Svaki posao sa sobom nosi svoje poteškoće i stres. Ipak, svakako da različite sfere poslova nose različite oblike stresa.

Kancelarijski posao i rad u rudniku u osnovi su drugačiji, ali oba podjednako mogu delovati na psihu zaposlenih.

Različitim istraživanjima utvrđena je lista najmanje stresnih poslova, a mi vam je predstavljamo.

Otorinolaringolog

Lekari koji postavljaju dijagnoze vezane za vaš vid i sluh, ne nose se sa preteranim stresom. Mali broj njihovih pacijenata je u životnoj opasnosti, a i niska je mogućnost da će biti nezadovoljni uslugom.

 Frizer

poslovi 1 Najmanje stresni poslovi

Iako se povremeno susreću sa zahtevnim i nezadovoljnim klijentima, njihova jedina briga na poslu je da urade ono za šta su dobro izvežbani i da ne naprave prevelike greške. Ako ih i naprave, lako su popravljive, niko ih neće tužiti zbog toga, niti ičiji život zavisi od toga.

Krojač

Posao koji podrazumeva šivenje i druge sitne i krupne popravke na odeći nema razloga da uzrokuje previše stresa. Naravno, i u ovom poslu postoji faktor rada sa potencijalno nezadovoljnim ljudima, ali se i dalje ne radi o krupnim, egzistencijalnim problemima.

Medicinski tehničar podataka

Za razliku od lekara koji posluju sa nečijim životima, ovaj zaposleni rukuje samo sa dokumentacijom. Ako je načisto sa sobom i dobro se organizuje, ne bi trebalo da prolazi kroz bilo kakav stres na poslu.

Profesor na fakultetu

poslovi 2 Najmanje stresni poslovi

Većina profesora podučavajući nove naraštaje žive svoj san. Budući da rade na fakultetu, ne moraju da se suočavaju sa adolescentima, već rade sa nešto zrelijim mladim ljudima, a usput se posvećuju naučnom radu. Za sve to su, pritom, relativno dobro plaćeni.

Multimedijalni umetnik

Njegova uloga nije čak ni da osmišljava kampanje i sadržaje kojima se bavi, njegovo je samo da primeni svoja znanja i kreira  (najčešće po nečijim specifičnim zahtevima) animacije i vizuelne efekte za TV emisije, filmove, video igre i reklame.

Bibliotekar

poslovi 4 Najmanje stresni poslovi

Bibliotekari ceo dan provode u tišini, okruženi knjigama. Njihova jedina uloga je da vam pomognu da pronađete željene knjige i sve to uredno pribeleže.

Da li se vi slažete sa ovom listom zanimanja koja ne prouzrokuju previše stresa?

Jasna Stanić

Comments