Ukoliko bacimo pogled na medijske naslove iz prethodnih 12 meseci i uradimo brzi recap, primetićemo da su 2023. godinu obeležile ekonomske krize, ekološke katastrofe i ratni sukobi – koji su dodatno otežali već nepovoljnu poziciju žena u različitim delovima sveta.

Uprkos pomenutim izazovima, hrabre revolucionarke (glumice, pevačice, aktivistkinje) su postigle izuzetne rezultate, “otvorivši vrata” budućim generacijama i učinivši svet za nijansu pravednijim (ali i ružičastijim) mestom.

Bez daljeg odlaganja, predstavljamo vam najuspešnije žene 2023.

Najuspešnije žene 2023. godine: Od aktivistkinja do glumica

Alicia Cahuiya, aktivistkinja (Ekvador)

Kao ključna figura u borbi za zaštitu ekvadorske amazonske prašume, Alicia Cahuiya je ostvarila veliku pobedu ove godine. U istorijskom referendumu u avgustu, građani Ekvadora su glasali za obustavu svih novih bušotina za naftu u Nacionalnom parku Yasuní – odluka koja znači da će državna naftna kompanija okončati operacije u jednom od najbioraznovrsnijih regiona na planeti i domu izolovanih domorodačkih zajednica. Cahuiya je rođena u Yasuní i kao liderka Waorani nacije (NAWE), vodila je kampanju za referendum više od decenije. Trenutno je na čelu ženske divizije Konfederacije domorodačkih naroda Ekvadora.

Hosai Ahmadzai, voditeljka TV programa (Avganistan)

Kada su talibani ponovo preuzeli kontrolu nad Avganistanom u avgustu 2021. godine, Hosai Ahmadzai bila je jedna od retkih voditeljki vesti koje su ostale na svojoj poziciji. Nastavlja svoj rad na Shamshad TV uprkos bezbednosnim problemima i društvenom otporu prema ženama u medijima. Intervjuiše brojne zvaničnike talibana, ali je ograničena u tome šta ih može pitati i nije u mogućnosti da ih kritički ispituje o njihovom ponašanju. Sa pozadinom u pravima i političkim naukama, radi u medijima već sedam godina. Fokusira se na obrazovanje devojčica, koje je ozbiljno ograničeno talibanskom vlašću.

Margot Robbie, glumica i producentkinja (Australija)

Margot Robbie je bogato nagrađena za svoju glumačku, ali i producentsku ulogu u blokbasteru Barbie. Zvezda i autorka iza najvećeg filmskog hita 2023. godine (koji je zaradio 1.4 milijarde dolara) imaće koristi od otprilike 50 miliona dolara zarade i bonusa od bioskopske blagajne, a pored toga – uspela je da popularnoj lutki vrati stari sjaj (i višestruko poveća prodaju). Robbie je producirala film preko svoje produkcijske kompanije LuckyChap Entertainment, koju je 2014. godine osnovala sa suprugom Tomom Ackerleyem i prijateljima Josey McNamarom i Sophiom Kerr. Cilj kompanije je predstavljanje priča žena na velikom ekranu i podrška ženama iza scene. Pored ovoga, Margot Robbie zaslužna je za najpopularniji globalni trenutak u pop kulturi 2023 – Barbenheimer. Nedavno je otkrila da ju je producent Oppenheimera pitao da pomeri datum premijere Barbie. Margot je to odbila, odgovarajući: “Ako se bojiš da se takmičiš sa nama, onda pomeri svoj datum.” I tako smo dobili podudarne premijere dva blokbaster fenomena, koje su obeležile leto 2023.

Sepideh Rashnu, književnica i umetnica (Iran)

Sepideh Rashnu je postala poznata u Iranu zbog glasnog protestovanja protiv obaveznih pravila nošenja hidžaba. Uhapšena je nakon incidenta u autobusu sa ženom koja je kontrolisala nošenje marame za glavu. Dok je bila u pritvoru, pojavila se na državnoj televiziji s modricom na licu – “izvinjavajući se” za svoje ponašanje. Ovo se dogodilo u julu 2022, nekoliko nedelja pre nego što je 22-godišnja Mahsa Amini umrla dok je bila u pritvoru iranske moralne policije. Ranije ove godine, Rashnu je optužena nakon što je delila svoje fotografije bez hidžaba na internetu. Kaže da je suspendovana sa fakulteta zbog aktivizma, a trenutno je van zatvora i nastavlja da se suprotstavlja pravilu obaveznog nošenja hidžaba za žene.

