NEAT je skraćenica za “non-exercise activity thermogenesis” što označava svu fizičku aktivnost koja se ne ubraja u formalno i ciljano vežbanje. To su svakodnevna kretanja i pokreti, kao što je hodanje po kući ili na poslu, obavljanje kućnih poslova, penjanje uz stepenice, ustajanje i sedanje, vrpoljenje, tapkanje nogom dok slušamo muziku, obavljanje kućnih poslova i slično. Dok razgovarate telefonom i hodate gore-dole, to je NEAT kretanje. Kad izlazite napolje da bacite đubre, ili kad usisavate kuću, čupate korov u dvorištu, ili ručno perete sudove, to su sve NEAT pokreti. Sve što radite (krećete se, „mrdate“) u budnom stanju, spada u tu kategoriju – to je dakle, fizička aktivnost bez vežbanja.

Svi ti pokreti se sabiraju tokom celog dana i mogu da naprave veliku razliku u vašoj ukupnoj potrošnji kalorija, jer ubrzavaju cirkulaciju i pomažu u postizanju i održavanju odgovarajuće telesne težine.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Evo šta treba da znate o NEAT pokretima

Zašto su NEAT pokreti važni

Ne radi se samo o sagorevanju kalorija, već i poboljšanju opšteg zdravstvenog stanja, i to na nekoliko načina. Stručnjaci tvrde da NEAT pokreti mogu smanjiti rizik od kardiovaskularnih oboljenja, kao i od metaboličkih poremećaja, pa čak umanjuju rizik od smrtnog ishoda iz bilo kojih razloga. U osnovi, NEAT pomaže u borbi protiv negativnih posledica vezanih za dugo sedenje. Ne morate mnogo da vežbate i šetate, ako tokom celog dana imate razne fizičke aktivnosti, koje ne spadaju u kategoriju vežbanja – bitno je da se pokrećete.

Sa evolucione tačke gledišta, nismo stigli daleko, u poslednjih nekoliko stotina (ili hiljada) godina – mi se i dalje genetski ne razlikujemo od naših predaka, lovaca i sakupljača, koji su definitivno imali mnogo više dnevnog kretanja, nego što ima savremen čovek. Ljudsko telo se menjalo i unapređivalo, zahvaljujući toj vrsti kretanja (a ne sportu i rekreaciji).

Hodanje, kao vrsta NEAT pokreta, pomaže u poboljšanju osetljivosti na insulin i bolje kretanje hrane kroz digestivini trakt – dovodi do podizanja energije i boljeg varenja. Generičko kretanje podstiče oporavak mišića, oslobađa od stresa, smanjuje upalne procese, rizik od hroničnih oboljenja, poboljšava kontrolu nivoa šećera i energije u krvi.

U periodu izolacije, mnogi koji su se i inače slabo kretali, počeli su još manje da se kreću, mnogi su počeli da rade od kuće, pa je izostalo i to obavezno hodanje do posla – uglavnom nismo ni izlazili iz kuće ako baš ne moramo i to je imalo mnogo veći uticaj na opšte zdravlje nego što mislimo. Mnogo je ljudi za vreme pandemije dodalo kilažu – zbog nedostatka NEAT pokreta, ali i zbog jedenja „na nervnoj bazi“ – bili smo u strahu i neizvesnosti i nečim smo morali da se tešimo. Možda je to razlog što je u zdravstvenoj zajednici NEAT kretanje u poslednje vreme prepoznato kao važno i neophodno. Potrebni su nam ovi mali pokreti, ovo neusmereno, obično, svakodnevno kretanje, da bismo napredovali, ne samo da bismo preživeli.

Pročitajte i ovo: 3 minuta vežbanja za poboljšanje zdravlja

Da li su NEAT pokreti bolji od vežbanja?

NEAT pokreti zapravo donose veći utrošak energije od planiranih vežbi, kao što je dizanje tegova. Ipak, ne može se reći da je ovakvno kretanje bolje od vežbanja, jer obe vrste kretanja imaju svoje prednosti. Dizanje tegova i druge vrste namernih vežbi, imaju tendenciju da grade čvrstu mišićnu masu, što dobrinosi boljem metaboličkom zdravlju i većem sagorevanju kalorija svakog dana. Međutim, vi ne sagorevate mnogo kalorija tokom vežbanja sa tegovima, ili laganim sportskim aktivnostima. NEAT pokreti nisu ograničeni na pola sata ili sat vežbanja, oni se izvode preko celog dana i zato je njihov ukupan učinak u sagorevanju kalorija veći. U suštini, važno je i ciljano vežbanje i uobičajeno dnevno kretanje i bilo bi mudro da u svoju nedeljnu rutinu uvrstite adekvatne delove NEAT kretanja.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @atyourtaste

Kako to da uradite?

Ima toliko toga što možete da radite, što se računa u izvođenje generičkog kretanja, a da pri tom i završite neke poslove – kucanje na tastaturi, hodanje, pranje posuđa, baštovanstvo ili bilo koja vrsta rada u dvorištu, šišćenje i rastrebljivanje, odlazak u nabavku (i nošenje torbi i kesa), igra sa sa decom i kućnim ljubimcima, spremanje (oblačenje, presvlačenje), obavljanje higijene (pranje zuba, tuširanje, pranje kose). Neat pokreti ne zahtevaju ništa – ne morate se učlaniti u neki klub i plaćati članarinu, ne treba vam društvo, niti plan da biste ih izvodili – ionako ih izvodite, radeći uobičajene dnevne aktivnosti. To je magija koja stoji iza 10. 000 koraka dnevno – vi ih zaista napravite, samo ih ne merite dok ste u kući. Uključite brojač i neće vas mrzeti da svaki put ustanete i uzmete nešto što vam treba i setite se da možete koračati po kući dok razgovarate telefonom, ili pričate sa ukućanima, ili pokušavate da se razmrdate posle dugotrajnog sedenja.

Možete postići više NEAT pokreta svakog dana, tako što ćete ići u šetnju, ali i tako što ćete obavljati kućne poslove, ići stepenicama umesto liftom, slušati muziku i đuskati, parkirati se malo dalje od ulaza, mrdati se i vrpoljiti dok sedite, tapakti nogama, žvakati žvaku, ustajanje i stajanje, kad god ne morate da sedite. Ovo su samo neki od pokreta koji doprinose svakodnevnom utrošku kalorija, a vi se sigurno možete setiti još nekih i osvestiti ih – bitno je da se, u trenutku kada nešto radite (što nije vežbanje) setite da se ti pokreti računaju i da ih pojačate i produžite.

Pročitajte i ovo: Evo zašto (ipak) ne treba da preteruješ sa vežbanjem

Naslovna fotografija: instagram.com/atyourtaste

Brankica Milošević

Comments