Koliko puta ste imale utisak da dajete poslednje atome snage kako bi uspele da postignete sve što ste zamislile? Mislim na poslovne obaveze ili njima slične. Žurba da sve stignemo da pratimo i završimo je neprestana. Pogotovo ako postoje rokovi do kada je potrebno sve obaviti.

Dok šalješ bitan mejl svom nadređenom, već razmišljaš o novim idejama za sledeći sastanak, a usput pokušavaš da utešiš najbolju drugaricu. A između svega toga pokušavaš da pripremiš nedeljne obroke, malo se odmoriš ili odeš na trening. Sve ovo u jednom momentu dovodi do haotičnosti koja nas čini manje produktivnom. Kao kamen spoticanja. Momenti kada imamo toliko odgovornosti da to postaje previše frustrirajuće. Iako “biti zauzet” jeste sastavni deo tvog života, to koliko si produktivna upravo zavisi od toga kako se boriš sa svojim obavezama! Dakle, postoje načini pomoću kojih možeš biti produktivnija, posebno kada ti se čini da stagniraš i ne uspevaš ništa da postigneš! Jer, tvoje određene navike upravo su razlog zašto si manje produktivna.

Često proveravaš telefon

Sada ćeš pomisliti: kako da ne proveravam telefon kada se tu nalazi kalendar sa upisanim sastancima? Međutim, iako jeste korisno upotrebljavati ga za razne poslovne stvari, u isto vreme si stekla tu naviku da instiktivno telefon uzimaš u ruke i kada ti nije potreban. Prosto sve što u tom trenutku uradiš na telefonu, ometa te u svemu drugom što radiš! Skreće pažnju od pravih, bitnih stvari. Zato nemoj da provodiš vreme na instagramu, odgovaraš na poruke i tome slično. Dok obavljaš neki važan zadatak, isključi telefon, ostavi ga van vidnog polja (kako ga ne bi uzimala i bolje se fokusirala). Ako si dovoljno disciplinovana – jednostavno utišaj sve poruke i notifikacije na telefonu i koristi ga samo kada si na pauzi!

Zadaješ sebi previše posla

Isplanirala si nekoliko važnih projekata i razmišljaš da li da prihvatiš još jedan? A već imaš previše posla. I još si planirala da ustaneš ranije i odeš na trening? Dakle, ponekad imamo potrebu da radimo i više nego što je to zaista moguće, a to onda rezultira mnogo manjom produktivnošću. Nemaš super moći i ne možeš uvek sve da postigneš. I to je u redu. Obično kada se započne mnogo različitih stvari, rasute smo na sve strane. Postajemo nervozne, opterećene. Tako opada produktivnost i nijednoj radnji ne možemo kvalitetno da se posvetimo. Pogledaj svoju listu obaveza i zakazanih stvari i budi realna! Ako je raspored već “gust”, ne prihvataj ništa dodatno. Briga o sebi je podjednako važna kao i posao i nekada nema potrebe da žrtvuješ svoje zdravlje kako bi sve postigla.

Dugo spavaš u toku dana

Kada odlučiš da prilegneš i odspavaš dvadeset minuta, to deluje bezopasno, sve dok ne shvatiš da je prošlo tri sata od kada si zaspala. Dug san u toku dana utiče na to koliko ćeš tog dana biti produktivna (ili ne). Budeš pospana, mrzovoljna, a izgubila si dragoceno vreme koje je trebalo odvojiti za posao i druge bitne radnje. Ništa ne možeš da ostaviš za sutra. Zato je najbolje rešenje da ukoliko baš moraš da odmoriš na ovaj način, odrediš tačno vreme za to i pridržavaš ga se. Takođe, izbegavaj ležanje ili sedenje na previše udobnom mestu dok pokušavaš da budeš vredna i produktivna. Ukoliko ti se prispavalo i opadne ti koncentracija zbog toga: pusti muziku, obavi kratak razgovor sa prijateljicom. Čak i kada odlučiš da odspavaš, obavezno navij alarm na telefonu i ostavi ga na drugi kraj sobe kako bi bila sprečena da ga tek tako odložiš i nastaviš da spavaš!

Comments