Vee Kativhu, kreatorka sadržaja i jutjuberka (Zimbabve/UK)

Od paralelnog usklađivanja studija sa poslom u McDonald’s-u do sticanja diplome na Univerzitetima Oksford i Harvard, Vee Kativhu je postala inspiracija hiljadama žena širom sveta. Tokom studija, pokrenula je YouTube kanal kako bi delila svoja iskustva kao studentkinja iz nižeg socijalno-ekonomskog sloja i pružala savete i resurse onima koje su u sličnoj situaciji. Nakon toga, osnovala je Empowered by Vee, platformu kojom nastoji da visoko obrazovanje učini dostupnijim za studente bez finansijske podrške ili pristupa obrazovanju. Napisala je praktičnu knjigu za mlade ljude i trenutno radi na doktorskim studijama iz oblasti Education leadership (liderstvo u obrazovanju).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Vee (@veekativhu)

Taylor Swift, muzička ikona i preduzetnica (SAD)

Taylor Swift je postala milijarderka u oktobru 2023. godine, zahvaljujući prihodima od svoje Eras svetske turneje i vrednosti svog muzičkog kataloga. Swift je prva muzičarka koja je dostigla ovu cifru isključivo na osnovu svojih pesama (bez lansiranja modnog brenda ili linije kozmetike). Njen prihod uključuje više od 500 miliona dolara stečenih od autorskih prava i turneje, plus muzički katalog vredan 500 miliona dolara i nekretnine vredne 125 miliona dolara. Ove godine, Swift je počela ponovno izdavanje svojih prvih šest albuma kako bi povratila njihova vlasnička prava – i na taj način pokrenula mini-revoluciju u muzičkoj industriji. Potražnja za kartama za njenu turneju preplavila je Ticketmaster, što je navelo članove Kongresa da dovedu u pitanje kontrolu prodaje koncerata ove kompanije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Greta Gerwig, režiserka (SAD)

Greta Gerwig, režiserka blokbastera Barbie, predsedavaće žirijem 77. Kanskog filmskog festivala u maju i time će postati prva žena režiser iz Amerike u ulozi predsednice ovog prestižnog žirija. Sa 40 godina, Gerwig je takođe najmlađa osoba koja preuzima tu ulogu od Sofie Loren, koja je predsedavala kanskom žiriju 1966. u 31. godini. Kako je navedeno u saopštenju festivala u septembru 2023, Barbie je postao najunosniji film godine širom sveta (sa gore pomenute 1.4 milijarde dolare), prestigavši Super Mario Bros. Movie. Takođe je najuspešnije globalno izdanje u istoriji studija Warner Bros, dok je prethodno Harry Potter and the Deathly Hallows — Part 2 držao tu titulu 12 godina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by The Cinegogue (@thecinegogue)

Britney Spears – pevačica, aktivistkinja i borkinja za ljudska prava

Britney Spears završava 2023. godinu još jednim dostignućem – njeni memoari The Woman In Me su dobili nagradu fanova za najbolju autobiografiju na Goodreads Choice Awards 2023. Podsetimo se, dve godine ranije, pop ikona je šokirala svet svojim prvim javnim svedočenjem o svom trinaestogodišnjem nametnutom starateljstvu (conservatorship). Starateljstvo predstavlja “pravno uređenje koje određuje pojedinca odgovornim za životne i finansijske odluke druge osobe usled problema poput mentalnih bolesti ili nesposobnosti donošenja odluka”, a u njenom slučaju – odgovorna osoba bio je njen otac.

Britneyino starateljstvo zvanično je ukinuto novembra 2021. godine, a njena priča otvorila je oči milionima ljudi širom sveta, pokazavši u šta starateljstvo može da se pretvori i sa kojim problemima se pojedinci mogu suočiti.

Starateljski sistem opisan je kao “ogromna, profitabilna i slabo regulisana industrija koja je apsorbovala više od milion ljudi, od kojih mnogi tvrde da su sposobni da donose sopstvene odluke, i stavila ih u rizik od zloupotrebe, krađe pa čak i smrti.” Pokret #FreeBritney inspirisao je zakon o okončanju eksploatacije i zloupotrebe u starateljstvu, nakon što su savezni zakonodavci uveli novi akt, kojim bi Amerikance i Amerikanke pod starateljstvom zaštitili od eksploatacije i zloupotrebe.

Pročitajte i ovo: Detalji iz memoara Britney Spears: O odnosu sa ocem i sestrom, poznatim ličnostima i slomu iz 2007.

Naslovna fotografija: pinterest.com/twitter.com

Milica Nešić

Comments