Nedelja dizajna u Milanu uskoro počinje, pa smo izdvojili deset izložbi i instalacija koje traba da pogledate, uključujući instalaciju u okviru Salone del Mobile od Davida Lyncha, umetnički klub od Faye Toogood i playground koje je uradila IKEA. Za ovogodišnju Nedelju dizajna u Milanu, brojni brendovi i studiji iz industrija dizajna, enterijera i mode, pripremili su instalacije velikih razmera koje će okupirati centar grada – kao i industrijske prostore i moderne vile u raznim delovima Milana. Izdvajamo šta nam ove godine donosi Nedelja dizajna u Milanu, koja se održava od 15. do 21. aprila.

Na Sajmu nameštaja Salone del Mobile, SaloneSatellite – deo sajma posvećen dizajnerima mlađim od 35 godina – proslaviće svoju 25. godišnjicu. Salone del Mobile će takođe održati svoj dvogodišnji sajam EuroCucina, koji se fokusira na dizajn kuhinja, kao i Međunarodnu izložbu kupatila. Ove godine posebno je zapažen broj modnih brendova kao što su Issey Miyake, Loewe i Hermès, koji predstavljaju svoje izložbe i proizvode.

Kao i uvek, različiti delovi Milana otvaraju se kao dizajn distrikti, uključujući Isola, Brera i 5Vie, koji će sadržati instalacije i projekte brojnih lokalnih i međunarodnih dizajnera.

Nedelja dizajna u Milanu 2024: Šta treba da posetite

Formation 02 i Terminal 02, Samuel Ross za Kohler

Dizajner Samuel Ross kreirao je šareni “brutalistički” pametni WC, nazvan Formation 02, za brend kuhinje i kupatila Kohler. Projekat će biti prikazan u okviru prateće instalacije, nazvane Terminal 02, koja se sastoji od mreže industrijskih cevi koje formiraju lavirint u Palazzo del Senato u Milanu. Dizajniran kao deo višegodišnjeg partnerstva sa Rossom i Kohlerom, WC je “bliži skulpturi”.

Lokacija: Palazzo del Senato, 10 Via Senato, Milano

Thinking Room, David Lynch

Slavni filmski režiser će ove godine doneti svoju prepoznatljivu estetiku na Sajam nameštaja Salone del Mobile, sa dve “sobe za razmišljanje” koje će biti instalirane u paviljonima 5 i 7. Identične sobe ogledala dizajnirane su kao “simbolična vrata” kroz koja posetioci dolaze do izložbe. Sobe su osmišljene uz pomoć kustosa Antonia Monde, koji ih je opisao kao drugu dimenziju.

Lokacija: Salone del Mobile, Fiera Milano Rho, SS del Sempione 28, Rho

 

View this post on Instagram

 

A post shared by hube (@hube.magazine)

Rude Arts Club, Faye Toogood

Zajedno sa Tacchinijem i CC-Tapisom, Toogood je kreirala Rude Arts Club. Dizajnerka je preoblikovala showroom CC-Tapisa za izložbu, stvarajući jedinstvene sobe za saradnju. “Kombinovanje neuporedivog zanata i nepokolebljive podrške CC-Tapis i Tacchinija sa mojim dizajnerskim jezikom činilo se kao kreativni preporod”, rekla je Tugud.

Lokacija: CC-Tapis showroom, Piazza Santo Stefano 10, Milano

Bar Unikko, Marimekko i Apartamento

Finski dizajnerski brend Marimekko sarađivao je sa časopisom za enterijer Apartamento na projektu Bar Unikko, koji je na nedelju dana preuzeo milanski kafić Bar Stoppani. Događaj će proslaviti 60. godišnjicu Marimekkovog printa Unikko, koji prikazuje apstraktne cvetove, a koji je kreirala dizajnerka tekstila Maija Isola 1964. godine. U Bar Unikko posetioci će se upoznati sa kolekcionarskim predmetima sa ovim printom.

