Da, govorimo o nezdravim životnim navikama, za koje i sami znate da bi trebalo da ih zamenite, ili da ih barem smanjite, jer je to dobro za vaše ukupno zdravlje i blagostanje. Možda ćete biti motivisaniji da povedete računa o svojim izborima, ako znate kako loše navike utiču na narušavanje seksualnog života.

Ali, osim brze hrane, pušenja i stresa, načini na koje komunicirate (ili to ne činite), kao i navike koje ste usvojili u praktikovanju seksa, mogu dovesti do pada libida i smanjenja fizičke intimnosti.

Navike koje mogu izazvati narušavanje seksualnog života

Jedete previše brze (i slane) hrane

Niko danas nema vremena za kuvanje, ali ako u prezauzetosti pronalazite opravdanje za punjenje tela rafinisanim ugljenim hidratima, jednostavnim šećerima i zasićenim trans mastima, to će svakako uticati na vaše zdravlje, na više nivoa. Brza hrana je obično i vrlo slana, a stalno konzumiranje previše soli na duge staze izaziva visok krvni pritisak, što može smanjiti vaš libido.

Nezdrava ishrana utiče na usporavanje protoka krvi (zakrčenja krvnih sudova), zbog čega možete osećati zamor i manjak energije – što izaziva narušavanje seksualnog života. Kad nemate volje da se pokrenete, nije vam ni do seksa, a i kada ga imate, prokrvljenost u kritičnim delovima može biti oslabljena i osetljivost na stimulaciju smanjena.

Izbacite brzu hranu i pređite na voće, povreće i biljne proteine, izbegavajte prerađene namirnice, a kada spremate hranu ograničite upotrebu soli i ukus podesite korišćenjem začinskog bilja – plan zdrave ishrane daće vam više energije za svakodnevne aktivnosti, uključujući i seks.

Stres podstiče narušavanje seksualnog života

Konstantan stres dovodi do iscrpljivanja svih vaših resursa i sagorevanja. Stalna briga i napor da radite pod pritiskom preplavljuju vaše telo hormonima stresa, a tokom dužeg perioda stres narušava vaše zdravlje i vaš seksualni život. Pokušajte da bolje upravljate vremenom, rasteretite se od nerealnih očekivanja i prekomernih zadataka, odredite prioritete i stavite svoje zdravlje na prvo mesto. Bavite se praksama koje kanališu stres (joga, meditacija), ili umirujućim i rasterećujućim aktivnostima kao što su duge šetnje i boravak u prirodi, ili gledanjem sadržaja koji vas zabavljaju i zasmejavaju. Stres je u savremenom svetu najveći osnovni uzrok svih zdravstvenih problema i krivac za narušavanje seksualnog života.

Pročitajte i ovo: Koliko dugo treba da čekate pre stupanja u seks sa novim partnerom

Narušavanje seksualnog života žurbom u krevetu

Poneseni brzim tempom života, možete žuriti i u seksu – da što bre „obavite“ to, kako biste imali i malo vremena za spavanje. Ali, preskakanje predigre je jedino recept za izostanak zadovoljstva i trajno narušavanje seksualnog života. Cenite svoje intimne trenutke i podignite ih na viši nivo – posvetite im se i odvojte vreme, čak i ako to znači da ćete to vreme unapred zakazati. U savremenim vezama nedostatak spontanosti se nadoknađuje mentalnom pripremom (unapred se radujete intimnim trenucima, jer vam nisu uvek na raspolaganju) i temeljnom posvećivanjem seksu, kada do njega dođe. Istraživanja pokazuju da su svojim seksualnim životom zadovoljnije žene koje preferiraju kvalitet, u odnosu na kvantitet. Naravno, ne morate svaki put imati višesatnu seansu sa masažom, ili tantrički seks, a ponekad je „seks na brzaka“ baš ono što vam treba da „ispustite paru“. Ali, duža predigra, koja uključuje više stimulacije i pruža vam orgazme pre nego što dođe do penetracije, povećava šanse da dosegnete vrhunsko zadovoljstvo i tokom penetrativnog seksa.

Držite se istog scenarija za seksualnu igru

Sistem „kada nije pokvareno, ne treba popravljati“ deluje logično, ali i logika deluje samo donekle. Način koji ste razradili i koji praktikujete uigrano i provereno vas dovodi do zadovoljstva, svakako treba da cenite i negujete, ali ponekad je potrebna iskra nečeg novog, da bi oživela strast i unela novo uzbuđenje. Isprobajte drugačije poze, započnite seks na drugačiji način, ili na mestu različitom od uobičajenog, ili u vreme u koje to obično ne radite. Isprobajte seksualnu masažu, igračke, igranje uloga – potražite po svojim skrivenim maštanjima i oživite ih zajedno.

Nedostatak komunikacije

Smetnje u vezi, uključujući i narušavanje seksualnog života, često predstavljaju problem komunikacije. Ne izražavate jasno svoje potrebe, tolerišete ono što vam smeta ili trpite ono što vas isključuje, verujući da na taj način održavate harmoniju u odnosima i izbegavate sukobe, dok sa druge strane rastu nerealna očekivanja – da partner primeti šta se dešava i da vam sam ponudi rešenje, a da to i ne tražite (da vam pročita misli koje ne izgovarate i osećanja koja ne izražavate).

Strahujete kako će partner reagovati ako imate neke primedbe, ili neke želje? Preuzmite taj rizik i pružite mu priliku da se kao odrasla osoba nosi sa tim – ali, izrazite svoje potrebe asertivnim jezikom, počnite rečenice sa „ja“ i govorite o tome šta vi osećate, šta biste voleli da radite i kako biste voleli da se osećate  umesto da se usredsredite na ono što partner radi ili ne radi i da ga prozivate i optužujete. Otvorite linije komunikacije što pre, jer je teže kada se nezadovoljstvo nagomila i pretvori u ogorčenost.

Za svoje sopstveno dobro, za zdravlje svog odnosa, svoje zdravlje i razigranost i zadovoljstvo u krevetu, potrudite se da regulišete sve loše navike – hranite se zdravije, redovno vežbajte, spavajte dovoljno, smanjite pušenje i konzumiranje alkohola, odvojte vreme za seks, posvetite se seksualnoj igri i naučite da izražavate svoje potrebe i delite svoja zapažanja, želje i zabrinutosti sa partnerom.

Pročitajte i ovo: Navike parova koji imaju odličan seks

Naslovna fotografija: instagram.com/emperiance

Brankica Milošević

Comments