U borbi protiv nepravilnosti na vašoj koži, važno je da je upoznate. Svaki tip kože zahteva određenu negu i svojstvenu baš za tu vrstu. Saznajte koji je vaš tip i pronađite načine za negu…

Normalna koža

Normalna koža nije ni suviše masna ni suviše suva, idealno je vlažna i ravnomerno prokrvljena kapilarima koji joj daju blago ružičastu boju. Na dodir je glatka i pore su jedva vidljive. Nakon 30. godine prelazi u suvu kožu. Načini za njenu negu su prilično jednostavni. Dermatolozi preporučuju izbegavanje jakih sapuna i predlažu što blaža sredstva koja biste mogli da nađete. Mlaka voda i sapun za bebe bila bi idealna kombinacija. Prekomerno umivanje vam neće doneti ništa čistiju, kao ni lepšu kožu, ali može oštetiti zaštitni sloj sačinjen od lipida, prema tome, dva puta dnevno je sasvim dovoljno. Pored redovnog čišćenja, pronađite hidratantnu kremu koja vam odgovara.

Normalna koza Nega i tipovi kože

Nije posebno zahtevna, ali je treba negovati što je više moguće, kako bi zadržala što duže svoje karakteristike

Suva koža

Najčešća je kod žena svetle puti. Koža je tanka, fine strukture i pore se ne vide, ali izgleda umorno i napeto. Lako puca i ljušti se, te se već u mladosti pojavljuju prve bore. Ponekad je prošarana kapilarima. Ovakvu kožu važno je zaštititi i revitalizovati. Nega suve kože nije nimalo jednostavna, i nije nešto što bi trebali da radite na svoju ruku – potražite savet kod dermatologa. Ukoliko se pojavi perutanje, pucanje i svrab – to je siguran znak da nešto nije u redu. Pored saveta dermatologa, od prirodnih preparata možete koristiti maslinovo ulje u tankom sloju, zatim kao piling maslinovo ulje i šećer, i naravno – med.

Suva koza Nega i tipovi kože

Neophodno joj je svakodnevno hidriranje

Masna koža

Nastaje usled prenaglašenog delovanja lojnih žlezda. Površina kože ima masan sjaj, gruba je na dodir, slabo prokrvljena, bleda i proširenih pora. Učestala je pojava mitisera i akni. Duže ostaje mlada, manje se bora i njeno stanje se uglavnom popravlja tokom vremena. Masna koža zahteva daleko više nege nego normalna i mešovita koža. Njoj je pored blagog sapuna i redovne hidratacije neophodan i jednonedeljni piling. Uzmite kockicu pivskog kvasca, dodajte ga u šoljicu sa dve kašike vode i sjedinite masu, zatim je nanesite na najproblematičnija područja.

Masna koza Nega i tipovi kože

Neophodno joj je toniranje

Mešovita koža

Sastoji se iz lokalizovanih delova na kojima je koža ili suviše masna ili suviše suva. U području čela, nosa i brade (T-zona) lojne žlezde luče višak masnoće. Ostali delovi lica su suvi, posebno u predelu očiju i jagodica. Ovaj tip kože je najčešći. Mešovita koža “naginje” ka masnoj, pa zahteva donekle sličan režim nege. Zahteva redovno čišćenje, hidrataciju, piling i jaču posvećenost T-zoni, tako što ćete pri čišćenju tu zonu negovati i tonerima.

Mesovita koza Nega i tipovi kože

Neophodno joj je svakodnevno čišćenje

Osetljiva koža

Osetljivu kožu nalazimo kod svih starosnih grupa. Koža je obično fine strukture, često prozirna i sa mrljama, jer se mreža popucalih kapilara vidi kroz površinski sloj. Pucanje kapilara izaziva nedovoljna elastičnost. Lako se iritira suncem, vetrom, naglim promenama temperature i kozmetičkim proizvodima. Za njenu negu je potrebno koristiti preparate namenski baš za nju. Kreme sa zaštitnim faktorom su veoma važne, pa potražite svoju odgovarajuću. Takođe, budite oprezni pri odabiru kozmetike, jer je vrlo lako iziritirati je ukoliko preparati sadrže i samo jednu supstancu koja će na vašoj koži izazvati nepravilnosti i crvenilo.

Osetljiva koza Nega i tipovi kože

Neophodna joj je konstantna nega

U nezi kože osnovni cilj je uspostaviti balans i zaštitu. Umivanje kamilicom je univerzalno za sve tipove kože, ali ne češće od dva puta nedeljno. Takođe, ukoliko se javlja svrab, koristite Pantenol. I pre svega – posavetujte se sa svojim dermatologom!

Saznajte kakav je tip vaše kože na ovom linku!

Posetite Epilion i naš Beauty Vodič!


Sanja Martinov je niska Vojvođanka koja nema mira. Na 24h joj fali bar još 12. Grli dane bez obaveza koje može da posveti svojim prijateljima. Voli kafu, sneg, ringišpil i jednog malog zlotvora.Omiljeni citat joj je: “You have to die a few times before you can really live.”

Comments