Da li ste znali da vaša koža odbacuje oko 40.000 ćelija svakog dana? Kao najveći organ, koža je zaštitna barijera koja se neprekidno obnavlja. Koža reguliše vašu temperaturu, štiti vas od infekcija, sunca i drugih spoljašnjih uticaja, kako biste ostali snažni i zdravi. Zato je pravilna nega i zaštita kože toliko važna, a postoji mnogo zabluda o tome koji su vam proizvodi potrebni i koje rutine nege najbolje funkcionišu.

Pravilna nega i zaštita kože – saveti dermatologa

Koristite kremu za sunčanje svakodnevno

Ovo sigurno znate, ali možda zanemarujete – međutim, to je savet dermatologa broj jedan i znači da je od vrhunke važnosti kada je u pitanju nega i zaštita kože. Sunčevi zraci isušuju kožu i utiču na njen pigment – tokom oblačnih dana do vas dopire samo 20 odsto manje UV zraka, nego po sunčanom danu. Čak i kada se vozite, ili sedite pored prozora, možete pocrneti – ili izgoreti. Dermatolozi preporučuju svakodnevno nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom 30 (ili većim) i to one fizičke vrste, koja odbija sunčeve zrake (za razliku od hemijske, koja ih apsorbuje, a zatim razlaže).

Obavezno proverite datum proizvodnje, jer krema za sunčanje gubi zaštitna svojstva kada joj rok trajanja istekne.

Nega i zaštita kože – prevencija kancera

Rak kože je u porastu, na svetskom nivou i u najvećem broju slučajeva povezan je sa uticajem sunčevih zraka. Dermatolozi upozoravaju na zablude koje se tiču sunčanja – priprema u solarijumu vam nije potrebna. Svaka poseta solarijumu četvorostruko povećava rizik od melanoma, a vi ćete svakako preplanuti i uz upotrebu kreme za sunčanje. Dakle, nemojte preskočiti zaštitni faktor, zato što želite brže da pocrnite – krema za sunčanje vas samo čuva da ne izgorite.

Većina štete koju koža pretrpi od izlaganja suncu, dešava se još u detinjstvu, zato je potrebno da vodite računa o svim promenama na koži i povremeno odete na pregled i uradite testove. Rano otkrivanje bilo kakvih zloćudnih pojava, ključ je za njihovo uspešno lečenje.

Ako ste stariji od 30 godina, ne bi trebalo da imate nove mladeže, pa jednom mesečno pregledajte svoje telo, da biste se uverili da se nisu pojavili. Ukoliko imate mladeže, obratite pažnju na to da li se njihov izgled menja, u odnosu na kontrolnu listu melanoma:

Asimetrija – jedna polovina mladeža (ili fleke) je različita od druge.

Ivice – hrapave i reckave, nisu glatke.

Boja – neujednačena, sa nijansama braon, crne, sive, crvene ili bele.

Veličina – mladež je veći od gumice na vrhu olovke (oko 6mm u prečniku).

Razvoj  – mladež ili fleka se pojavljuju gde ih nije bilo, postojeći mladež raste, ili menja boju i oblik.

Svaka od ovih pojava je zabrinjavajuća, ali ako uočavate više od jedne karakteristike, to je znak da se nešto dešava i da treba da odete kod lekara da to proverite. Svaki postojeći mladež ili lezija koja svrbi, krvari ili raste, treba da se pregleda.

Saveti dermatologa – sve sto treba da znate o nezi i zastiti koze 1 Saveti dermatologa – sve što treba da znate o nezi i zaštiti kože

Pročitajte i ovo: Psihodermatologija – otkrivamo šta je i kako može da pomogne

Nega i zaštita kože – hidratacija

Sa godinama, lojne žlezde u koži postaju manje aktivne, pa se koža brže isušuje, postaje osetljivija i podložnija iritaciji i boranju. Hidratantna krema služi održavanju elastičnosti i zdravlja kože. Ono što možda niste znali kada je u pitanju nega i zaštita kože redovnom hidratacijom, jeste da hidratantnu kremu treba da nanesete u roku od tri minuta nakon tuširanja, ili umivanja, kako bi se vlažnost „zaključala“ i prodrla u dublje slojeve kože.

