Izložba Žene: Vek promene oslikava kako se decenijama menjao status žena u društvu

Izložba "Žene: Vek promene" oslikava kako se decenijama menjao status žena u društvu

Žene menjaju svet. One su žene ratnice, revolucionarke, majke, kuvarice, naučnice, spisateljice, učenice, radnice… One čine polovinu svetske populacije, a imaju pravo glasa nešto manje od jednog veka. U Srbiji su se za to pravo izborile pre 77 godina. One imaju svoj dan, 8. mart, i to je dan koji služi kao podsetnik na tragove koje su žene ostavile na istoriju, na njihovu borbu, ali i ukazuje na to kako će ženska borba izgledati u budućnosti.

Potpuna jednakost nije postignuta i ima toliko toga da se unapredi. No, ne možemo poreći da nije napravljen ogroman pomak u poslednjih stotinak godina. I taj napredak postaje sve brži, jer danas imamo najveći broj obrazovanih, finansijski samostalnih i samopouzdanih žena.

 Izložba Žene: Vek promene oslikava kako se decenijama menjao status žena u društvu

Žena koje će same odlučivati o svojim telima, karijerama, pravu rađanja ili nerađanja, posedovanja imovine… Ali, nažalost, još uvek nije svuda tako. U pojedinim društvima i državama, ženama i dalje nisu data ova prava i zato se borba nastavlja. Zato nam je podsetnik i potreban, i biće neophodan sve dok tu ravnopravnost ne postignemo.

Još jedna stvar koja je promenila istoriju jesu fotoaparati, odnosno, mogućnost da se zabeleže istorijski događaji, tačno onakvi kakvi su bili, bez ulepšavanja, bez prepričavanja i davanja konteksta, što je vrlo važno kako bismo stekli objektivnu sliku o tome šta se kroz istoriju odvijalo. National Geographic, još od svog osnivanja 1888. godine, ima priliku da prisustvuje različitim istorijskim događajima i beleži ih u vidu fotografija. Oni su dokumentovali mala i velika dešavanja: učestvovanje žena u ratovima, njihove lepe i ne tako lepe momente, kulturu njihovih naroda, njihove nošnje, slavlja, proteste, njihove portrete. Žene čine veliki deo promena na ovom svetu, bilo da te promene čine individualno, ili udružene. One imaju veliku moć, onu koja nije sama po sebi razorna, već negujuća i topla. One se ne bore samo za sebe, nego za bolju budućnost svoje dece, sa nadom da se ona neće suočavati sa istim poteškoćama, predrasudama i ograničenjima.

National Geographic je tokom čitavog postojanja dokumentovao živote raznih žena i raznih situacija, pokazujući njihovu snagu, nepravdu i nejednakost koju proživljavaju vekovima i koja i danas postoji. Sve te fotografije pažljivo su skupljane decenijama, tako da danas mogu da se objedine u jednu izložbu posvećenu ženama. Na njima se može videti težnje, nadanja i strahovi žena, kao i napredak u borbi za prava žena, različiti stilovi oblačenja, promene u modi i različite kulture. Ove fotografije u stvari pokazuju da žene predstavljaju budućnost, da će one biti predvodnice promena i da su revolucija koje nam sledi. Fotografije, od kojih su neke i decenijama stare, otkrivaju kako je izgledao život žena, kako on sad izgleda i predstavljaju dobar pokazatelj kakva će biti priroda njihovih borbi u budućnosti. To su borbe vezane za njihov lični razvojni put, ljubavi prema sebi, ali i nalaženje snage u zajednici, ženskoj solidarnosti, odnosno takozvanom girl power pokretu.

Fotografije iza kojih stoji National Geographic izuzetno su raznovrsne jer prikazuju ne samo žene iz čitavog sveta, već žene različitih godina, različite seksualnosti, sa različitim problemima i brigama. U tom smislu ovo je jedan o najobuhvatnijih pokazatelja statusa žena na fotografijama.

Izložba ovih fotografija, koju organizuje National Geographic, nosi naziv: “Žene: Vek promene”. Biće održana povodom Dana žena, od 4. do 18. marta u tržnim centrima: BEO, Ušće i Mercator Centar. Upravo kroz tržne centre dnevno prolazi hiljade ljudi koji će imati prilike da pogledaju postavku fotografija koje su obeležile istoriju. Među njima će se naći i svima poznata devojčica sa krupnim zelenim očima iz Avganistana, Monalize Trećeg sveta, koja je postala simbol rata na tom području. Tu će se naći i mnoge druge žene, neke od njih su vam već poznate, a za neke ćete čuti po prvi put i naučiti nešto novo. Iza svake fotografije stoji priča koja vredi da bude ispričana.

National Geographic logo Izložba Žene: Vek promene oslikava kako se decenijama menjao status žena u društvu

Izložbena postavka obuhvata 71 fotografiju i svečano otvaranje zakazano je za 4. mart u BEO Shopping Centeru. Pored izložbe, biće organizovane radionice, seminari i panel diskusije u saradnji sa Centrom za biopolitičku edukaciju. Uz to, u Cineplexx bioskopima biće organizovan i tematski mini-festival dokumentarnih filmova u produkciji National Geographic kanala.

8. mart jeste Dan žena, ali ne treba da bude jedini dan kada pažnju posvećujemo ženama. Izložba “ ŽENE: VEK PROMENE” nas uči kolika je važnost ženske borbe i koliki uticaj ona ima na celokupno društvo i njegov napredak.