Ukoliko vam je dosadilo leto i visoke temperature i s nestrpljenjem iščekujete jesenje inovacije sa šminkom i maskiranje za Halloween žurku – onda je naked smokey eye za vas. Jesen nisu samo topli udobni džemperi i pijuckanje latte kafe ispred kamina, već i eksperimentisanje sa bojama i izgledom.

Ako ste ljubitelji minimalne šminke i sunkissed rumenila, onda apsolutno morate da probate naked smokey izgled – mekanu i nenametljivu varijaciju klasičnog smokey looka. To je savršen način da premostite jaz između neobaveznih letnjih izgleda i romantičnog sjaja novih jesenjih početaka, kao i prilika za zabavnu igru sa popularnim latte trendom.

Kada čujete naked smokey eye, verovatno želite da izvadite svoju paletu boju jer vas sama reč smokey asocira na ekscentričan i upečatljiv izgled. Naprotiv, ovaj čist look inspirisan je clean girl estetikom koja je jedan od najvećih trendova lepotu na TikToku.

Devojke širom sveta se priključuju pokretu effortless luksuza i bez napora postižu prirodan i sofisticiran izgled. Prvo je zaživeo naked nail trend, kada se širom sveta popularizovala ideja o prirodnim noktima bez laka ili sa minimalističkim providnim lakom. Imajući u vidu da se ovaj hit proširio i na makeup svet, sve češće ćete čuti da nije poenta u nanošenju više nijansi, već u ostvarivanju prirodnog i sofisticiranog efekta na jednostavan način.

Kako je ovaj trend započeo i šta podrazumeva?

Zaboravite na tehniku postizanja izmiksane i skulpturisane šminke očiju, koju ste satima učili putem YouTube tutorijala 2016. godine, pošto je naked smokey mnogo manje upadljiv. Prelivanje tople smeđe boje preko celog kapka je nešto što lako možete da postignete za samo tri minuta, a da izgleda kao da ste čitavu noć usklađivali boju do savršenstva. Poznata tiktokerka, Zoe Kim Kenealy, ovu tehniku naziva smokey senkom za devojke koje su pristalice clean girl estetike.

Predvodnica ovog stila među poznatim ličnostima je model Hailey Bieber koja poslednjih nekoliko nedelja verno primenjuje ovaj koncept šminkanja. Ukoliko primećujete brojne sličnosti između latte i espresso šminke sa naked smokey izgledom, u pravu ste – ovi trendovi dele značajne karakteristike. U oba slučaja radi se o svetlijim, difuznim smeđim nijansama koje u poređenju sa tradicionalno tamnom i teškom smokey senkom izgledaju minimalistički i čisto. Ipak, razlika je u tome što naked smokey koristi mat smeđu boju umesto sjajnog bronzanog tona.

Kada je reč o lepoti, izlazimo iz veoma uzbudljivog perioda u kojem smo svedočili eksperimentisanju sa različitim nijansama i hrabrim izborima šminke, a u sklopu ovih renesansnih promena – najupečatljivije su igre sa senkama za oči. Svetski poznati šminkeri koji rade sa najvećim filmskim i muzičkim zvezdama uveliko primenjuju latte estetiku, koja predstavlja jednostavan način za postizanje savršenog izgleda, pa je tako Vincent Oquendo (šminker Jenne Ortege i Gabrielle Union) preporučio nežnije varijacije smokey senke.

Kako postići naked smokey?

Potrebno vam je svega nekoliko nijansi i korišćenje prstiju umesto četkice – ukoliko želite originalni effortless izgled. Sve je u jednostavnosti i poenta je da izgledate kao da ste se potrudili, a da zapravo niste. Ne želite da provedete sate ispred ogledala sa četkom za blendovanje, već probajte da postignete ovaj laskav i suptilan izgled korišćenjem krem senke za oči, koju ćete “razmazati” prstima po očnim kapcima. Setite se hit norveške tinejdžerske serije Skam i jedne od glavnih protagonistkinja – Eve, koja je uvek imala prirodnu i messy šminku, umesto pravilne profesionalne estetike.

Nabavite naked neutralne nijanse i ne zaboravite da pre apliciranja senke – prvo nanesete korektor ispod obrva, kako biste dodatno istakli oči.

Kada ste završili osnovom, uzmite senke i četkice (ukoliko niste sigurni kako bi ispalo prstima) i krenite sa blendovanjem. Počnite od linije trepavica sa srednje smeđom nijansom i izblendajte je prema kapcima, a zatim nanesite tamniju smeđu boju duž spoljnog ruba trepavica i razmažite je prema pregibu kapka. Kada je oko oblikovano do savršenstva, dodajte maskaru za ultimativnu smokey definiciju.

Naked smokey oči nisu potpune bez negovane kože, koja je glavna odlika clean girl estetike. Koža treba da izgleda besprekorno sjajno, ali ne preteško. Takođe, ne zaboravite na SPF koji će zaštititi vašu kožu, ali je i istovremeno ulepšati. Svetloroze sjaj za usne upotpuniće vaš minimalistički izgled prirodne devojke i učiniće da izgledate kao da ste se probudili doterani, bez mrvice uloženog truda.

Pročitajte i ovo: Metalik senka za oči Addison Rae je vratila indie estetiku na pop scenu

Naslovna fotografija: pinterest.com/femestella.com

Milica Nešić

Comments