Nega kože tela je nešto što često zapostavljamo – i setimo se koliko je važna tek pred leto. Skoro svi imaju regulisanu rutinu nege kože i kozmetičke ormariće prepune seruma, hidratantnih krema, maski za lice i svega između. Opšte je poznato koliko je važno da koža bude hidrirana i zaštićena, pa zašto onda ignorišemo ostatak našeg tela?

Lice i vrat čine samo 3,5% i 2% ukupne površine našeg tela – što znači da zanemarujemo mnogo kože koja ima slične, ako ne i identične, potrebe kao lice i vrat. Dakle, možda se pitate: kako izgraditi rutinu nege tela? Da li treba drugačije da tretiramo našu kožu? Da li nam je potrebna rutina u više koraka?

Veoma je važno da kožu tela tretiramo isto kao i kožu lica. Uprkos tome što je koža tela deblja od kože lica, i dalje je podložna bubuljicama, hiperpigmentaciji, starenju i UV oštećenjima. Ako neredovno radimo piling, peremo i hidriramo telo kako starimo, sasvim sigurno ćemo doživeti jedan, ako ne i sve navedene probleme.

Neosporno je da ulazimo u novu eru nege tela, ali dodavanje novih proizvoda i nove rutine može biti zastrašujuće. Evo kako da napravite rutinu nege za svoje telo, kao i pregleda sastojaka koji su neophodni za blistav sjaj tokom cele godine.

Nega kože tela – ključni saveti

Hidratantne kreme i losioni

Osnova svake nege kože je hidratacija. Od izbegavanja suvih predela koji svrbe do održavanja kože mekom na dodir, hidratantna krema igra ključnu ulogu u nezi tela. Najlakši način da losion uključite u svoju rutinu je da ga nanesete nakon što izađete iz tuša, jer su vaše pore otvorene od topline vode, što će pomoći da se hidratantna krema brzo upije.

Aktivni sastojci

Losioni za telo sa retinolom postaju sve popularniji, jer je delotvoran za korišćenje na licu i telu. Upotreba losiona za telo sa retinolom će koži dodati vlagu i glatku teksturu. Ali budite oprezni – retinol nije samo igra i zabava. Ako ga koristite na telu, važno je da svakodnevno nosite SPF kremu jer retinol čini kožu podložnijom oštećenju od sunca.

Serumi i ulja

Kada je u pitanju nega tela, sve je u hidrataciji. Hijaluronska kiselina, ceramidi i shea puter su sastojci koje treba tražiti u proizvodima za telo. Kad kupujete serume, ulja i druge topičke preparate, uverite se da sadrže ove sastojke koji će pomoći u zadržavanju vlage i promovisanju blistave, glatke i čvrste kože.

Proizvodi za akne – preporučeni od dermatologa

Baš kao i na vašem licu, pore na leđima i grudima mogu se začepiti i iritirati, uzrokujući dosadne bubuljice i akne. Ako ste skloni aknama na telu, znate da mogu biti teže od akni na licu jer je koža manje delikatna na leđima i grudima. Iako ne možete izlečiti akne preko noći, postoji nekoliko proizvoda odobrenih od strane stručnjaka koji će ublažiti upale u budućnosti – i zapamtite, doslednost je uvek ključna, kao i profesionalni savet od dermatologa. Da biste videli optimalne rezultate, posebno kad je u pitanju uklanjanje akni, obavezno isprobajte prepisani tretman za negu kože najmanje tri meseca.

Eksfoliatori

Korišćenje mešavine hemijskih i fizičkih pilinga na telu je ključni korak u rutini nege tela, koji pomaže da se minimiziraju bubuljice, podmlađuje vaš ten, pa čak i pomaže serumima i hidratantnim kremama da rade mnogo bolje. Uključite enzime i kiseline u rutinu kako biste nežno odradili piling bez ugrožavanja barijere kože i da biste se fokusirali na problematična mesta gde ste skloni hiperpigmentaciji, uraslim dlačicama ili debljoj koži.

Pročitajte i ovo: Glazed Donut ten je trend kojem se vraćamo: Evo kako da ga postignete bez šminke

Naslovna fotografija: instagram.com/emilianavalenciam

Comments