U današnje vreme teško je zamisliti da je uopšte moguće razgraničiti poslovno od privatnog. Posebno sada kada smo okruženi pametnim telefonima i omogućeno nam je da u svakom trenutku proveravamo poštu i čujemo se sa kolegama, te planiramo sastanke.

Koliko puta vam se desilo da sedite sa prijateljima na kafi i da svako drži svoj telefon i razgovara sa šefom ili zaposlenima, a onda u žurbi pije kafu i trči nazad da radi?

tommy ton style com Napravite balans između posla i privatnog života

Ako ste i vi jedna od tih osoba, morate da zante da je vreme da birate. Ne možete svako veče imati kuvano jelo, ako hoćete da radite prekovremeno zbog veće plate. Ne možete da posećujete sve žurke u gradu i da budete sposobni ujutru da date maksimum na svom poslu. Zato razmislite, šta vam je trenutno važnije.

Budite otvoreni za promene, jer kad jednom odredite prioritete, to će podrazumevati promenu dotadašnjeg načina života. I to je u redu.

A ako ne ide sve kao po loju i pravite greške, prihvatite to i učite na njima. Ako se prijatelji naljute, jer se više ne viđate kao pre, ne prebacujte sebi. Za svaki uspeh u životu potrebno je mnogo rada i odricanja.

tumblr m06hayZwzD1qkvok3o1 500 Napravite balans između posla i privatnog života

Zato napravite svakodnevni plan šta ćete raditi. Kad smo rekli odredite prioritete, to ne znači da odsad pa nadalje zaboravite na sve ukoliko ste odlučili da vam je posao važan. Ispoštujte taj rođendan, pa sutra budite pospani na poslu, ali već prekosutra ćete biti u formi. Izađite ranije sa posla ne biste li pomogli roditeljima, pa sutradan ostanite duže na poslu. Izuzeci su normalna stvar. Sve dok u većini vremena sve teče po prvobitnom planu, na pravom ste putu.

I na kraju ne zaboravite da nađete vremena za sebe. Sigurno volite neki sport ili muziku, ples? Priuštite sebi makar svaki drugi vikend nešto što vas istinski čini srećnim i sto će vam napuniti baterije za narednu nedelju.


Lenka Gatić

Comments