Nedelja mode u Milanu je u toku, pa imamo prilike da vidimo kako će jesen/zima 2024/25. izgledati kad je reč o odevanju i stilu. Očekuje nas još revija najvećih italijanskih modnih kuća, pa vam ovom prilikom predstavljamo ono što smo primetili dosad. Evo malog pregleda.

Nedelja mode u Milanu – jesen/zima 2024/25: Revije koje smo videli do sada

Fendi jesen/zima 2024/25.

Kreativni direktor Kim Jones poveo je modne entuzijaste u 1984, crpeći inspiraciju iz arhiva modne kuće i eklektične energije londonskog pokreta New Romantic. Jones je majstorski spojio britansku ekscentričnost sa italijanskim chicom, stvorivši kolekciju koja je odisala sofisticiranošću.

Kolekcija je plenila luksuzom, sa elegantnim krojevima i upečatljivim visokim čizmama koje su predodređene da postanu “it” obuća. Videli smo kožne komade sjajne i ispucale teksture, dok su džemperi bili prebačeni preko belih košulja ili odela, na taj način kolekciji dodavši dašak udobnosti.

Na ovoj reviji, zvezda je bila Jessica Biel, koja je nosila elegantnu oversize crnu košulju uz duge kožne čizme.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fendi (@fendi)

Manekenka Amber Valletta je izgledala zanosno u ljubičastom co-ord setu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fendi (@fendi)

Tamara Kalinić je za ovu priliku stilizovla crni prsluk sa efektnom rolkom i braon pantalonama.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Kamil Gracki (@kamilgracki)

Alberta Ferretti jesen/zima 2024/25

Kolekcija Alberte Ferretti za jesen/zimu 2024/25, predstavljena na Milanskoj nedelji mode, bila je majstorski spoj romantične ženstvenosti i praktične sofisticiranosti. Uživali smo u odelima sa pantalonama od tvida i besprekorno krojenim kaputima, koji odražavaju dizajnerkin pragmatičan pristup modi.

Ferretti se vešto poigrala kontrastima, a šljokice su bile ključna tema cele kolekcije, kao i detalji nalik na zlatne nitne, koje su svakom glamuru dodale dašak glamura. Od suknji uparenih sa bajkerskim jaknama do haljina sa perjem, Ferreti nam je na pisti donela nenametljivu eleganciju.

U prvom redu ove revije, sedele su Jameela Jamil i Ashley Graham.

Roberto Cavalli jesen/zima 2024/25.

Nova kolekcija modne kuće Roberto Cavalli označila je odmak od prepoznatljive estetike brenda, signalizirajući pomak ka nežnijoj estetici pod kreativnim vođstvom Fausta Puglisija. Puglisi je izrazio želju da se odmakne od prekomernog izlaganja žena na društvenim mrežama i preovlađujućeg osećaja nesreće u svetu, odlučivši se za ličniji i introspektivniji pristup modi.

Nestale su živahne nijanse iz prethodnih sezona i smeli životinjski printovi koji su nekada definisali Cavallijevu estetiku. Na njihovom mestu pojavila se novopronađena inspiracija izvučena iz Puglisijeve opsesije italijanskim mermerom, materijalom prožetim istorijom i tradicijom.

Etro jesen/zima 2024/25.

Kolekcija Marca De Vincenza za Etro odvijala se kao dramatična predstava, jer je pista bila okupana prigušenom svetlošću i ukrašena ogromnim slikama maski, inspirisanih grčkim tragedijama. Kolekcija je odisala tmurnom atmosferom, jer je De Vinccenzo pokušavao da otkrije mračniju stranu Etra.

Boje su napredovale od senzualnih zemljanih tonova do intrigantnih dubina crne, što je odstupanje od tradicionalne estetike Etra, ali hrabar korak ka eksperimentisanju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by それ (@soredesignstudio)

Uprkos odbacivnanju romantičnog boho narativa, De Vincenzova vizija je ostala verna nasleđu modne kuće Etro. Njegova sklonost ka neobičnosti i eksperimentisanju kolekciji je dodala iznenađujuće svežu dimenziju.

Pročitajte i ovo: Retrospektiva Nedelje mode u Londonu: Revije koje su nam privukle pažnju

Naslovna fotografija: instagram.com/fashionbyluh_

Božica Luković

Comments