U toku je Nedelja mode u Londonu, na kojoj se premijerno predstavljaju kolekcije za proleće/leto 2024. Već smo imali prilike da vidimo brojne revije, a modna scena Londona je definitivno više eksperimentalna i avangardna od Milana i Pariza. Revije, kao i uvek, prate i brojne zabave i drugi sadržaji, koje posećuju poznate ličnosti.

Evo male rekapitulacije najzanimljivijih kolekcija koje smo videli u britanskoj prestonici.

Nedelja mode u Londonu  proleće/leto 2024 – 5 najboljih revija

Roksanda

Srpska modna kreatorka Roksanda Ilinčić je novom kolekcijom na zadivljujuć način odala počast srpskoj kulturi i tradiciji. Nju su inspirisali srpski manastiri i monaški život, koji je predstavila kroz umirujuće boje i siluete svojih šešira, haljina, blejzera i kaputa.

“Svi šeširi su inspirisani monasima u manastirima u mojoj rodnoj zemlji. Nedavno sam sa majkom otišla da posetim
dva manastira. Bila sam zaista inspirisana čitavom vrstom nasleđa koje mi je bilo pred očima već duže vreme – ali nekako izgubite osećaj za to, jer je uvek tu”, rekla je Ilinčić za Vogue.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CATWALKATS (@catwalkats)

Modna kreatorka je poznata po smelom korišćenju boja, ali na ovoj reviji je usledilo iznenađenje: kolekciju su otvorili autfiti u crnoj, a kasnije u sivoj i beloj boji. Ipak, bilo je boja, ali su one bile mirne i duboke.

“Ovo je veza između nečega što je u nama, što smo pokušavali da sakrijemo, ali možda želimo i da razotkrijemo”, rekla je o kolekciji.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NEWEST COOL (@newestcool)

Erdem

Inspiracija iza romantične Erdem kolekcije bila je vojvotkinja Deborah Debo Cavendish, koja je živela burnim, ekscentričnim životom ispred svog vremena. Na reviji održanoj u Britanskom muzeju njen istorijski garderober je na Erdem pisti oživeo u vidu raskošnih suknji, jakni koje su imale siluetu iz pedesetih, neobične cipele, tkanine ukrašene neobičnim ukrasima…

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Toni Gunns (@tonigunns)

Na reviji je bila glumica Lily James, koja se pojavila u crop džemperu i suknji sa karnerima.

U publici je bila i Ashley Graham u Erdem haljini sa čamac izrezom.

David Koma

David Koma je u svojoj viziji za proleće/leto imao kraljicu Elizabethu II, koja je preminula prošle godine.

„Posvetio sam kolekciju Njenom Veličanstvu jer je oduvek bio moj san da je obučem. Kada sam pronašao fotografije iz vremena njenog školovanja za mehaničara i vozača motocikla, dopao mi se dijalog između ženstvenosti po kojoj je poznata i njene mračnije, oštrije strane”, rekao je.

Na pisti smo videli fuziju seksi mini-haljina sa cvetnim motivima i tilom, kao i bajkerskih odevnih komada poput jakni i čizama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @glossiervuitton

JW Anderson

Dizajner koji uvek pomera granice optičkim iluzijama i odabirom materijala ovog puta je reviju otvorio odećom od plastelina! Andersonova igra sa preuveličavajućim proporcijama, njegova preciznost u korišćenju jarkih boja i njegov genijalan dizajn cipela bili su istaknuti i u ovoj kolekciji.

U prvom redu, Alexa Chung je nosila najinteresantniju jaknu od krzna koju smo ikada videli.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alexa Chung (@alexachung)

Suki Waterhouse je nosila ekscentričan top od roze krzna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by (@doseofsuki)

16Arlington

Manje poznata modna kuća iza koje stoji mladi dizajner Marco Capaldo takođe je predstavila vrhunsku kolekciju, inspirisanu filmom Lost Highway Davida Lyncha. Reviju su otvorili autfiti u beloj boji sa svetlucavim transparentnim materijalima, a zatim su usledile misteriozne i zavodljive crne, crvene i sive kreacije. Siluete su bile korporative i seksepilne, a odeća vrlo nosiva.

Pročitajte i ovo: NYFW: Veliki povratak Ralpha Laurena i najbolje revije koje smo videli dosad

Naslovna fotografija: instagram.com/cellisphoto

Božica Luković

Comments