Jesen je uveliko stigla i, iako nismo tužni što vidimo kako letnji meseci prolaze, radujemo se hladnijem vremenu i prazničnoj sezoni koja ga prati. Svake sezone pripremamo se za jesen tako što odeću za toplo vreme zamenimo za udobne džempere, čizme i lagane jakne. Ali šta je sa našim dnevnim rutinama lepote? Našim kozmetičkim proizvodima i rutinama za negu kože takođe je potrebna zamena, jer lagani hidratanti i gelovi za čišćenje lica jednostavno neće toliko dobro funkcionisati u hladnijim mesecima.

Vaša koža ima određene potrebe tokom leta (dodatni SPF za jako sunce, sprej za hlađenje lica, hidratantni gel koji će omogućiti koži da diše), a jesenje vreme zahteva formule koje isporučuju ono za čim vaša koža žudi kada je izložena suvom vazduhu.

U nastavku pronađite najbolje savete za održavanje vaše kože tokom hladnijih meseci!

Koristite hidrirajuće sredstvo za čišćenje

Lagana, penasta sredstva za čišćenje daju veoma osvežavajuć osećaj tokom leta, ali kada je manje vlage u vazduhu, potreban vam je balansirajući čistač koji može da hidrira i ne uklanja vlagu. Pređite na proizvode na bazi vode tokom jeseni i zime, u odnosu na one koji su na bazi ulja, koji se koriste na proleće i leto.

Koristite nežniji piling (i to ređe)

Ako osećate suvoću, možda će biti primamljivo da “ribate” lice kako biste ulepšali svoj ten. Ipak, agresivni piling može dovesti do još veće suvoće i iritacije. Prema tome, trudite se da u hladnijim danim aređe koristite pilinge.

Umesto toga, ako baš morate da koristite piling, odlučite se za hemijski piling. Jesen je odlično vreme da počnete da koristite jače AHA i BHA kiseline, jer tokom leta mogu da povećaju osetljivost kože uz mnogo izlaganja suncu.

Pročitajte i ovo: Proizvodi zbog kojih ćete imati besprekornu kožu kao Danci

Koristite vitamin C ili serum sa hijaluronskom kiselinom

Da li ste znali da je hijaluronska kiselina humektant (proizvod na bazi vode) koji pomaže da se koža navlaži? To je poput veoma moćnog sastojka za hidrataciju kože. A kada je reč o vitaminu C, ne samo da obezbeđuje koži antioksidanse i zaštitu od slobodnih radikala, već osvetljava vaš ten.

Koristite bogatiju hidratantnu kremu

Možda vam se čini logičnim, ali jedan od najlakših načina da pripremite kožu za jesen je da zamenite svoj lagani hidratantni losion za bogatiju formulu ili da ga nanosite u slojevima. Suvoj koži su potrebni proizvodi i na bazi vode, i na bazi ulja, koji istovremeno uvlače i zadržavaju vlažnost. Dobar humektant je hijaluronska kiselina koja uvlači vodu u kožu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by rhode skin (@rhode)

Ne zaboravite na zaštitni faktor

Da, tako je – morate da zaštitite svoju kožu od oštećenja od sunca u toku cele godine, pa čak i po hladnom vremenu. SPF je i dalje veoma važan jer iako temperatura opada, radijacija i dalje postoji u toku cele godine, a čak i mala količina zračenja može doprineti kumulativnom oštećenju koje dovodi do raka kože, bora, pigmentnih problema i starenja kože.

Pazite se šećera

Ovo nije toliko očigledno pravilo većini ljubitelja nege kože u hladnijim danima. Kako se praznična sezona približava u hladnijim mesecima, prirodno je jesti mnogo ukusnih slatkih poslastica.

Imajući na umu hranu bogatu šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima, ponekad može doći do oštećenja kože zbog povećanja hormona. Obavezno pijte mnogo vode i pratite svoju kožu – ona ​​će vam reći šta joj treba više, a šta manje!

Neka vam tuširanja budu što kraća

Duge kupke u kadi nakon hladnog dana zvuče božanstveno, zar ne? Ne kažemo da u potpunosti preskočite kupanje u penušavoj kupki, ali ograničite izlaganje toploj vodi, jer to može biti od velike pomoći da vaša koža ostane hidrirana i srećna.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ambre Clément (@byambre_)

Investirajte u ovlaživač vazduha

Nema lepšeg osećaja od udobnog i zagrejanog doma. Ipak, vaš sistem grejanja može ozbiljno da isisa vlagu iz vazduha, ostavljajući malo vlage vašoj koži. Možete smanjiti potencijalni problem sa suvom kožom tako što ćete koristiti ovlaživač vazduha, kako biste poboljšali atmosferu u vašem domu tokom hladnijih, sušnijih meseci.

Pročitajte i ovo: Zašto vam se stvaraju akne, iako odavno više niste u pubertetu

Naslovna fotografija: instagram.com/modeling_facenbody

Nenad Grubanoski

Comments