Lokacija: Bar Stoppani, Via Antonio Stoppani 15, Milano

1st, IKEA

Švedski brend nameštaja IKEA vraća se u Milan sa 1st, izložbom koju opisuje kao “igralište”. Nalazi se u velikom prostoru Padiglione Visconti koji je IKEA takođe koristila 2023. godine. Posetioci će moći da vide nove proizvode uključujući “prvu stolicu na naduvavanje”. Prostor izložbe će takođe imati restorane koji će služiti IKEA hot-dogove dizajnirane za događaj, a noću će se pretvoriti u muzički prostor.

Lokacija: Padiglione Visconti, Via Tortona 58, Milano

Re/Creation, Lasvit

Palazzo Isimbardi će biti domaćin izložbe Re/Creation češkog brenda Lasvit, koja će sadržati monumentalnu spoljnu instalaciju napravljenu od spojenog stakla. Dizajnirao ju je umetnički direktor Maxim Velčovský, kreiravši je u najvećoj peći u Evropi. Lasvit će takođe prikazati novu kolekciju švedskog studija Claesson Koivisto Rune, nazvanu Nebula, koja će obuhvatati stone lampe u dve veličine, kao i plafonsku rasvetu.

Lokacija: Palazzo Isimbardi, Corso Monforte 35, Via Vivaio, 1, Milano

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lasvit (@lasvitdesign)

Time Traveler, Nilufar

Dizajn galerija Nilufar, koja ima dve lokacije u Milanu, ove godine će prikazati izložbu Time Traveler. Na svojoj lokaciji Via della Spiga, posetioci će moći da zavire u nove samostalne izložbe dizajnera Draga & Aurela i Maartena de Ceulaera, kao i američke vintage komade iz 1960-ih.

Na Viale Lancetti, Andrés Reisinger, Allegra Hicks i Objects of Common Interest su su samo pojedini dizajneri i studiji koji će prikazati nove radove. U istom prostoru, posetioci će imati priliku da vide i radove Bethan Laurr Wood i Martina Gampera, kao i instalaciju kamena od lave brenda Ranieri.

Lokacija: Via Lancetti 34 i Via della Spiga 32, Milano

Inspired in Barcelona: Terra Rossa, Júlie Esqué i Apartamento Studios

Càntir, tradicionalni katalonski glineni bokal, reinterpretiralo je šesnaest dizajnera i umetnika iz Barselone za izložbu Terra Rossa, koju je kurirala Júlia Esqué po konceptu Apartamento Studios. Biće prikazan u dizajn distriktu Porta Venezia u Milanu. U njegovom centru biće piramida napravljena od 80 umetničkih glinenih bokala, posebno napravljenih za događaj, koja će biti 4.5 metara visoka i široka.

Lokacija: Sirtori 26, Via Giuseppe Sirtori 26, Milano

Design Walk in Budapest, Rossana Orlandi i Mađarska agencija za modu i dizajn

Galeristkinja Rossana Orlandi kurirala je Design Walk in Budapest sa Mađarskom agencijom za modu i dizajn – izložbu savremenog dizajna koja će biti prikazana u Muzeju dizajna Triennale di Milano. Izložba će sadržati radove savremenih dizajnera i vizuelnih umetnika i ima za cilj “da proslavi kreativnu atmosferu Budimpešte”.

Lokacija: Triennale di Milano, Viale Alemagna 6, Milano

Fold and Crease, Issey Miyake

Modni brend Issey Miyake predstaviće svoj milanski projekat Fold and Crease, na kojem je radio sa holandskim kolektivom We Make Carpets. Zajedno su kreirali seriju instalacija dizajniranih da dočaraju zanatstvo Miyakeove odeće. Rad će biti napravljen od “velikih količina svakodnevnih objekata” koji će biti raspoređeni tako da izgledaju kao da su ispleteni, slično ranijim delima kolektiva, koji sadrže “tepihe” napravljene od plastičnih flaša i spajalica.

Lokacija: Via Bagutta 12, Milano

Pročitajte i ovo: 7 razloga da se odmah spakujete i posetite Lisabon

Naslovna fotografija: instagram.com/lasvitdesign

Nikola Gudelj

Comments