Kada pomislimo na mohito koktel na umu su nam vreli letnji dani, ali i uzbudljive tople večeri, kada se rashlađujemo ovim čarobnim koktelom. Ipak, i u svežijim danima ponekada možemo poželeti da evociramo uspomene na dugo leto koje je za nama. Mohito je najbolji način za to, a mohito recept verovali ili ne, ne predstavlja nikakvu magiju, već samo umeće kombinovanja nekoliko svima dostupnih sastojaka i malo dobre volje.

Evo kako da ga “smućkate” u kućnoj radinosti.

Osnovni recept za koktel

Sastojci: Dovoljno vode da napunite posudu sa ledom, sveži listići nane, jedna limeta, kašika belog šećera, beli rum ili vodka, gazirana voda.

Priprema: Napunite posude sa ledom vodom u koju ste stavili listiće nane. Ostavite ih da se zamrznu tokom noći. U visokoj čaši izmešajte i izgnječite jednu kašiku šećera i desetak listića nane, dok se ne sjedine. U sokovniku iscedite jednu limetu i dodajte joj kockice leda sa nanom, a potom to sjedinite sa izgnječenim šećerom i nanom. Izmešajte jednu rakijsku čašicu ruma ili vodke sa gaziranom vodom, i sve to pridružite limeti.

Mohito koktel je pravo piće da u njemu uživate, rashladite se, ili se prisetite leta.

Pročitajte i ovo: Ove koktele morate da spremite sledeći put kada organizujete žurku

Mohito sa malinama

Kad je u pitanju mohito, recept ne mora da se pravi isključivo sa nanom i limetom, već i sa drugim voćem. Tako možete svoj omiljeni koktel da napravite i od maline, za letnje uživanje ili kada vas uhvati nostalgija.

Biće vam potrebni sledeći sastojci:

4, 5 malina,

5, 6 listića nane,

1 kašika šećera,

50 mililitra svetlog ruma,

malo gazirane vode,

isceđen sok od jedne polovine limete,

kockice leda.

Za dekoraciju možete koristiti svežu nanu, limetu i maline.

Priprema: Izmrvite limetu tako da pusti svoje sokove, potom dodajte šećer i sok od limete. Sve dobro pomešajte dok se šećer ne rastopi. Sipajte rum, dodajte led i gaziranu vodu, još jednom protresite u šejkeru. Koktel je gotov, sad je ostalo samo da ga dekorišete tako što ćete na ivicu čaše prisloniti listiće nane, parče limete i jednu malinu. Prijatno!

Mohito sa kupinama

Kada se mohito pravi sa drugim voćem, tada samo varira originalni mohito recept. No, ovaj način pripreme se razlikuje od mohita sa malinama po tome što nećete samo staviti sveže voće u čašu, već ćete iscediti njihov sok.  Ovo su potrebni sastojci:

15 kupina (12 za koktel, 3 za dekoraciju),

16 listića mente,

60 mililitra ruma od manga (ili bilo koji drugi svetli rum),

1 kašika šećera,

sok od polovine limete,

120 mililitra gazirane vode.

Priprema: Tučkom izmrvite listove nane i kupine. Zatim, u usitnjeno voće stavite rum, sok od limete i gaziranu vodu. Mođete procediti smesu kako ne bi bilo ostataka voća, ali ako želite da vaš mohito koktel ima voćniji ukus taj korak možete slobodno preskočiti. Šećer možete ubaciti u koktel ili pokvasiti rubove čaše pa je umočiti u šećer tako da se šećer zadrži na rubovima čaše.

Mohito recept sa lubenicom

Lubenica je pravo letnje osvežavajuće voće i odlično se kombinuje sa svim sastojcima za mohito. Pravi se tako što najpre očistite parče lubenice od košpica i  izblendate i onda ocedite sok od lubenice. Za ovaj mohito recept će vam biti potrebno oko 30 mililitra soka od lubenice. Potom izgnječite 16 listova mente, dodajte sok od pola limeta, dodajte 30 militra ruma po želji, jednu kašiku šećera i sve to dobro promešajte u šejkeru..

Na kraju dodajte led. Mi smo mišljenja da mohito najbolje ide sa sitnim ledom jer tako još bolje osvežava. Za dekoraciju stavite manje parče lubenice i limetu. Bićete iznenađeni koliko se dobro slažu ukusi ruma i lubenice.

Pročitajte i ovo: Predstavljamo vam recepte za “go to” letnje koktele koje ćete voleti

Mohito recept bez alkohola

Ako ne pijete alkohol iz bilo kog razloga, to ne mora da znači da ne možete uživati u ukusima mohita. Devičanski mohito recept ima samo jednu razliku u odnosu na originalni recept – ne pravi se sa rumom. Od sastojaka će vam biti potrebno 16 listića mente, 30 mililitra soka od limete, 1 kašika šećera, 170 miliitra gazirane vode.

Najpre što sitnije isecite mentu ili je usitnite sa tučkom od avana, potom dodajte limetu, šećer i gaziranu vodu, a na kraju led. Za dodatni ukus možete dodati voće po želji u sam koktel ili zakačiti za rub čaše. Ne zaboravite da dekorišete sa listovima mente, najlepši su oni koji se uzmu sa vrha pa se oni uglavnom koriste za dekoraciju.

Naslovna fotografija: instagram.com/your_modern_bartender

Jasna Stanić

Comments