Kada je kraljica Elizabeta II preminula 8. septembra, sudbina Nedelje mode u Londonu nije bila sasvim sigurna. Neki dizajneri poput Burberry, Raf Simons i Roksanda su ili otkazali svoje revije, ili ih pomerili za kasnije datume. Ipak, drugi, poput Harrisa Reeda, koji je iz Amerike, iskoristio je ovaj trenutak da podseti svet da je, uprkos lošim vestima, britanska moda vibrantnija više nego ikad, i da „uz dužno poštovanje“, šou mora da se nastavi. Tako je 15. septembra Nedelja mode zvanično i počela, sa modnom revijom Reeda, koji je otpočeo prolećnu sezonu 2023.

Ovo su neki od dizajnera koji su se tokom Nedelje mode u Londonu izdvojili

Simone Rocha

Ove godine Simone Rocha je donela na pistu komade sa karnerima i utility wear detaljima i u muškim i u ženskim kolekcijama. Prikazala je različite varijante oversized bomber jakni, podsuknji sa karnerima i velovima koji su bili ukombinovani na veoma kreativan način. Neobične trake za pojas korišćene su i uz suknje i košulje sa naborima, kao i uz rančeve, gde su se mogli videti kajiševi na sve strane.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SIMONE ROCHA (@simonerocha_)

Christopher Kane

Christopher Kane se velikim praskom vratio na scenu Nedelje mode, a inspiraciju za proleće/leto 2023. je tražio u nekim od svojih prošlih kolekcija. Najistaknutiji komadi bili su kompleti, donji veš, floralne nalepnice, PVC I kristalni lančići. Kao inspiraciju naveo je nauku, prirodu i ljudsko telo, a za ukrašavanje haljina inspiracija su bili crteži anatomskih preseka šaka i nogu. Pomalo čudno, zar ne? Pre bi se ovakvi detalji očekivali na nekim vintage posterima ili interesantnim knjigama vezanim za ilustraciju, nego na haljinama Nedelje mode.

Pročitajte i: Nedelja mode u Londonu 2023 – šta nas sve očekuje

Harri

Iako je Harri dizajner muške odeće, zpao je za oko Britanskom savetu za modu nekoliko nedelja pre nego što je svet ušao u izolaciju 2020. godine, svojom diplomskom kolekcijom koja je uključivala njegove pantalone od lateksa na naduvavanje, koje su zaista neobične i prkose gravitaciji. Harri se u svojim kreacijama fokusira na dualnost između odeće i umetnosti, kao i predimenzionirane proporcije, što je razlog zbog kojeg on koristi lateks.

Molly Goddard

Goddardina nova kolekcija za proleće/leto 2023. opisana je kao parvo ljubavno pismo. Revija je započeta haljinama i suknjama, dok su se za njima pojavio trend haljina preko pantalona ili farmerki, uparene kaubojkama. Revija je bila završena klasičnim završetkom u stilu mlade, pa je tako bila prikazana ogromna haljina od tila, koja je napravljena kako bi odgovarala svakoj modernoj mladi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Molly Goddard (@mollygoddard)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Molly Goddard (@mollygoddard)

Erdem

Jedan od naših favorita bio je upravo brend Erdem. Najnovije kreacije ovog brenda istražile su temu veštine i posvećenosti restauraciji umetnina. Zajedno sa svojim timom, dizajner je provodio vreme sa eskpertima Britanskog Muzeja, Tate Muzeja, kao i Nacionalne Galerije. Kreacije sezone za proleće/leto 2023. bazirale su se scenama I činu koji se dešava tokom muzejske konzervacije slike. Istraživajući ovu temu. Erdem je kreirao neverovatne detalje kao što su izlizani rubovi – forme koje su proizašle iz proučavanja različitih podstruktura i haljina koje su kreirane pomoću fragmenata različitih materijala.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ERDEM (@erdem)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ERDEM (@erdem)

Poster Girl

Za novu sezonu 2023. Poster Girl su udarili pravo u nostalgiju i pokazali nam da su više od svojih klasičnih, poznatih haljina, koje su se mogle videti na brojnim poznatilm ličnostima kao što su Dua Lipa i Kylie Jenner. Predimenzionirani kaiševi i topovi ukrašeni dijamantskim lančićima transportovali su modnu pistu pravo u 2000-te godine, zajedno sa ekstremno low rise pantalonama i suknjama. Dobra vest je i to što se brend u potpunosti fokusirao na održivost, tako da je njihova shapewear haljina u skladu sa etikom održivosti u modi.

JW Anderson

Jonathan Anderson je u potpunosti prihvatio parolu “the show must go on”, te je time podržao sve mlade talente britanskog sveta mode, koji bi pretrpeli veliki finansijski poraz kada bi revije bile otkazane. Ovoga puta odlučio je da svoju reviju održi u jednoj arkadnoj igraonici sa starim aparatima za video igre, gde je pokazao komade sa printovima kao što su prizori plaže, delfina i jednog fenomenalnog dizajna – zlatne ribice u kesi sa vodom, gde je haljina bila vezana u vidu napunjene kesice. Komad koji se najviše istakao bila je i crna majica sa ispisom “Her Majesty The Queen” i kraljičinim datumom rođenja i smrti, kao poštovanje prema preminulom monarhu.

Pročitajte i: Nedelja mode u Njujorku 2022 – noviteti i inkluzivnost

 

View this post on Instagram

 

A post shared by HOMICIDE (@homicid3_)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ELLE MÉXICO (@elle_mexico)

Naslovna fotografija: instagram.com/geracao_modelos

Nenad Grubanoski

Comments