Ako se useljavate u svoj prvi stan u toku studija, možda vam nije prioritet da kupujete skup nameštaj, jer znate da je to prolazna faza vašeg života. Ipak, kada završite studije, dobijete ozbiljan posao i zvanično krenete sa „odraslim“ životom, vreme je da sebe okružite pojedinim komadima nameštaja zbog kojih vam neće biti žao što ste potrošili novac.

Kada se radi o uređenju enterijera, izgled ne treba da vam bude jedini presudni faktor, već i kvalitet, izdržljivost i funkcionalnost, jer se određene stvari ne kupuju tako često. Iako znamo da je uvek lepo uštedeti, postoje određeni komadi nameštaja na koje ne treba štedeti novac.

Dušek za krevet

San je jedna od najvažnijih stavki u vašem životu. Prema tome, dušek je komad nameštaja na koji nikako ne treba da štedite novac, s obzirom na to da će u velikoj meri uticati na vaše zdravlje i svakodnevni život. Postoji mnogo različitih materijala, nivoa tvrdoće i pogodnosti od kojih možete da izaberete, tako da definitivno izdvojite dovoljno vremena za istraživanje koji dušek vam najviše odgovara.

Pročitajte i ovo: Ovi trendovi u dizajnu enterijera će biti izuzetno popularni na jesen

Kauč

Kaučevi su jedni od najvažnijih komada nameštaja u vašoj dnevnoj sobi. To je komad koji će drugi prvo videti, mesto gde će se provoditi najviše vremena, te zbog toga treba da se ističe, i bude kvalitetan i udoban. Izaberite materijal koji vam odgovara – bilo da je koža, pliš ili neki drugi – kao i boju koja će se ili uklopiti sa ostatkom enterijera, ili biti deo nameštaja koji namerno odskače od ostatka prostora.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by BEMZ (@bemzdesign)

Peškiri

Peškiri su nešto što ćete bez sumnje koristiti svaki dan, pa zbog toga ne vidimo razlog zbog kojeg bi oni trebalo da trpe. Vreme je da se otarasite svih različitih starih peškira koje ste koristili godinama, i da uložite u jedan lep, udoban jednobojni set.

Kancelarijska stolica

Ako još uvek svoje vreme za stolom (ili kompjuterom) provodite na trpezarijskoj stolici, ili jeftinoj stolici na točkiće – vreme je da se to promeni. Ergonomske, i generalno kvalitetnije kancelarijske stolice su veoma važna investicija o kojoj treba da razmislite. One i te kako mogu uticati na kvalitet vašeg zdravlja, a kičma nije deo tela sa kojim se treba poigravati. Dobra stolica vam može poboljšati držanje i olakšati bolove koje možda duže vreme trpite, a koji su nastali od nepravilnog ili pogrbljenog sedenja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Minimal Geek (@minimal.geek)

Osvetljenje

Često se dešava da osvetljenje bude zanemareno i da se o njemu ne razmišlja mnogo – što nije baš dobra stvar. Korišćenje adekvatnog osvetljenja vam u potpunosti može promeniti izgled prostorije, i generalno može promeniti osećaj prostora. Pogotovo je to slučaj kada vam, na primer, luster igra glavnu ulogu u prostoriji. Prema tome, nemojte štedeti ni na osvetljenju, bilo da su u pitanju lusteri ili lampe – uvek vredi dati svaki dinar.

Stočić za kafu

Iako nije toliko važan kao kauč, stočić za kafu je najbukvalnije centralni komad svake dnevne sobe. Stočić vam upotpunjava čitav deo sa sedenjem, a može vam služiti i kao dekorativni komad na kome ćete poređati vaše omiljene knjige ili cveće. Najvažnije je da vam sto bude čvrst i stabilan, tako da nemojte birati jeftine komade. Tražite komade koji su napravljeni od punog drveta, kamena, metala i/ili stakla, kako bi izdržale test vremena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tsun Yuen (@tsunyuen)

Ako još niste došli do toga da možete da preuredite stan u kom živite po svojoj meri, znamo kako se osećate… Ipak, vremenom ćete i sami videti da ne vredi kupovati stvari samo radi kupovanja, već će vam u toku života biti potrebni komadi koji će trajati dugi niz godina i o kojima nećete morati da brinete da li će se slomiti ili pokvariti.

Ako vam se ovo dopalo, pročitajte i: 8 načina da postanete minimalista kad je enterijer u pitanju

Naslovna fotografija: instagram.com/himeraestudio

Nenad Grubanoski

Comments