Nanogice? Da, dobro ste pročitali. Pozdravite svoje pametne satove i sve ostale gedžete koji vam daju osećaj kao da ste jedna od Totally Spies devojaka. Ako postoji parčence tehnologije koje zna kakav je osećaj biti dehumanizovan i marginalizovan, to je onda nanogica, koja je postala jedna od klasičnih statusnih simbola pop kulture.

Od Anne Delvey do Lindsay Lohan i modnih ikona kao što je SJP (Carrie Bradshaw), evo kako se kult nanogice razvio u modnom svetu.

Nanogica kao holivudski modni dodatak

Ovi mali uređaji postali su gotovo totemi određenog trenutka u pop kulturi kada su se brojne poznate ličnosti pojavile na naslovnim stranicama zbog korišćenja narkotika, kao što je, recimo, Lindsay Lohan. To je bilo pravo vreme holivudskih skandala, za razliku od sadašnjih “dosadnih”, možda je to najbolja reč – svađa i “drugih problema postmoderne”.

Naravno, ovaj tekst ne služi kako bi se romantizovala zatvorska kazna ili bilo kakva sudska presuda, kao ni da osudi one koji su nanogicu nosili, već da se malo zabavimo i prisetimo ikoničnih momenata iz pop kulture koji su i dan-danas, na određeni način, ostali mimovi.

Evo, na primer, kako da se ne nasmejete kad saznate da je Kris Jenner uramila zatvorsku fotografiju svoje ćerke Khloé? Ili da se prisetimo kad je Lindsay Lohan tvitovala modnoj kući Chanel i tražila stikere koje može da stavi na svoju nanogicu kako bi je nosila uz šik haljinu. U to ime, Karl Lagerfeld je osmislio jedinstvenu liniju torbica koje se nose oko zgloba, koje su inspirisane upravo nanogicom.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @chanel_archives

Pročitajte i ovo: Kombinacije Samante Džouns koje mogu inspirisati vaše svakodnevne outfite

Čini se kao da je bio neki drugi život, ali Chanel je za letnju sezonu 2007. godine zvanično predstavio ove čudesne mini-torbe, u crvenoj koži sa zlatnim laméom, kao i tvidom, zajedno sa matching štiklama. Verujem da bi ovakva kolekcija u današnje vreme izazvala burne reakcije, a zapravo ne moram ni da se trudim da razmišljam o tome, jer se desila slična situacija. Kada je Gucci predstavio torbice u vidu nanogice za proleće/leto 2020. godine, internet je poludeo i čest komentar je bio “da li Gucci to sada prodaje dodatke za kućni zatvor?”.

Ko drugi nego SJP?

Stvari se od tada nisu poboljšale, jer su mini-torbe nastavile da se nose oko zgloba, te su pojedini brendovi poput Burberryja i Riccardoa Tiscia ponudili salonke koje kao dodatak imaju “nanogica torbicu”. Naravno, ko drugi će da isprati najnovije modne trendove koji su vezani za cipele nego Sarah Jessica Parker, koja je prilikom snimanja druge sezone And Just Like That… pored svoje ikonične golub torbe, nosila i Fendi mini-torbu oko svog zgloba.

Pročitajte i ovo: Povratak Linde Evangeliste: prisetimo se njenih najboljih izgleda sa modnih pisti

Povratak Anne Delvey

Kako da govorimo o nanogicama, a da ne spomenemo IKONIČNU njujoršku personu Annu Delvey, koja je uspela da prevari celu Ameriku. Toplo vam preporučujem da na Netflixu odgledate seriju Inventing Anna, ako već niste. Anna je nedavno izašla iz zatvora i odmah je požurila da se vrati na društvene mreže, a izlaskom ju je dočekala naslovnica za ES magazine. Na slici su bile prikazane njene noge u salonkama, a njen zglob je krasila zatvorska nanogica sa dijamantskim slovima “AD” – inicijalima njenog imena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ES Magazine (@esmagazine)

Ako ste se već zapitali “da li je ovo još jedan trend koji moram da ispratim?”, odgovor je – ne, naravno da ne. I potpuno razumem ako ne želite da uskočite na njega, a nije vam potrebno ni opravdanje. Međutim, ne deluje mi kao da ćemo se od ovog trenda oprostiti uskoro, jer sam i prošle, a i ove godine po ulicama Beograda i raznim prodavnicama viđao čizme sa upravo ovakvim “nanogica torbicama”. Možda da se držimo nečeg jednostavnijeg? Nanogice nam nisu baš potrebne…

Naslovna fotografija: instagram.com/chanel_archives

Nenad Grubanoski

Comments