Pušenje zaista škodi vašoj koži

Osim što narušava zdravlje srca i pluća, pušenje loše utiče i na kožu. Nikotin i drugi sastojci izazivaju stres u ćelijama kože i suženje krvnih sudova, što vremenom može dovesti do njihovog smanjivanja i loše prokrvljenosti kože, koje se ogleda u opuštenosti, suvoći i prevremenom starenju kože. Takođe, pušači imaju veći rizik od infekcija, jer povrede na koži teže zarastaju.

Akne nisu higijenski problem

Ako imate akne i mislite da ne perete lice dovoljno, možda treba da preispitate svoj način razmišljanja o rutini nege. Akne su uglavnom uslovljene genetski i hormonski i to što se pojavljuju nema veze sa higijenom, ili sa tim koliko se često umivate. Nega i zaštita kože koja je sklona aknama, uključuje antibakterijska sredstva, kao što je benzoil peroksid i adapalen i retinoid koji obezbeđuju da pore ostanu čiste i otvorene i smanjuju aktivnost lojnih žlezda.

Nega i zaštita kože – ne istiskajte bubuljice

Morate se izboriti protiv nagona da stisnete bubuljicu, čim primetite da se pojavila. Umesto da stiskanjem otvorite ranicu i rizikujete pogoršanje upale i proširenje infekcije, nanesite kremu sa benzoil peroksidom, koja će svojim antibakterijskim dejstvom umiriti upalu.

Zaštita kože od spoljašnjih uticaja lokalnim antioksidantima

Koža je svakodnevno izložena zagađivačima, bilo da smo u svojim domovima, kancelarijama, ili napolju. Organska jedinjenja, teški metali, gasoviti zagađivači i komponente ozonskog omotača imaju direktan uticaj na našu kožnu barijeru. Zagađivači iz vazduha mogu uticati na prerano starenje kože, stvaranje akni, gubitak kose, mogu pogoršati zapaljenjske bolesti poput ekcema i psorijaze, a imaju udela i u razvijanju kancera. Zato nega i zaštita kože na dnevnom nivou treba da uključuje lokalnu antioksidaciju, odnosno, hidratantne kreme koje sadrže vitamine C i E, koji štite kožu od oksidativnih oštećenja.

Birajte proizvode za negu kože bez mirisa

Kupke i drugi preparati za negu kože privlače nas svojim divnim mirisom, ali to znači da sadrže parfeme, koji mogu imati štetan uticaj isušivanja kože, koja postaje sklonija alergijama, iritaciji i suvoći. Umesto privlačnih mirišljavih proizvoda, birajte one koji nisu parfimisani, uključujući i deterdžent za pranje veša i prirodni sapun za kupanje.

Nega i zaštita kože glave – greške u upotrebi esencijalnih ulja

Korišćenje esencijalnih ulja, poput čajevca ili arganovog ulja, već neko vreme je u trendu. Ali, iako imaju niz prednosti, kao što je smanjenje upale i bolje zarastanje kože, ne treba ih koristiti za negu kože glave. Ulja zapravo ne popravljaju našu kožnu barijeru, i ako ih nanesete na skalp, ona će ostati na površini kože i pogoršati perut, akne i rozaceu. Nega i zaštita kože glave obavlja se blagim ili specijalizovanim šamponima i namenskim proizvodima – ulja nemojte utrljavati u vlasište, već in nanesite samo na vrhove kose.

Nega i zaštita kože prirodnim proizvodima

Postoji ogromna količina privlačnih proizvoda za negu kože, tako da je teško odlučiti šta je najbolje za vas. Ali nega i zaštita kože ima jedno zlatno pravilo – oslonite se na nežne i blage proizvode, koji su prirodni, odnosno, ne sadrže dodatne mirise i konzervanse. Želite što čistiji i prirodniji proizvod, bilo da se radi o hidrataciji, čišćenju ili kremi za sunčanje.

Ako imate neko stanje kože koje se pogoršava, pokušajte da smanjite količinu preparata koje koristite, da biste videli da li oni utiču na pogoršanje. Kada isprobate i eliminišete proizvode na koje ste možda alergični, ili ne prijaju vašoj koži, a stanje kože se i dalje ne popravlja, posetite dermatologa.

Pročitajte i ovo: Šta je ciklična nega kože i kako da je praktikujete

Naslovna fotografija: pexels.com

Brankica Milošević

Comments