Pitam se koliko se naše funkcionisanje kod kuće promenilo? Da li smo zbog samoizolacije zapostavile određene zdrave navike? Čak i sad? Verujem da se svakoj od nas život u kući promenio. Ili bar kada su u pitanju stvari koje smo praktikovale. Potrudite se da povratite zdrave navike koje ste imale i pre svega ovoga. I same ste svesne da nije zdravo da konstantno jedemo junk food i da po ceo dan ležimo u krevetu, gledamo serije i filmove. Iako u tom trenutku uživate, tek kada se ponovo pokrenete i počnete da trenirate, shvatićete koliko vam to ipak i ne prija kada posmatrate vaš organizam i celokupnu sliku. Jer i mentalno i fizičko zdravlje moraju biti na najboljem mogućem nivou!

Možda sada povratak toj značajnoj disciplini deluje neizvodljiv. Ne brinite, ako ne znate odakle da počnete i koje su to tačno navike koje treba izgraditi za zdraviji život, u nastavku pronađite jednostavne načine da ostvarite svoje zdrave ciljeve. Ponovo ćete se osećati bolje, energičnije i ništa vam više neće delovati naporno! Transformišite svoje zdravlje i stil života, i to dok ste kod kuće.

Uvrstite zeleno povrće u dva obroka dnevno

Mislim da ne postoji više ijedan pozitivan učinak koji “zeleniš” već nema i može da pruži našem organizmu. Šaka puna zdravlja! Jedite zeleno povrće poput špargli, spanaća, kelja bar u dva obroka dnevno. Probajte da ga ubacite u vidu salate uz večeru ili ga naseckanog dodate u svoj jutarnji smuti. A ako vam je tako nešto dosadilo, možete koristiti zelenu salatu u ulozi tortilje ili od spanaća i kelja napravite sos poput pesta. Budite kreativne i osmislite i kakav biste recimo hleb sa zelenim povrćem mogle napraviti? Ili proje, slane mafine. Opcija je bezbroj.

Meditirajte svakodnevno

Postoji razlog zašto je meditacija jedna od praktičnih radnji o kojoj se toliko priča u wellness svetu. Neke studije su pokazale da meditacija može povoljno uticati na rad našeg mozga, dok su druge pokazale da pomaže u ublažavanju određenih fizičkih simptoma (poput visokog krvnog pritiska). Dakle, jasno je koliko je meditacija moćna! Svakoj od vas može značiti i pomoći, posebno ako se borite sa većom količinom stresa zbog posla, velike životne promene. Ili prosto želite da sebe umirite i izbegnete moguće anksiozne momente. Uvrstite meditaciju u vašu večernju rutinu pre odlaska na spavanje. Naravno, možete meditirati ukoliko imate vremena i u jutarnjoj rutini. Ako ne znate kako da počnete, koristite aplikacije koje vam mogu pomoći da naučite da meditirate na pravilan način.

Isključite svu tehnologiju bar jedan sat dnevno

Ne moram da ističem koliko smo svi navučeni na tehnologiju, i koliko mislimo da ne bi mogle da funkcionišemo bez nje. Posebno dok smo bile u samoizolaciji: treninzi onlajn, poslovni sastanci, druženje sa prijateljima. Dakle, piljile smo u ekran non stop. Zato je sjajno da sada počnemo da se vraćamo u normalu i potrudimo se da smanjimo upotrebu telefona, televizora, tableta ili kompjutera. Zato isključite svu tehnologiju (da, i vaš telefon) bar sat vremena. Na primer, uradite to pre nego što odete u krevet i pročitajte knjigu, pričajte sa ukućanima ili radite nešto drugo kreativno što vama prija, a ne uključuje bilo koji vid tehnologije.

Pripremite povrće za narednu nedelju

Ako, recimo, niste fan pripreme obroka za celu predstojeću nedelju, potrudite se da kupite i pripremite povrće koje ćete spremati u toku nedelje. Izgradnjom ove navike ćete praviti zdravije i pametnije izbore u ishrani! Odredite neko vreme, na kraju nedelje, da iseckate povrće koje jedete kao užinu (šargarepa recimo), potom odredite povrće koje ćete peći u rerni ili kuvati (sladak krompir, patlidžan ili miks različitog povrća). Koristite povrće i voće (iseckano) za brzi jutarnji smuti, kada vam je odmah potreban obrok! Ili dodajte naseckan limun u bokal hladne vode koju ćete piti tokom dana. Na ovaj način nećete imati potrebu za lošijom hranom.

Comments