Svi znamo da je skandinavski dizajn oduvek bio sinonim za savremenost, a najveća kulminacija nordijske mode nije ništa drugačija od toga, jer je Nedelja mode u Kopenhagenu 2023. proslavila sklonost regiona ka naprednom razmišljanju, sa mnoštvom talentovanih dizajnera.

Na svakoj od pisti, dizajneri su pronašli harmoničan način da inkorporiraju avangardne težnje sa nosivim siluetama. Novi kreativni direktor finskog brenda, Marimekko, prikazao je nove interpretacije  prepoznatljivog “prskanog otiska” brenda, dok je A. Roege Hove svoje obožavaoce zadovoljio veštinom za konceptualnu trikotažu. U nastavku teksta vam predstavljamo brendove koji su se posebno izdvojili na ovogodišnjoj Nedelji mode, a sigurni smo da će vam oni pomoći da potvrdite svoju zahvalnost za skandinavski dizajn.

Nedelja mode u Kopenhagenu 2023: Dizajneri koji su se istakli

Ganni

Ganni je jedan od prepoznatljivih brendova koji vole i mnoge poznate ličnosti. On je poznat po tome što svojim dizajnom često proslavlja “ćudljivost”, bilo u obliku jarkih boja, zanimljivog tekstila ili uzbudljivih šara. Međutim, nosivost ovog brenda je ono što ga čini tako savršenim primerom skandinavskog stila – šarenog, ali šik bez napora.

Baum und Pferdgarten

Ovaj brend je poznat po svom hrabrom i veselom stilu, a ovog puta se pojavio da ostavi utisak svojim nizom duginih boja, očaravajućim šarama, kao i sklonošću color blockingu. Brend je osnovao ženski duo kreativnih direktorki Rikke Baumgarten i Helle Hestehave, u Kopenhagenu 1999. godine.

Marimekko

Čuven po svom prepoznatljivom “prskanom printu”, Marimekko je brend koji je majstor za šare. Na čelu ovog finskog brenda nalazi se kreativna direktorka Rebekka Bay, Dankinja koja je svojevremeno dizajnirala za GAP, UNIQLO, Everlane i COS.

(Di)vision

Ubrzo nakon osnivanja, brend za koji dizajniraju brat i sestra, već je ostavio trag na modnoj sceni Kopenhagena. Izgrađen je na temeljima održivosti, pri čemu je većina njegovih odevnih predmeta napravljena od već postojećih materijala.

Hope

Elegantna i moderna, Hope je modna kuća sa sedištem u Stokholmu, koja iznad svega ističe oštro krojenje i čiste linije, a koje su omekšane primesama teksasa i grafičkim šarama. Sa naglaskom na rodnu neutralnost – svaki odevni predmet je označen i muškom i ženskom veličinom, što govori da je progresivnost u srži ovog skandinavskog brenda.

Rains

Dizajniran da izdrži hirovite vremenske prilike u skandinavskom regionu, Rains je rešenje da izgledate šik usred neočekivanog pljuska. Zahvaljujući ovom brendu, skromni gumeni kišni mantil je dobio preko potrebno “ažuriranje” oversized siluetom, detaljima koji definišu struk i luksuznim vodootpornim tkaninama. Rainsova moderna i utilitarna estetika je praktična i dovedena do savršenstva kako za kišu, tako za sunce.

A. Roege Hove

Svojim kreativnim pristupom trikotaži, A. Roege Hove se pojavljuje kao jedna od zvezda u usponu skandinavskog dizajna. Svaki skulpturalni dizajn ističe telo svog nosioca na osvežavajući način – sa strateškim izrezima, prozirnim elementima i krojem koji “grli” obline tela.

Nedelja mode u Kopenhagenu 2023: Street Style

Kad god govorim o street style modi, oduvek sam davao do znanja da je Nedelja mode u Kopenhagenu jedan od mojih čestih favorita. To je pravi “melem za oči”, jer ima nešto u Dancima i Šveđanima što im govori kako da izgrade besprekorni ulični stil. Ništa nikada nije preterano, uvek su svi nasmejani, a kada je u pitanju Nedelja mode, uvek smo svedoci svega što je navedeno.

Ove sezone, dok je vreme još hladno, a revije na CPHFW nude udobnost nepreglednom broju ljudi, na ulicama je primećen veliki broj pletenih komada i kožnih bomber jakni. Tu su i velike farmerke širokih nogavica, cargo pantalone, ali i balaklave. Dugi vuneni kaputi, bez kojih se ne može kada je skandinavska moda u pitanju, i ovog meseca su bili glavni deo gotovo svakog stajlinga.

Jedno je sigurno, Danci su još jednom pokazali da su pioniri modernog oblačenja, jer nas Nedelja mode u Kopenhagenu 2023. nije ostavila ravnodušnim. To mogu da potvrdim i sam, jer sam se, svojevremeno, prilikom posete Kopenhagenu osećao kao da živim u stranicama modnog časopisa.

Naslovna fotografija: www.instagram.com/rains

Nenad Grubanoski

Comments