Narcisoidni roditelj uopšte nije toliko retka pojava koliko se čini. To su roditelji koji žele da u potpunosti kontrolišu svoje dete, da ostvare svoje ambicije kroz njega, gledajući ga kao na produžetak svoje ličnosti. Oni sopstveno dete ne posmatraju kao ličnost koja ima zasebne potrebe i želje. Uradiće sve što mogu da se manipulacija deteta nastavi, pa čak i u odraslom dobu. Ako je vaš roditelj narcis, vrlo je verovatno da ste u toku detinjstva čuli barem pojedine od ovih rečenica.

“Niko te ne poznaje bolje od mene”

U prevodu, ovaj roditelj hoće da kaže da vas niko neće voleti kao on i da ni sa kim drugim ne možete da budete toliko bliski. Ovo je taktika da vas manipulativni roditelj zadrži.

Pročitajte i ovo: Upozorenja da imate posla sa narcisoidnim tipom (nemojte ih zanemariti)

Takođe, narcisoidna osoba želi da verujete da ste bliski, da bi mogla da nastavi da manipuliše sa vama i da joj ostanete privrženi. Sasvim je normalna pojava da ste izuzetno bliski sa roditeljima i da vas zaista niko bolje ne poznaje, ali to nije slučaj sa onim koji manipuliše, jer njemu, u suštini, nije ni stalo kakvi ste zaista.

“Ne mogu da te prepoznam”

Rečenice koje izgovaraju manipulativne osobe često umeju da budu nedosledne. “Ne mogu da te prepoznam” je u suštoj suprotnosti sa “niko te ne poznaje bolje od mene”. Stvar je u tome što “niko te ne poznaje…” se koristi kada se niste pobunili, kada je u odnosu sve u redu i narcis želi da ojača svoju poziciju. A “ne mogu da te prepoznam” je reakcija na vašu promenu u ponašanju.

I tu je takva vrsta roditelja sasvim iskrena, oni ne mogu da vas prepoznaju, jer nisu navikli da im se protivreči. Sa ovom rečenicom žele da vas vrate u prethodno stanje.

“Tako si nezahvalan/na”

Kada se roditelj odluči na to da ima dete, mora da bude svestan da mu dete ništa nije dužno, jer ono nije biralo da dođe na ovaj svet. Roditelj je dužan da mu se obezbedi što normalniji kvalitetniji život i to nije nešto za šta treba da bude zahvalno.

Kad god roditelj kaže: “Nezahvalna si”, “Toliko sam se žrtvovala” i tome slično, to je oblik manipulacije kako biste se osećali krivim što mu se ne povinujete.

Pročitajte i ovo: Šta stvarno misli narcis, kad izgovara ove fraze

“Ja sam loša majka/loš otac”

Klasično nabijanje krivice. Manipulatori ne posmatraju svet realno. Oni nisu svesni toga da su, zapravo, loši roditelji. A rečenicu “ja sam loša majka/loš otac” će koristiti kako biste se vi osećali loše, jer će vaša prva reakcija biti da ga u to razuverite. Tako se toksični krug nastavlja.

“Zašto uvek moraš da praviš problem?”

Kada vam roditelj kaže: “Zašto uvek moraš da praviš problem”, on u stvari kaže: “Zašto te je tako teško manipulisati”. Ovakva majka ili otac će uvek pronaći način da svale krivicu na vas, naročito kada želite da se pobunite i kada se odupirete njihovoj kontroli. Ovo ne samo da je štetno za odnos između roditelja i deteta, već će dete odrasti sa ubeđenjem da nešto nije u redu sa njim.

Naslovna fotografija: instagram.com/inspiringinstafeeds

Jovana Petković

Comments