Veština voljenja sebe se uči i razvija – ako ste krenuli tim putem, suočavate se sa teškim lekcijama i verovatno ste još daleko od majstorstva. Pritom nedovoljna ljubav prema sebi, neusvojene i neusavršene veštine, rezultiraju ponašanjem i stavovoma sa kojima se još uvek borite. Ali, vi učite – i vaša nedovoljna ljubav prema sebi je i dalje znak da ste na putu da zavolite sebe i naučite kako da tu ljubav praktikujete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Ponašanja i stavovi kojima rezultira nedovoljna ljubav prema sebi  

Verujete da morate ispuniti niz uslova da biste voleli sebe          

Postavljate sebi zahteve i uslove i osećate da volite sebe samo kada ispunjavate te standarde. Većinu vremena sebe ne smatrate prihvatljivim ili dostojnim ljubavi, ako to sebi niste dokazali.

Nedovoljna ljubav prema sebi vas čini osetljivim na odbijanje

Mislite da odbijanje znači da nešto nije u redu sa vama i da ne zaslužujete bolje. Odbijanje povezujete se svojom nesposobnošću da postignete određene stvari koje drugima izgleda tako lako idu. Kada ne volite sebe dovoljno, osećate se inferiorno i krivite sebe za bilo koji krajnji rezultat, koji još niste postigli.

Mentalno se pripremate za propast, jer verujete da privlačite nesreću

Teško vam je da očekujete pozitivne ishode, a vaša iskustva to potvrđuju. Nedovoljna ljubav prema sebi pronalazi potvrdu bez ikakvog truda – i potreban je trud da ovaj obrazac „privlačenja baksuza“ prevaziđete. Na osnovu prošlih loših odluka i neuspeha koje sebi niste oprostili, verujete da ćete to ponoviti u budućnosti i predviđate sebi neuspeh, kako biste se pripremili za to, čak i kada vam to uopšte ne pomaže.

Pročitajte i ovo: Kad vam je teško da volite sebe

Nedovoljna ljubav prema sebi očituje se u vrednovanju tuđeg mišljenja

Osećate da sve što drugi misle o vama vredi više od onoga kako vi sebe vidite, jer verujete da ste narcisoidni i sujetni (što uopšte nije tačno), ako ikada pomislite o sebi nešto pozitivno. Zabranjujući sebi da vrednujete sebe, ostajete vezani za odobravanje i potvrde drugih i to je stepenik na kome se saplićete u svom usponu ka ljubavi prema sebi.

Nedovoljna ljubav prema sebi može imati lice ljubomore

Iako ste srećni zbog svojih prijatelja i bliskih osoba kada ostvaruju svoje ciljeve, morate ipak da se potrudite da suzbijete osećanje ljubomore – jer niste sasvim savladali veštinu ostajanja na svom putu i zadovoljstva zbog toga kako se krećete i kuda idete, pošto osećate stid što još niste stigli tamo gde ste krenuli.

Sa nedovoljno ljubavi prema sebi ne komunicirate autentično

Drugima prikazujete krutu i principijelnu ličnost, jer se plašite da ćete, ako pokažete svoje pravo JA, ispasti neprofesionalni i nezreli. Govorite ono što mislite da ljudi žele da čuju, ljubazno klimate glavom, i ne govorite ni o čemu što vas duboko pokreće i što je vaša strast. Sakrivanje svoje autentičnosti je znak da još uvek imate nedovoljno ljubavi prema sebi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mao.ge (@mao.ge)

Osećate krivicu kad trošite novac na svoja zadovoljstva

Verujete da vas trošenje novca na sebe čini sebičnom i materijalističkom osobom, tako da prolazite kroz duge periode samolišavanja i stalno poričete da vas to dovodi do ludila, uveravajući sebe da vas odolevanje iskušenjima čeliči.

Ne otvarate se čak ni najbližim prijateljima i porodici

Nedovoljno ljubavi prema sebi čini vas nepoverljivim – ostajete zatvoreni i oklevate da pokažete svoja osećanja i irazite svoje mišljenje, jer osećate kao da ste bliskima na teretu ako ne možete sami da rešavate svoje probleme i ako vam treba podrška i pomoć.

Nedovoljna ljubav prema sebi vas sprečava da idete za onim što je najbolje za vas

Uvek postoji nešto što kažete da ne možete da uradite ili da još niste spremni, ili da niste kvalifikovani i nemate šanse za uspeh, čak i kada znate da ste sposobni za više. Slušate svoj glas straha i nesigurnosti – jer nedovoljna ljubav prema sebi pravi barijeru i sprečava vas da slušate glas svog bića.

Često govorite „ne znam“ čak i kad znate

Podsvesno verujete  da će vas to „ne znam“ zaštiti od greške, ali umesto toga, to samo potkopava vaš kredibilitet. Potrebno je da prekinete ovaj začarani krug, koji vas drži u stanju nedovoljne ljubavi prema sebi.

Pročitajte i ovo: Znaci da ne volite sebe, a da to i ne shvatate

Naslovna fotografija: instagram.com/mao.ge

Brankica Milošević

Comments