Septembar je pred vratima, što znači da nas svet mode uveliko poziva – ovoga puta na Nedelju mode u Londonu. U poslednje dve godine, industrija mode je promenila svoj način prikazivanja najnovijih dizajnerskih komada, s obzirom na to da su se revije dešavale online, ali se čini kao da se stvari konačno menjaju i vraćaju na staro, tako da nas očekuju modne revije koje će moći da se prate direktno iz publike.

Urednici, kupci i insajderi modne industrije mogu ponovo očekivati klasičan program u vidu modnih revija, koji se pomera na prezentacione prostore, gde se iz prve ruke mogu pogledati kreacije koje odišu kreativnošću. Program Nedelje mode se očekuje da počne 16, a trajaće do 20. septembra 2022. godine.

Iako je London za sebe napravio veliko ime u modnom svetu, pre svega kao centar mladih talenata, uvek je morao da se oslanja na moć poznatih i uticajnih ličnosti kako bi događajima osigurao dovoljnu dozu pažnje. Tako će, naizgled, biti i ove sezone.

Pročitajte i ovo: Koji su se to novi trendovi nosili na ovogodišnjoj Nedelji mode u Kopenhagenu

Burberry

Očekuje se da će modna kuća Burberry, koja je trenutno pod rukom Riccarda Tiscia, prikazati nešto drugačiji program, ali će i dalje zadržati mesto kao najveći igrač na Nedelji mode u Londonu. Od Tiscia se očekuje da će nastaviti sa donošenjem savremenog okreta u komadima koje iza sebe imaju dugu ustaljenu tradiciju.

Burberry jesen/zima 2022.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Burberry (@burberry)

Jonathan Anderson

Ipak, Burberry nije jedini željno isčekivani brend koji treba da se vrati na modne piste. Tu je i Jonathan Anderson (JW Anderson), koji se sada vraća nakon što je na Nedelji mode u Parizu predstavio virtuelne lookbookove. Ljubitelji mode su veoma zainteresovani da vide šta će to Jonathan novo doneti i kako je njegov stil evoluirao, a očekuje se da će revija biti održana u centru Londona, u blizini njihove lokacije u poznatom kvartu Soho.

JW Anderson – jesen/zima 2020.

Daniel W. Fletcher

Dizajner koji izaziva velika uzbuđenja i od kog se očekuje da referira na mnoge londonske uticaje je Daniel W. Fletcher, koji će 16. septembra otvoriti Nedelju mode u Londonu. Njemu ovo nije prvi put da otvara ovu manifestaciju, s obzirom na to da je to učinio i za kolekciju proleće/leto 2019. godine. Dizajner je istakao i da je njegov brend trenutno u potpuno novom svetu, i da je veoma uzbuđen da pokaže njegovu evoluciju. Ova kolekcija će na određeni način predstavljati i obeležavanje njegove desetogodišnjice življenja u Londonu i svih stvari koje je tamo naučio, kao i svih koji su ga inspirisali. Nedelja mode pruža odličnu priliku mladim dizajnerima da se pokažu u prezasićenoj industriji, kao što je modna, te će ovo biti sjajna prilika i za Daniela Fletchera.

Pročitajte i ovo: Londonska nedelja mode: Predstavljamo vam najnoviju reviju modne dizajnerke Roksande Ilinčić

Daniel W. Fletcher – show fitting za jesen/zimu 2022.

Raf Simons

Još jedno ime koje se očekuje na ovom događaju je i Raf Simons. Jedan od kreativnih direktora Prade se ponovo vraća kako bi prikazao šta njegov istoimeni brend ima da ponudi britanskom glavnom gradu.

Raf Simons – jesen/zima 2022.

Iako će se na Nedelji mode pojaviti pojedina od najvećih imena, ne bi bilo fer obratiti pažnju samo na brendove koji su već ostvareni giganti, već i na veliki broj samouverenih modnih kuća, na čijim čelima su uglavnom žene, što je uvek lepo čuti. Pojedina imena koje treba izdvojiti jesu Simone Rocha, Priya Ahluwalia, Roksanda, Emilia Wickstead, Rejina Pyo i Molly Goddard, kao i Chopova Lowena koja će se prvi put pojaviti na pistama na ovoj Nedelji mode.

Chopowa Lowena – proleće/jesen 2022.

Simone Rocha – jesen/zima 2022.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SIMONE ROCHA (@simonerocha_)

Molly Goddard – jesen/zima 2022.

Potvrđeno je da će se na Nedelji mode pojaviti više od 100 dizajnera, koji će učestvovati na hibridnim izlaganjima svoje odeće – jer se, čini se, trend digitalnog izlaganja sve više popularizovao u toku pandemije korona virusa. Pored toga što če akcenat svakako biti na fizičkim modnim revijama, očekuje se i povratak pažljivo kuriranog programa događaja koji se fokusira na inkluzivnosti i osvešćenosti – a to je samo jedan od razloga zbog kojih će predstojeća Nedelja mode biti veoma specijalan događaj.

Naslovna fotografija: instagram.com/londonfashionweek

Nenad Grubanoski

Comments