Zdrav i blistav osmeh je jedan od najvrednijih aduta i spada u jedan od prvih detalja koje primetite na nečijem licu. Briga o oralnom zdravlju je od suštinskog značaja za celokupno telesno blagostanje i fizički izgled, a namirnice za zdrave zube su jedan od ključnih elemenata za održavanje blistavog osmeha. Svima je poznata stara poslovica da smo ono što jedemo, a kada je u pitanju očuvanje zuba i desni, ova izreka je u potpunosti tačna.

Činjenica je da te ukusne, skrobne ili šećerne poslastice koje volimo – podjednako vole i bakterije u našim ustima, koje su spremne da naprave haos izazivajući karijes i bolesti desni. I dok održavanje redovne oralne higijene, pranje zuba nakon svakog obroka i čišćenje koncem barem jednom dnevno, ima svoj značaj, pravi ključ za blistav osmeh često leži u našem izboru obroka.

Prehrambene odluke igraju ključnu ulogu u oralnom zdravlju i određuju da li ćete s ponosom pokazivati svoj samouvereni, blistavi osmeh. Lepota uravnotežene ishrane je u raznolikom izboru hranljivih namirnica koje pokazuju da je bogat ukus bez odricanja od zdravlja i lepote – i te kako moguć.

Ne potcenjujte uticaj svojih prehrambenih izbora, određene namirnice pokreću proizvodnju pljuvačke i pomažu u ispiranju bakterija uzrokovane ostacima hrane. Loša ishrana može naštetiti vašim zubima, dovesti do problema sa desnima, pa čak i otvoriti put ka bolestima desni. Iz tog razloga, izdvojili smo 7 primera namirnica koje bi trebalo da ubacite u svoj režim ishrane ukoliko želite da osmeh održite trajno blistavim.

Namirnice za zdrave zube

Jabuke

Jabuke su tvrde i vlaknaste i samim tim sprečavaju nakupljanje karijesa. Jabučna kiselina takođe razgrađuje karijes i dobra je za zube jer podstiče proizvodnju pljuvačke i obezbeđuje esencijalne vitamine i antioksidante. Međutim, negativna strana jabuke je njen prirodni sadržaj kiselina i šećera, koji može da doprinese karijesu u slučaju preterane konzumacije i nevođenja brige o oralnoj higijeni.

Običan jogurt ili sir

Mlečni proizvodi imaju malo šećera i mnogo kalcijuma, a uz to pospešuju i stvaranje pljuvačke. Imamo dobru vest za ljubitelje sira, ova poslastica je korisna za zube zbog svoje sposobnosti da se bori protiv kisele zubne erozije. Svaki put kad jedete obrok sa hlebom, slatkišima, citrusima ili sodom – vaši zubi su izloženi karijesu koji izaziva kiselinu. Konzumiranje sira posle obroka može da se suprotstavi kiselini koju ostavlja hrana sa glutenom, što ga čini odličnim izborom za desert.

Lisnat zeleniš

Spanać i kelj su bogati vitaminima A i C, koji pomažu u poboljšanju zdravlja desni i borbi protiv bakterija u ustima. Izvor su kalcijuma, folne kiseline i drugih minerala koji osnažuju zube i desni. Lisnato povrće poput zelene salate, spanaća i rukole, sadrži hranljive materije i uz to je niskokalorično. Iz tog razloga, nemojte da izbegavate zeleniš jer jača zubnu gleđ, što predstavlja barijeru protiv kiselina koje izazivaju karijes.

Masna riba

Kalcijum, vitamin D i polinezasićene masne kiseline poput omega-3 koje se nalaze u ribi poput lososa i skuše, veoma su efikasne u borbi protiv parodontitisa. Važno je da kroz ishranu unosite dovoljno kalcijuma kako biste zaštitili svoje zube i desni od bolesti. Međutim, vaše telo ne može da apsorbuje sav taj kalcijum ako nemate dovoljno vitamina D.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi nude brojne zdravstvene prednosti za vaše zube i sadrže važne i neophodne materije poput kalcijuma i fosfora. Naročito su korisni bademi, brazilski orasi i indijski orah, koji pomažu u borbi protiv bakterija koje dovode do karijesa. Svaki od njih poseduje niz vitamina i minerala – i dok neki obezbeđuju kalcijum, drugi stimulišu pljuvačku. Kikiriki je bogat kalcijumom, a indijski orah sadrži vlakna, gvožđe, folnu kiselinu, niacin, magnezijum, vitamin B6 i kalijum.

Voda

Voda je poslednja na listi, ali ne i najmanje važna. Važno je znati da samo pijenje veće količine vode može da zaustavi nakupljanje karijesa i značajno zaštiti vašu zubnu gleđ. Fluorisana voda jača zube i podržava kalcijum i fosfor, a uz to povećava snagu gleđi i pomaže u sprečavanju propadanja zuba.

Pljuvačka se sastoji od 99,5% vode, zato dehidratacija može da zgusne vašu pljuvačku i izazove pustoš u ustima. Optimalni nivoi vode u pljuvački su od suštinskog značaja za razgradnju hrane, neutralisanje bakterijske kiseline i sprečavanje karijesa. Ispiranje usta vodom nakon ispijanja kafe ili konzumacije druge hrane koja boji zube može da pomogne u smanjenju mrlja na zubima.

Pročitajte i ovo: Značaj oralne higijene i sticanje dobrih navika

Naslovna fotografija: pinterest.com/weheartit.com

Milica Nešić

Comments