Kad je haute couture moda u pitanju – uvek ste sami svoj protagonista, što svi kreatori vole da iskoriste – kreirajući sopstvenu dramu kada to požele, a pogotovo u toku couture sezone. Naravno, na ovakvim revijama možemo da vidimo kreacije koje su kreirane samo za nekolicinu ljudi. Uzmimo u obzir i to da oni koji nose haute couture, uglavnom, žele da ostanu anonimni – zbog čega mi, “smrtnici”, samo uživamo u gledanju ovakvih remek-dela.

Ova sezona 2022. je manje bila u vezi sa trendovima nego za istoriju, pošto su mnogi kreatori inspiraciju nalazili u svojim arhivama. Videli smo da su se kreatori podelili u nekoliko timova. Iris van Herpen je predstavila svoju kolekciju inspirisanu tehnologijom i utopijskim životom, dok su Balenciaga i Schiaparelli ostali dosledni sebi. Izdvajamo i utiske sa Valentino, Armani i Dolce & Gabbana revije, kako bismo imali upotpunjen utisak. 

Dolce & Gabbana

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Dolce&Gabbana (@dolcegabbana)

Zvanice su mogle da vide 106 kreacija na reviji modne kuće Dolce & Gabbana. U prvom su redu sedele, između ostalih i Helen Mirren, Mariah Carey i Sharon Stone, koje su izgledale kao da im se dopada sve što vide. Dolce je u govoru spomenuo i to da je čitava revija kreirana tako da predstavi konekciju između brenda i Mascagnijeve opere. Svaki komad predstavlja povezanost vere, porodice i, naravno, Sicilije. Sve što smo mogli da vidimo na reviji je tipično za ovaj brend. Svaki komad je prožet sa Dolce & Gabbana DNK.

Revija je bila prepuna dobro poznatih komada kao što su crna haljina sa korsetom i vezenom ikonom na sredini, potom komadi sa vezenim cvećem itd, dok su crni velovi bili sastavni deo. Predivna bela haljina bila je, međutim, zvezda revije. Manekenkina haljina i vid kapuljače su bili sastavljeni od vezova i baroknih trodimenzionalnih ukrasa.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Dolce&Gabbana (@dolcegabbana)

Valentino

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Valentino (@maisonvalentino)

Na Španskim stepenicama u Rimu, Pierpaolo Piccioli, kreativni direktor brenda Valentino, ugostio je masu poznatih ljudi. Njegove nezaboravne revije su godinama sve veće i sve duže traju. Ova kolekcija je za Picciolija veoma bitna – zato što je u nju satkao sve što za njega znači Valentino. Podsećamo, Valentino Garavani je otvorio svoj prvi couture atelje upravo na samom vrhu Španskih stepenica. Za Picciolija – ova revija je označavala zatvaranje tog kruga.

Uz zalazak sunca i Labyrinth muziku, modeli su izašli na stepenice i polako otpočeli hod. Efekat je bio magičan. U daljini, Picciolijeve kreacije su jedva bile primetne, ali kada bi se modeli približili – jasno se video svaki detalj. Ovogodišnja haute couture kolekcija je bila spektakularna, isto kao i lista zvanica.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Valentino (@maisonvalentino)

Armani

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Giorgio Armani (@giorgioarmani)

Armani je definitivno izabrao jednu reč koja će da opiše novu haute couture kolekciju, a to je – sjaj! Očito je bila inspirisana periodom između dva rata u kome su ljudi pokušavali da se vrate u normalu – što su činili u klubovima. Određena sofisticiranost i glamur vidi se na svim komadima, ne onakva kakvu zamišljamo kada spomenemo ovaj vremenski period, ali je sve prilagođeno modernom vremenu. Sve je sijalo ispod reflektora i kamera.

Crna boja je preovladavala na odevnim komadima, ali je i teget bila prisutna. Kreirani za sve žene i za sve prilike – komadi akcentuju žensku siluetu i čine da se u njima osećaju nesvakidašnje. Armani se vratio temama koje je ranije provlačio kroz svoje kreacije. Njegova fascinacija evropskom umetnošću i azijskom kulturom je definitivno imala udela kada je kreirao ove komade. Međutim, ne možemo ni da zanemarimo činjenicu da su komadi, takođe, bili omaž 80-im.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Giorgio Armani (@giorgioarmani)

Naslovna fotografija: instagram.com/giorgioarmani

Milica Antić

Comments