preferira tradicionalno uručivanje darova kroz dimnjak!

713 Najlepši praznični crtani filmovi

Simpatični dvojac u avanturi uručenja poklona

“Magični poklon Sneška Belića” (Magic Gift of The Snowman)

Zanimljiva priča o malom dečaku Lendonu (Landon) i njegovoj mlađoj sestri Emeri Elizabet (Emery Elizabeth) krhkoj, vrlo bolesnoj devojčici koja možda neće dočekati Božić. Želeći da je uteši, Lendon napolju pravi Sneška Belića, koji oživi i postaje njihov vodič kroz neverovatnu prazničnu  avanturu.

89 Najlepši praznični crtani filmovi

Magični Sneško Belić vodi Lendona i Emeri Elizabet u avanturu života

Izvori fotografija: crtanifilmovi.rs, blogspot.com, basementrejects.com


Saška Stojadinović je studentkinja Fakulteta političkih nauka, ponosna Vodolija zavisna od knjiga, pisanja, preterano pričljiva i ćutljiva u isto vreme, rođena u pogrešno vreme. Večito dete.

Editors choice