Svima nam je ponekad malo dosta standardnih kafića, i poželimo nešto drugačije iako nije da od kafića može ne znam kakvo ludilo da se očekuje. Ili može? Ovi kafići nam dokazuju da stvari mogu da postanu baš neobične i sa svojim prilično nesvakidašnjim konceptima pokazuju da obična kafa može da bude mnogo više od toga.

Disaster Café, Ljoret de Mar, Španija

Ovaj café i restoran su isključivo za one sa dobrim stomakom, i to ne zbog loše hrane. Dok spolja resoran izgleda kao manje-više svaki drugi, posluživanje hrane ovde (za koju mnogi kažu da je prilično dobra tako da i van neponovljivog iskustva i zbog toga treba doći), vlasnici restorana često kažu da njihovi obroci nisu tipični. Glavni razlog – zbog veštačkih zemljotresa koji se ovde proizvode. Sve u kafiću je dizajnirano da izdrži zemljotres jačine 7.8 stepeni. Čaše i tanjiri su teški, da se ne pomeraju, a konobari nose zaštitnu opremu tokom tog malog performansa. Ako odeš, ne brini, još uvek nije zabeležen ni jedan slučaj povređenih, i ovaj kafić zaista privlači veliki broj radoznalih i zavisnika od adrenalina. Mala napomena: istina je da je sve prilagođeno i da ti ništa neće pasti na glavu i slično, ali piće i hrana znaju da se prospu, ipak pričamo o 7.8 po Rihteru, tako da ako ideš obuci se tako da ti nije žao kad se ufleka.

The Cat Café, Tokio, Japan

U ovom kafiću “Who let the dogs out?” postaje “ko je pustio mačke”, i odmah znaj mleko nije samo za tvoju kafu već suverene vladarke prostora treba da dobiju i deo za sebe tako da ako traže, postaraj se da im daš. Kao što i samo ime kafića kaže, ovo mesto je puno mačaka, u svim veličinama, bojama i sa raznim naravima. Kafe mačaka, iliti Neko no mise, ne nudi hranu ali ima dosta raznovrsnog pića, no ipak ni u tome nije poenta. Ono što se na ovom mestu ceni definitivno nije ponuda nego vreme provedeno sa mačkama. Iako na prvi pogled možda deluje bizarno, koncept je zapravo sjajan za pretrpane gradove u kojima je prostor ograničen i mnogi stanovi imaju izuzetno striktnu politiku koja se odnosi na ljubimce. Slični barovi mogu da se nađu i u Parizu ili Seulu. Ljudi ovde dolaze da se opuste, jer kao što je i poznato, kućni ljubimci i interakcija i igranje sa njima najbolje otklanjaju stres. Neki ostanu sat vremena, neki ceo dan, iako sat vremena košta oko 9$ – skupa šolja kafe, da, ali jeftina terapija.

Comments