Da li osećate manjak energije, bezvoljnost, tromost? Čini vam se da je kauč vaš jedini prijatelj i da nije moguće da ustanete sa njega, a čak i onda kada uspete – kondicija vas veoma brzo izneveri. Ako je odgovor da, imamo rešenje za vas. Za početak, potrebno je da promenite ishranu i svoje navike kada su obroci u pitanju, a mi vam u nastavku teksta predstavljamo koje su to namirnice koje bi trebalo da izbegavate ako želite da povratite energiju. U pitanju mogu biti male promene, ali svaka od njih će doneti velike rezultate. Možete vi to, ipak je sezona praznika iza nas!

Alkoholna pića

Svi ponekad volimo da popijemo po čašu vina ili koktel, i ne želimo da vam kažemo da bi trebalo da se u potpunosti klonite alkohola. Ipak, ukoliko u navici imate češće konzumiranje većih količina alkohola, vreme je da ih malo smanjite. Alkohol umiruje vaš organizam i čini vas opuštenijim i pospanijim, ali isto tako – veća količina alkohola utiče na skraćivanje REM faze dubokog sna, koja je najznačajnija za odmor vašeg uma i tela. Što manje REM sna imamo, to smo umorniji i anksiozniji, a samim tim nam kontinuirano manjka energije, svakim danom sve više. Dakle, par čaša vina petkom ili vikendom je sasvim okej, ali više i češće od toga izbegavajte.

Crveno meso

Crveno meso u sebi sadrži amino kiselinu triptofan, od koje nastaju serotonin i melatonin, koji regulišu naš san. Ipak, naš organizam često ne može tako lako da svari crveno meso – te nas ostavlja u riziku od problema sa digestivnim traktom, riziku od upale i čini da se osećamo izuzetno izmoreno. Ključ je u tome da pokušamo da kupujemo što kvalitetnije crveno meso i da ga konzumiramo uz hranu koja je puna vlaknima, salate ili povrće – kako bismo ga lakše svarili. Dakle. burgeri su sjajna poslastica, ali nažalost – ne treba ih konzumirati suviše često! Takođe, izbegavajte da ih jedete kasno, kada vaš organizam sam po sebi sporije vari konzumiranu hranu.

Comments